top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care| Как да рестартираш живота си?

Ръководство за това как да "убиеш" настоящото си аз и да създадеш мечтаното си аз








Гъвкавостта и адекватността са едни от най-важните умения. Знанието как да пренастроиш живота си и да се приспособиш към планираните и непланираните промени, е изключително важен елемент в изграждането на успешен живот. Последните години преживяваме поредица от кризи, засягащи целия свят. Тази трагична поредица е станала част от нашето ежедневие и на нея дължим непрекъснатото чувство на тревожност, напрежение, разочарование и страх.


Нивата на несигурност и безпокойство са изключително високи и точно в тази ситуация е много важно да можеш да вземеш решение да пренастроиш своя живот - да намериш начин да сложиш край на старите и неработещи вече стратегии и да начертаеш стъпките, необходими за изграждането на един по-успешен и по-щастлив живот във вече променилата се обстановка.




button-reset



За решението да се reset-не живота никога не е късно. Въпреки, че са необходими много усилия, за да преминеш на ново ниво. Нещата не са толкова прости като с компютрите - натискаш бутона и всичко започва отначало или за миг пред теб има нова страница, която да запълниш с нови истории. С живота е малко по-сложно, но пък си заслужава.







Промяната на начина на живот е едно от най-добрите решения, които можеш да вземеш, и се надявам тази статия да ти даде необходимата мотивация, за да направиш тази важна и голяма стъпка. Няма значение какви грешки си допуснал:




  • може би си бил в дългосрочна връзка, в която си заличил напълно себе си в опит да направи човека до теб щастлив;


  • може би не си положил досега необходимите усилия, за да опознаеш добре себе си и сега нямаш никаква идея какви са твоите цели, не знаеш какъв е смисълът на твоя живот;


  • може би се чувстваш уморен, неуравновесен и безнадежден от досегашния си начин на живот;


  • може би се бориш с чувството за малоценност, със страха от промяна, с вечните съмнения в себе си, бориш се с липсата на самодисциплина;


  • може би се опитваш да намериш мотивация за преодоляване на вечното отлагане на важните задачи...




Каквито и да са твоите мотиви, трябва да знаеш, че винаги можеш да натиснеш бутона и да сложиш начало на процеса по reset-ване.




По време на нашия живот се случват много неща. И по време на тази житейска суматоха трябва да се научиш как да пренастройваш себе си - да се научиш на нови неща и да се отучиш от нещата, които вече не работят в твоя полза. Да се приспособиш към околната среда и да можеш да се справяш с препятствията, които се изпречват на пътя ти. Умението гъвкавост ще ти даде възможност да намериш нови възможности за самоизрастване и развитие.




Знам, че идеята да заличиш досегашния си живот и да започнеш отново ти звучи доста стряскащо. Не се опитвай да приложиш всичко наведнъж. Започни с малки крачки и действай с темпото, което е най-подходящо и комфортно за теб. Това е другото нещо, което ни отличава от компютрите, те могат да проведат процеса по reset за еднакво време, докато всеки един от нас има свой собствен ритъм, с който е добре да се съобразим, за да не си създаваме допълнително стрес и натоварване.




Да започваме!




10 стъпки как да рестартираш своя живот




1. Приемане на миналото




Не можем да изтрием миналото, така както компютрите могат да заличат информацията от своята памет. Твоето минало няма да изчезне така, затова е добре да бъдеш готов да го приемеш, да се сдобриш със своето минало аз и да приемеш грешките, които то е допуснало. И да продължиш напред. Ако не спреш да мислиш за грешките, които си допуснал, тревожността и безпокойството могат да те завладеят и да ти попречат да вземеш добри решения, които да те предпазят от още повече грешки.




Приеми, че в миналото си направил най-доброто, на което си бил способен към онзи момент. И вместо да се самообвиняваш непрекъснато за нещо, което вече не можеш да промениш, фокусирай се върху това, което ти предстои. Случилото се вече е факт, колкото по-бързо го приемеш като реалност и избягаш от фантазиите, толкова по-адекватно ще можеш да действаш в сегашно време. Колкото и трудно за приемане да е твоето минало, в крайна сметка е довело до израстване и те е направило човека, който си сега.




Това е символ на смелост и сила. Знак, че въпреки белезите, нанесени от грешките, предизвикателствата и препятствията, които си преминал, все още имаш куража да се изправиш лице в лице с живота и да наложиш положителните промени, които искаш. Миналото е част от реалността ти, но е вече мъртво... до момента, в който не решиш да му дадеш живот отново.




