top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care | Как да спреш да се тревожиш без повод

Ежедневно хиляди дреболии ни пречат да живеем безгрижно.

Как да се справиш с тази тревожност?





 

Слушай статията:




 



65% от хората са склонни да създават проблеми от нищото. Страхове, стрес, комплекси, неуспехи, претоварване с информация, липса на време за почивка - всичко това разклаща нашата психика и я дестабилизира, дори при най-малката промяна, която идва отвън. За това състояние има написани хиляди книги, всекидневно темата се обсъжда по различни тв и радио предавания, безброй приятелски спорове са водени за това как да спрем да се тревожим за дреболии и да започнем да живеем пълноценно и безгрижно. Всеки, който е уморен от своите тревоги, рано или късно се изправя пред този казус.




Основната причина за безпокойството са негативните мисли и негативните реакции към определени събития




raboteshto-momiche

Има един тип хора, които отдавна са си изградили навика да оценяват негативно своите действия и неуспехи (нежелани резултати). Те постоянно осъждат себе си, своите роднини, приятели, колеги и всичко, и всички наоколо. В мозъка си те са формирали едно непоклатимо правило: стресът и негативността са винаги и навсякъде. Ако това състояние се е задълбочило доста, само професионална намеса би могла да помогне.




Първата и най-важна задача е да подредим всички вещи около нас на своите места и да преразгледаме начина си на мислене, в случай, че изпитваме постоянно вълнение дори и от най-малките дреболии. И да, знам какво си мислиш в момента, че едното няма нищо общо с другото. Всъщност има! И то много! Не може мислите в главата ти да са подредени, а светът около теб да е хаотичен. Подредбата на външния свят се определя от подредеността на вътрешния.




Признаци, че си станал жертва на своите собствени мисли:




  • Синдром на постоянното чувство за вина - за своите или чуждите думи или действия;

trevozhno-momiche

  • Страх от резултат, който не е перфектен - страх от лошо проведено събитие, липса на добро общуване с колегите и ръководството, силни притеснения за крайния резултат от проекта;


  • Постоянно сравняване на живота от миналото с настоящия или на реалността с някакво измислено бъдеще;


  • Неправилно поставени приоритети, за които не си струва да се тревожим;


  • Непрекъснато самосъжаление, придружено от негативизъм: изразяване на крайно недоволство от живота, оплаквания от себе си и от околните, истерии и скандали, които са причинени от личните неуспехи.




Достатъчно е само един от тези симптоми да се промъкне в нашия вътрешен свят и останалите няма да закъснеят. Дори и краткотрайното проявление се фиксира в паметта като вреден навик, от който е изключително трудно да се избавим.




Как да прецениш за какво си струва да се тревожиш и за какво не си заслужава?



Ключът е в записване на събития и факти и самоанализ. Ако понякога се питаш за какво си струва и за какво не да се тревожиш, то е редно незабавно да пристъпиш към анализ на своите тревоги: запиши си какво точно е предизвикало тези неприятни усещания. Това може да е хаосът вкъщи, коментар на някой от колегите, отвратителна храна, разваленото дистанционно, колата, която отказва да запали...? Всичко това е част от всекидневния живот на всеки един от нас. Единственото, по което се различаваме е как реагираме на всичко това - грубостта на касиера в магазина може да предизвика неутрална реакция или усмивка при някого, а при друг може да е повод за груба ответна реакция или вътрешно възмущение, което той отнася със себе си на своето работно място или вкъщи. И така... занимавайки се с всевъзможни дреболии, вредим на своето психично състояние.




Този анализ би могъл да стигне до общо разбиране за негативните фактори в нашето ежедневие. След това ще можеш да ги предотврати и игнорира за бъдеще, за не ти пречат да изживееш своя живот пълноценно. След известно време на съзнателен самоконтрол, ще можеш лесно да се ориентираш кое е важно и кое не е. Тогава ще разбереш за колко безсмислени дреболии пилееш време и енергия.




Можеш в края на всеки ден да си записваш всичко, което те е объркало и те е накарало да се притесняваш. Не се притеснявай и не се срамувай да се разкриеш пред самия себе си: записвай всички факти. Сложи си краен срок, т.е. определи периода, в който ще събираш тази подробна информация - седмица, месец, 3 месеца, 6 месеца. След изтичането на този период, анализирай "вълнуващия" списък и отдели това, което можеш да избегнеш - например: ако пътуването в градския транспорт генерира излишно напрежение в твоя живот, то то може да бъде заменено от една прекрасна разходка пеша или пък изнервящото пазаруване в магазина, в който си свикнал, винаги може да промениш този избор. Помисли как можеш да минимизираш всички фактори, които ти носят излишни тревоги. Над по-сложните ще трябва да се поработи по-упорито, разбира се.




Как да спреш да се тревожиш за дреболии?



Отговорът на този въпрос се състои в следното:




spokoino-momiche

1/ Избягвай да зацикляш в мисли за бъдещото! Постоянното взиране в далечната перспектива, правенето на планове, колкото и хубаво да е, все пак пречи на най-важното - на настоящия момент, на реалността, от които със сигурност няма да избягаш, колкото и да се опитваш. А и те имат много решаващо значение за това какво ще бъде твоето бъдеще. Много по-добре е да изживееш този момент по най-правилния начин, отколкото да го пропиляваш в излишни размисли. Да се живее тук и сега е едно от основните условия за спокойствие и уравновесеност.


2/ Възприемай неуспеха като опит, така ще преживяваш по-леко неприятните моменти. Няма успех или неуспех, това са етикети, които поставяме ние на резултатите от нашия опит. Резултатите са желани и нежелани. И в двата случая получаваме много ценен опит.


3/ Идеален живот няма, винаги има недостатъци и липси, но ако се фокусираш само върху тях, не е особено добра идея. Дори е пагубна!


4/ По-често обръщай внимание на своето здраве - и физическо, и ментално, тревожността и стресът нямат много положително влияние. Намери начини за справяне със стреса и тревожността.


5/ Избави се от страховете и комплексите си, които са сформирани на база на предишни неуспехи. Преразгледай ги много внимателно. Ако не можеш да се справиш с това, добре е да се обърнеш към специалист за подкрепа и помощ.


6/ Не си създавай илюзии и картинка на идеален живот, както в любимия ти филм или сценарий, където всичко е гладко и безпроблемно реене в облаците. Няма лошо да сложиш розовите очила за малко, ама най-добре е да го правиш преди сън. Ако искаш да превърнеш тези мечти в реалност, превърни ги в основна цел - постави я и я анализирай внимателно. Най-вече насочи размислите си в посока на това дали тази мечта е постижима изобщо. Ако мислиш, че е реализуема, направи точен план с конкретен срок и действай!




Ако темата ти е актуална, ще се радвам да ми споделиш своя опит в коментар. Ако смяташ, че е актуална на някой значим за теб човек, не се колебай да му препратиш статията. Така може да промениш неговия живот. Благодаря ти, че остана с мен до края!




До скоро!



moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata





Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page