top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care | Къде живее страхът в нас?

Психосоматична карта на страха

 

Слушай статията:


 Нашето душевно състояние влияе и на състоянието на нашето тяло. Усетим ли страх, съзнателно или несъзнателно, нашето тяло реагира - чрез стягане, напрягане, чрез надуване, отоци, възпаления и болки от всякакъв тип. Ако търсим причините за нашите неразположения, то със сигурност не трябва да търсим само външните влияния, а по-скоро да се фокусираме върху вътрешните. А периода на боледуване да използваме за почивка, за равносметка, за премисляне, за преценяване и за промяна на начина на живот, темпото на живот и мисловните модели.
vryzka-mezdu-um-i-syrceПсихосоматиката схваща човека като едно комплексно цяло и не отделя тялото (soma) от душата (psyche). Този начин на лечение ще ти е най-полезен, особено когато здравословните проблеми не се решават дори и след интензивно лечение, или пък признаците на болестта непрекъснато се връщат. В тези случаи много често се касае за психосоматично състояние.Най-честите психосоматични състояния
- хронична болка (в главата, в корема, в гърба или в коленете);


- хронична умора;


- неврологични проблеми;


- гинекологични проблеми (например предменструален синдром);


- кожни проблеми и екземи;


- безсъние;


- ускорен пулс, бодежи в гърдите, задушаване;


- брониране на крайниците и лицето;


- липса на апетит или преяждане;


- алергии


...и всички здравословни проблеми, които продължават прекалено дълго или са хронични.
Ако се борите с някое от изброените състояния, но традиционната медицина е безсилна, лекарствата не помагат или пък имат краткотраен ефект. И след това симптомите се връщат отново, то е добре да се замислите върху това да потърсите психосоматичните причини за своето състояние.
banner-kym-profila-mi-v-instagramПричини за психосоматичните заболявания
Когато имаме телесни болки и неразположения обикновено търсим лекар, който да направи необходимите изследвания и да назначи адекватно лечение. За нарушенията, които се основават на психиката, е типично това, че лекарят не открива никакви реални причини за тях - резултатите от проведените изследвания са в нормите. Лекарствата, които се предписват, обикновено не помагат. След това пациентът се връща отново при лекаря, а всеки път получава уверението, че е здрав, въпреки че симптомите не са изчезнали и неразположенията не са отшумяли.
Решението може да се крие в една добра равносметка на начина на живот към този момент - възможно е да работиш под голямо напрежение, да имаш конфликтни взаимоотношения, да нямаш достатъчно време за семейството, негативни мисли и страх.
Специалистите твърдят, че около 70% от всички телесни неразположения водят своето начало от психиката. Когато се появи телесно неразположение или болка, това е вик за помощ на нашата психика - тревогата, безпокойството и стреса са също толкова затормозяващи за организма, че той не може да се справи с тях по друг начин, освен да стартира телесно неразположение.
Причини за психосоматичните състояния и заболявания


Причините могат да бъдат различни:


- подтиснат страх от загуба на работа;


- продължителен стрес на работното място;


- разпадане на връзка;


- смърт на близък човек;


- нефункционални семейни взаимоотношения;


- липса на спокойствие в живота;


- страх за бъдещето.
"Тялото помни всичко" - така звучи един от основните принципи на психосоматично ориентираната психотерапия. Тялото пази всички спомени и емоции, които сме преживяли.
Ако игнорираш своите чувства, въпреки продължителните неразположения, то те със сигурност ще се задълбочат. Това е сигнал на тялото, че наистина трябва да промениш нещо, в противен случай ще се самоунищожиш.
Всяка част на човешкото тяло съответства на определени страхове. И според това къде се появяват неприятните усещания в тялото, може да се определи от какво се страхува човекът. Съзнанието понякога трудно признава някои чувства. Тези изтласкани чувства също дават своето отражение и започва да се появява болка. Този механизъм в психологията се нарича "изтласкване".
Подсъзнанието изтласква болезнените събития, мисли и спомени, в това число - страховете и опасенията. Ако те бъдат възстановени, тези чувства се превръщат в болести (неразположения). По този начин те привличат нашето внимание.

psihosomatichna-karta-na-strahaКак да направим индивидуална телесна карта на страха?1. Вземи лист и химикал;


2. Скицирай своето тяло;


3. Затвори очи и се съсредоточи върху своето тяло, опитай се да го почувстваш. Усещаш ли някакво напрежение някъде по тялото?

