top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как да подобриш общуването с партньора си | Communication skills

Как да подобриш начина си на общуване, за да се наслаждаваш на разбирателство в своята връзка 

Слушай статията:
 Взаимоотноошенията ни с хората са нещо, което е необходимо да отглеждаме грижливо. Общуването е умение, което колкото по-бързо придобием и развием, толкова по-лесен ще е животът ни занапред. Ние комуникираме непрекъснато и затова не отдаваме необходимото внимание. Много често смятаме, че щом владеем технически езика, то няма как да не можем и да общуваме. Само че актът на общуване е много повече от технически език. Езикът е мощен инструмент за общуване, но за да използваме неговата сила, трябва да можем.
2 hugging mannequins on marble backgroundДори и в най-щастливите взаимоотношения и най-здравословните връзки има трудни моменти. Тези моменти могат да са забавни, вълнуващи, успокояващи, но почти винаги не са лесни. И в една сложна ситуация ключов момент е общуването. Колкото и климатът в една връзка да е прекрасен, не всичко в живота е цветя и рози 24/7. И както вече споменах, общуването е умение, което може да се тренира безпроблемно и да се усъвършенства. Затова днес ще разгледаме няколко начина как да подобриш общуването със своя партньор, за да можеш да подсилиш и заздравиш вашата връзка.
1/ Говорете на един и същ език
Всеки един от нас проявява любов и привързаност по свой собствен начин. В "Петте езика на любовта" Гари Чапман очертава петте основни езика на любовта: утвърдителни думи, качествено време заедно, получаване на подаръци, жестове на загриженост и физическа близост.
Основната идея се изразява в това, че няма как партньорът ти да се почувства обичан, ако не "говориш" неговия език на любовта. Какво имам предвид: имаш навика да държиш любимия си за ръка всеки път, когато сте навън. А той или тя има нужда да прекарвате повече време заедно, но в една по-интимна и по-лична обстановка. В този случай партньорът ти може да направи заключението, че не го обичаш достатъчно. А ти определено ще се загнеш от този извод, защото в твоите очи заявяваш своята любов по доста категоричен начин.
Друг типичен пример за подобно разминаване е: да предположим, че си от типа хора, който обичат да заявяват своите чувства и емоции чрез дълги постове в социалните мрежи. А партньорът ти може да не отдава никакво значение на това публично заявяване и да предпочита да чуе всичко това в една по-интимна обстановка.
Затова е добре да се замислиш за това както кара любимия ти да се чувства обичан и ценен. Ако нямаш идея какво е това, не се колебай да попиташ. Ако отговорът е "не знам", то тогава наблюдавай реакциите на своята половинка, когато изразяваш своята любов. И не спирай да го правиш по начините, по които си го правил досега. Ако получиш нежелана реакция, не се обезкуражавай, а приемай тази ценна информация и продължавай да експериментираш, докато намериш правилния начин на изразяване.
2/ Използвай по-често "аз"
За да можеш ясно да изразиш своята позиция, мисли и чувства, без да поставиш своя партньор в защитна позиция, започни да се изразяваш в 1 лице ед.число. Например:


 • вместо "Ти никога не ме слушаш!", кажи: "Чувствам се неуважаван и незачетен, когато трябва да повтарям непрекъснато";


