top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Психосоматично разстройство [Психосоматика]

Психосоматика - връзката между психиката и тялото


Психосоматиката не е нещо, което се използва само с отрицателен знак. Връзката между тялото и психиката е неуспорима. Психосоматичните заболявания са заболявания, които крият своите причини в човешката психика. Появяват се като резултат от взаимодействие между физически и психични фактори. Емоциите имат своите психологични и физиологични прояви. Всяка една емоция (страх, вина, гняв, радост) предизвиква реакция в организма. Тези реакции се изразяват в мускулни спазми и напрежение, хормони, изменение в честотата на дишане и сърцебиене. Емоционалният стрес обаче се оказва труден за обработка за тялото. Той може да бъде предизвикан от конфликти, агресия, страдания, страхове. Много често те се крият в несъзнаваното и ние дори не си даваме сметка, че те ни действат разрушително. Когато интензивните продължителни емоции не намират някаква изява - чрез разговор, споделяне, викове, плач, изблици на гняв, те се натрупват в тялото. С други думи психосоматичното заболяване е аларма, която чрез болестта или хроничната болка тялото ни сигнализира, че имаме неразрешен психологичен проблем,
сърце-и-мозък-държащи-се-за-ръце-в-хармония
Хармония между тялото и психикатаМного често симптомите нямат медицинска обосновка. Има само болка, но за заболяване липсват доказателства. Когато човекът достигне предела на своя емоционален и физически капацитет, започват да се проявяват симптомите. Този момент е индивидуален и специфичен за всеки. Психоаналитиците дори говорят за психосоматичен тип личност.

Класически психосоматични заболявания
- Атопичен дерматит

- Бронхиална астма

- Диабет тип 2

- Исхемична болест на сърцето

- Мигрена

- Ревматоиден артрит

- Синдром на раздразненото дебело черво

- Тенсионно главоболие

- Хипертиреоидизъм

- Хипертония

- Язвен колит
Основни източници на емоционален стрес, който отключва психосоматичните симптоми • Вътрешен конфликт
Индивидът има силен и неразрешен вътрешен конфликт, който непрекъснато му създава вътрешен дискомфорт. Ако например искаме да спрем цигарите, защото осъзнаваме колко са вредни те за нашето здраве. Но независимостта се оказва по-силна и надделява. Поддаваме се и палим поредната цигара. След нея обаче идват вината и самоупрекването.
 • Отрицателно вярване за себе си
Много често негативното вярване за себе си е базирано на думи, които сме чули, когато сме били деца, от човек, който е бил важен за нас: " Ти си глупав неблагодарник и неудачник, от който няма да излезе нищо..." . Когато тези епитети са повтаряне често на малкото дете, то започва подсъзнателно да вярва в тях и те го съпътстват през цели му живот.
 • Чужд живот
Когато имаме идеален образ, който е много далече от истинския и в който искаме да се впишем. Това ни кара да носим постоянни маски и да живеем живот, който не отговаря на нашата автентичност. Това състояние обикновенно отключва психосоматични състояния.
 • Самонаказание
Индивидът има собствени правила, който си налага. Ако ги наруши чрез непристойни от неговата гледна точка действия, той несъзнателно си налага наказание.
 • Реакция към травматична ситуация
Емоционалната реакция към случило се травматично събитие може да бъде причина за психосоматично разстройство. Това събитие може да е загуба на значим човек, загубване на работа, пенсиониране, преместване и т.н.
 • Болезнени травматични преживявания от миналото
Травматичните преживявания от миналото много често се потискат. Но потискайки ги ние не се избавяме от тях. Те остават вътре в нас и продължават да създават емоционален стрес. Този стрес несъмнено води до психосоматични симптоми, които много често се пренебрегват. Пренебрегвайки ги те стават хронични и се задълбочават.
 • Вторични ползи
Психосоматичните състояния имат и своите ползи. Те са удобно оправдание. Болестта се използва като извинение за това, че не искаме да поемем отговорност за собствения си живот.


Психосоматичното разстройство е начин, чрез които се справяме със своя психичен проблем чрез боледуване на тялото. Симптомите са аларма, която сигнализира за нуждата от цялостно хармонизиране на личността.

моят-подпис-на-бял-фон


notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page