2. Развиване на нови навици




За да започнеш да живееш нов живот, трябва да се откажеш от навиците, които са токсични и нездравословни за теб. Те ти пречат да постигнеш своите цели. За да се случи тази промяна, трябва да се справиш с вината и съжалението. И да възприемеш положителна настройка и нов начин на мислене.




Наблюдавай, анализирай и осъзнай своите деструктивни навици. Предприеми съзнателни стъпки към тяхната промяна. Най-лесният начин да се промени един навик е като се замени с друг. Важно е да отбележим, че лошите навици са трудни за прекратяване. Необходима е последователност. Тренирай ума си да бъде дисциплиниран и да работи в посока към отказване от токсичния и нездравословен навик.




3. Дефиниране на нови цели




Целеполагането и постигането на поставените цели е толкова силно, колкото сме силни ние самите. Но няма как да мислиш непрекъснато за своето минало и да имаш адекватна визия за своето бъдеще. Мисленето в посока бъдеще време може да те отведе на мястото, където искаш да отидеш. Мисленето в посока минало, ще те отведе само на местата, на които вече си бил... и от които искаш да избягаш. Развий умението си да взимаш решения. Започни с първото: вземи решението да постигнеш желаните от теб цели и да се дисциплинираш, за да ги постигнеш.




Визуализирай себе си такъв, какъвто искаш да бъдеш. Яснотата е много важен фактор. Самото мислене за бъдещето не е толкова ефективно, колкото записването на тези цели. Незаписаните цели водят до неяснота.




Ясно написаните и дефинирани цели тласкат мозъка към действие. И ако искаш резултатът да е по-ефективен, сложи и крайни срокове. По този начин ще създадеш в своя мозък усещането за неотложност. Поставянето на ясни и измерими цели увеличава и производителността. Големите цели можеш да разделиш на по-малки. Планирай действия за всеки ден, за да се придвижваш лека полека към крайния резултат.




4. Преосмисляне на начина, по който прекарваш своето време




Времето е единственият ни невъзвръщаем ресурс. То е съществен аспект от нашия живот. За много от нас 24 часа не са достатъчни, но за съжаление не можем да си набавим повече и трябва да се задоволим с времето, с което разполагаме. И затова трябва да осъзнаеш на какво посвещаваш голяма част от твоето време и каква роля играе това за постигането на дългосрочните ти цели.




Премахни несъществените неща, в които пилееш времето си. Освободи се от дейностите, които хабят времето и енергията ти. Начинът, по който управляваш своето време, е от огромно значение за постигането на поставените от теб цели. Затова е добре да не забравяш, че никога няма да имаш време за всичко. Вкарай в графика си най-важните за теб неща, а на тези, които нямат значение за теб, любезно кажи "не".




5. Поддържане на мотивацията




Ако не държиш своята мотивация под контрол, това може да повлияе на крайния резултат, към който се стремиш. Каква е причината да искаш да пренаредиш своя живот? - много важен въпрос, на който трябва да си отговориш. Отговори подробно и изчерпателно.




Добре е да се отбележи, че ако вземеш решението да reset-неш своя живот, защото се чувстваш по-малко значим от някой друг и отчаяно искаш да подражаваш на този човек. Това не е здравословна мотивация и може да завърши зле за теб. Времето ти е лимитирано, затова не го пилей, за да живееш живота на някой друг. Добре е да проучиш своята мотивация за това да пренаредиш своя собствен живот.




6. Задаване на нови приоритети, ценности и стандарти




Тази задача не е никак лесна, защото изисква голяма доза честност, откровеност и дисциплина. Новият ти живот трябва да стъпи на солидна основа, а новата ти перспектива трябва да е в синхрон с твоите ценности. Това, към което се стремиш, трябва да те мотивира да даваш най-доброто от себе си и да ти дава по-оптимистичен подход към живота.




Докато изтриваш стария си начин на живот, трябва да преразгледаш своите ценности. Разбери кои ценности означават много за теб и отговарят на новата ти личност, която се опитваш да изградиш. За по-голяма яснота може да ги запишеш на лист и всеки път, когато си на път да вземеш решение, проверявай дали то е в синхрон с тези ценности.




Ако нямаш яснота върху това кои са твоите ценности и приоритети, трябва да се самоанализираш и да изследваш кое определяш за правилно и желателно в своя живот, особено, когато става въпрос за личното ти поведение. Когато идентифицираш своите ценности, определиш своите стандарти и поставиш личните си граници, процесът значително ще се улесни.