 • вместо "Постоянно ме пренебрегваш заради своята работа!", кажи: "Гордея се с постиженията ти в работата, но ми се иска да прекарваме повече време заедно. Искаш ли да планираме нещо заедно идния уикенд?".
Тайната е във формулировката. Не е в прехвърлянето на вина върху другия, защото единственото, което се постига с това, е той или тя да мине в отбранителен режим. Когато намериш по-зрял и по-спокоен начин да се справиш с проблемната ситуация, шансът партньорът ти да бъде по-кооперативен, по-възприемчив и по-отстъпчив е значително по-голям. Целта на общуването е една и съща: изказване на начина, по който се чувстваш. Но в единия случай случай атакуваш, а в другия - обясняваш как се чувстваш и предлагаш реалистично решение на възникналата ситуация.
3/ Прецени кога да сложиш разговора на пауза и кога е необходимо да направиш крачка назадКогато обстановката се нажежи, емоциите ескалират до неконтролируеми нива и напрежението се повиши до нетърпимост, общуването трудно може да протече спокойно, уважително и зряло. А за намиране на ефективно решение и дума не може да става. В подобна обстановка сме по-склонни да обвиняваме и да се защитаваме. А продуктивната и здравословна комуникация изисква целите ѝ да са екологични и не включва реактивно поведение. Затова най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да спреш за момент и да направиш крачка назад. Няма смисъл да продължаваш да се конфронтираш. Отдели си колкото време ти е необходимо, за да охладиш страстите, да включиш логиката и чак след това да преминеш към един продуктивен разговор.
Изоставянето на спора и излизането от конфликтната ситуация почти със сигурност няма да е лесна задача. Но въпреки това не бива да забравяш, че това е по-ефективният начин да изразиш правилно себе си, да получиш необходимото разбиране, да изслушаш и да разбереш. Вместо да хабиш време и усилия да дълбаеш в непродуктивен и безмислен спор, оттегли се за малко, помисли трезво, опитай се да видиш ситуацията от всички възможни гледни точки. Всичко това ще ти е в пъти по-полезно от това да се опитваш на момента да докажеш своята правота, да правиш прибързани и нелогични заключения.
4/ Постави границиГраниците определят допустимите действия и съответно недопустимите във вашата връзка. Разбира се, по-склонни сме да позволяваме на своите половинки да прекрачват границата, когато става въпрос за нещо, с което ни кара да се чувстваме комфортно, удобно и удовлетворени. Тези действия и поведения сме склонни да "търпим" до безкрайност. Но когато въпросът опира до нещо, което не е приятно или некомфортно за нас, тогава нещата са различни. Тогава също проявяваш търпимост. Не реагираш, а дори на моменти толерираш подобен тип поведение. По този начин негодуванието се натрупва и в един момент ескалира до ниво на спор, караница, че дори и раздяла. Точно затова за връзката е жизненоважно всеки да отстоява това, от което се нуждае другият да му даде.
Това означава, че е необходимо да проведете разговор. Разговор за нещата, които всеки един от вас, не е склонен да толерира; за нещата, които всеки от вас не може да приеме. Разбира се, най-добре е границите да бъдат поставени още в самото начало. Но ако този етап е пропуснат, това винаги може да се поправи. Винаги при нужда този разговор може да се повтори или пък някой от двамата да допълни, докато сте във връзка.
5/ Създай сигурна средаСпокойствието и сигурността са важни компоненти за климата на всяка връзка. Те са изключително важни и в добрите, и в лошите моменти на връзката. Дори и в най-трудните и специфични разговори, партньорът ти трябва да се чувства в безопасност. Това означава, че няма да се чувства застрашен, ако изложи открито и откровено мнението си по деликатните и трудни теми, които са на дневен ред във вашата връзка. В крайна сметка няма да водиш какъвто и да било труден разговор с партньора си, ако не ти пука за него и за неговото мнение. Когато и двамата се чувствате в безопасност, когато общувате с другия, вие се отваряте един към друг. И когато постигнете това състояние, чак след това започвате да се обичате свободно и да живеете в една силна, здравословна и екологична връзка.

Чрез общуването ние разкриваме пред другите нашия личен вътрешен свят, но и опознаваме техния. Затова е важно да приемаш чуждата гледна точка. Дори и да не си съгласен. Но преди да се съгласиш или да отхвърлиш категорично, чуй внимателно какво казва другия, разбери го и чак след това направи своите изводи!

my sign on the white background

notice on the white background - this post is intended to provide useful information and is not a substitute for professional advice, diagnosis and treatmentborder on the end of page

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page