Чувстваш ли се добре? Обърни внимание на цялото си тяло


4. Задай си въпроса: "Къде в мен живее страхът?". Дай си време да усетиш коя част от тялото ти ще реагира на този въпрос.


5. Означи на скицата мястото, където живее твоят страх.

Тези места може да са няколко, някъде страхът може да е по-силен, другаде може да е по-слаб. Това може да изразиш чрез различен интензитет на цвета, с който отбелязваш.Телесна карта на страха1. Крака


Болките в краката могат да сигнализират за страх от загуба на стабилност и опора. Човекът не е сигурен за утрешния ден.
2. Таз


Болките в областта на таза говорят за страхове, свързани със сексуалната сфера. Този страх провокира редица заболявания и пречи на женския оргазъм.
3. Корем


Липсата на спокойствие в тази област сигнализира за страх от живота. Не е необходимо да съществува реална опасност за живота, но и подсъзнателното преживяване на такъв страх може да бъде адекватна причина за възникване на проблеми. Човекът не може да се отпусне и да се чувства в безопасност.
4. Диафрагма и стомах


Тук се крият социалните страхове. Човекът има страх, че обществото ще го отхвърли.
5. Гръден кош


Тук се крие страхът на човека от самота, страх от отхвърлянето му като личност.
6. Ръце


В тази област е страхът от контакт със света. Хората, които крият този свои страх, обикновено избират професии, които не предполагат контакт с хора.
7. Китки


Тук се проявяват проблемите в комуникацията. Дясната издава страх от мъже, а лявата - страх от жени.
8. Гръб


Човекът се бои от своето несъвършенство, от това, че няма да отговори на очакванията на околните. Много често срещан проблем при перфекционистите.
9. Рамене


Раменете символизират отговорността и силата. Болката в тази област се свързва с човешкия страх да проявим слабост или пък сме поели повече отговорност, отколкото трябва.
10. Шия


Честите ангини, усещането, че все едно някой ни стиска за гърлото, драскащо гърло, всичко това мъчи тези хора, за които е трудно да изразят себе си. Непрестанното напрежение в шията се получава, когато някакво чувство иска да се прояви, а гърлото го спира и му пречи да излезе навън.
11. Лице


Лицето в картата на страха символизира страха от обезличаване. Тези хора имат нуждата от любов и похвала. За да угодят на всички, те непрестанно носят някаква маска.
12. Очи


Страхът от реалността е един от основните канали за отвличането на човешкото внимание. Човекът отказва да види истината, а този отказ се проявява в проблеми със зрението.Самото рационално разбиране на болката не лекува самата болка. Тя трябва да бъде отработена. Ако се грижим за своето тяло и душа, ще бъдем по-малко болни. За да се предпазим от психосоматични заболявания стига да въведем някаква психологическа хигиена. На всеки 10 дни можем да отделяме по 10 мин за самите нас. Да седнем някъде на тихо и спокойно място сами със себе си. Да обърнем внимание на своето дишане, и няколко дни подред да проследим и своите мисли. Можеш да опиташ всякакви техники за релаксация и автогенни тренинги.
Целта на тази психологическа хигиена е да смъква напрежението и стреса, да се отпуснеш, да забравиш за проблемите на всекидневието и да бъдеш сам със себе си. И когато се изправиш пред някакъв проблем, е добре да го решиш веднага, а не да го отлагаш, да си затваряш очите за него до момента, когато проблемът стане много голям, а решението му изключително сложно.
Не бива да задържаме в себе си своите емоции. Трябва да ги осъзнаем, да ги изразим, да ги култивираме и да ги трансформираме. За тази цел можем да поговорим с близък наш приятел или специалист - психолог или психотерапевт, да направим нещо, с което да зарадваме своята душа - да танцуваме, да се разходим сред природата, да се грижим за животни, да рисуваме, да пеем, йога, създаване на каквото и да било позитивно нещо. Понякога стига само да помогнем на някого или да се присъединим към някаква групова активност с хората около нас. Имаш нужда от добри съвети и от хора, които наистина да те слушат.
Когато разказваш нещо, заслушай се какво говориш и как го казваш. Какво казва твоето подсъзнание? И отговорите на въпросите, които те вълнуват, ще намериш вътре в себе си. Приеми факта, че винаги с някого ще поспориш или ще се спречкаш, защото винаги имаш какво да учиш. И това важи за всички ни, без изключение. А който твърди, че вече всичко му е ясно и знае всички отговори, то по-добре не му се доверявай.
moiat-podpis-na-bial-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png