7. Промяна в обкръжението




Промяната се осъществява при определени условия. И едно от условията за промяна е обкръжението, в което се намираме. Много често сме готови да вземем решение, което е решаващо за живота ни, но общуването с хората около нас не го прави лесно.




Ако не можеш спокойно да споделиш с най-близките си приятели за големите свои идеи и големите ти решения, които предстоят да бъдат взети, без да се чувстваш глупаво или пък прекалено напреднал за тях, то тогава е добре да се замислиш върху това да промениш своето обкръжение. Помисли над това кои са взаимоотношенията ти, които ти влияят на важните решения. Те са от огромно значение. А ако има човек (или хора) в близкото ти обкръжение, който те кара непрекъснато да изпитваш вина или неудобство, то тогава е добре да се замислиш за промяна.




8. Препятствията са неизбежни




Пътят на живота не е лек и застлан с рози. Никога не е било това и най-вероятно никога няма и да бъде. Решението за рестарт е едно от най-смелите и най-трудните решения, които човек може да вземе. Само че в живота има моменти, в които се оказва, че реализирането на решенията на практика не върви точно по план. Изкачат различни затруднения и препятствия.




Има моменти, в които пред теб ще има стена, в която неизбежно ще се разбиеш. Това със сигурност ще те парализира. Въпросът е да не останеш парализиран в тази ситуация. Проблемът не е в това, че забиваме, а в това, че можем да останем блокирани в тази ситуация. За да не е драматичен пътят на промяната, трябва да знаеш, че по пътя ще има пречки. Приеми това. Така, когато се появяват по пътя ти, това няма да те шокира, претоварва или обърква. Създай си план за преодоляването на тези препятствия. Не е необходимо да виждаш целия път, набележи си само първата крачка и създай стратегия за справяне с препятствията.




9. Приемане на несъвършенствата




Никой не е съвършен. И точно несъвършенствата са това, което ни прави уникални. Животът ни е базиран на сравнения. А това кара много личности да се стремят да живеят в сянката на живота на някой друг.




Готови сме да премоделираме живота си, базирайки се на елементарни познания, които имаме за другите хора. Копираме лайфстайл, който ни изглежда успешен, но забравяме, че всеки начин на живот съдържа и препятствия. И когато пред нас се изправи стена, обикновено се разбиваме в нея на малки парчета. Най-хубавото нещо е да откриеш своята собствена светлина и да си позволиш да заблестиш.




Колкото по-рано откриеш своите собствени особености и се научиш да ги управляваш, толкова по-добре.Да обичаш себе си, това означава да обичаш и своите несъвършенства.




10. Изключи се




Случвало ли ти се е да имаш проблем с някоя джаджа и след като я изключиш за няколко минути от контакта, тя започва да функционира отново. Същото можеш да направиш и със себе си. Когато изтриваш историята на своя компютър, след това трябва да сложиш нещо ново. Но първо освобождаваш място. След това премисляш с какво искаш да запълниш това място, за да получиш по-добър резултат. Същото е и в живота. Затова отдели се за малко и анализирай добре това, което имаш, това, което искаш да промениш, и това, с което искаш да замениш старото. Преразгледай взаимоотношенията си, контактите, социалните си мрежи, дейностите си. Необходима е пълна детоксикация, за да можеш да започнеш процеса по нулиране. Само това ще ти гарантира качеството на този процес.




Натискането на този бутон е решение, което можеш да вземеш само ти. Спри всичко и търпеливо помисли. Освободи се от всяко влияние - изключи социалните медии, ако се влияеш прекалено много от тях, прекрати токсичните взаимоотношения, които биха спрели твоята промяна. Чак след това можеш да натиснеш бутона.




Ето, това са 10 стъпки към нулиране на начина на живот. Умът ти е най-мощният инструмент, с който разполагаш, за да създадеш живота, който искаш. Затова не позволявай на негативните мисли и страха да заразяват твоя мозък. Животът се движи напред, затова не бива да спираме и да търсим непрекъснато новите възможности.




Не забравяй, че е твоя отговорността да поправиш нещата, когато забележиш, че животът ти не е наред. Понякога нещата не вървят според твоите очаквания и това не е проблем. Това е сигнал, че трябва да се отпуснеш и да помислиш как може да поправиш нещата. Помисли как можеш да подредиш живота си. Най-важното е да го подредиш, че да ти е по мярка. А не по мярка на някой друг.



moiat-podpis-na-bial-fon





 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page