top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Житейски модел

Определи своя житейски модел

/психологически тест/







Всеки от нас има своя собствена представа за живота, която зависи от неговия мироглед и житейски опит, и я проявява в своя житейски сценарий. Житейският сценарий това е индивидуалният начин, по който взаимодействаме с околните, осъзнаването на нечие място в обществото, обичайните механизми на поведение и реакцията ни в определена ситуация. Възможните варианти са много и всеки избира своя собствен като прилага своя модел на живот.




Искаш ли да разбереш какъв е твоят житейски модел?




Let`s rock! 🤘




Разгледай снимките и избери тази, която най-много ти допада:




psihologicheski-test-jiteiski-model
Избери картинка



Р Е З У Л Т А Т И




1. "Ще дойде денят и истинският живот ще започне"




Този модел на поведение е характерен за човек, който чака истинския живот. Следвайки този модел, човекът разглежда всичко, което му се случва, като предговор... като увертюра, като груба версия на живота, а не като истински живот. "Сега оцелявам и едва когато всичко това приключи, ще започна да живея истински". Но това "тогава" може да продължи цял живот. И така човекът не живее никога, а цял живот се подготвя за живота. Отлитат мигове, часове, дни, години... летят толкова бързо, че все едно ги е нямало. Иска му се "светлото бъдеще" да дойде по-рано, защото настоящето вече е изморило човека до краен предел. Какво да се направи? Човек трябва да се научи да улавя красивите моменти от живота, като оценява всеки момент съзнателно. Плановете трябва да са краткосрочни и изпълнението им трябва да бъде отпразнувано. А ако не успее, то трябва всеки провал да се оценява като ценен опит.




2. "Живея истински само когато създавам нещо ново"




Човекът творец живее едновременно в настоящето, но и извън времето. Своята стойност той оценява чрез творческия си резултат. Миналото не представлява интерес, а бъдещето е прекалено неразбираемо. Днес е основното, което се осъзнава и разбира. За този тип човек е по-важен вътрешният аналитичен процес, отколкото материалния свят и взаимоотношенията с околните. Вътрешният свят е по-важен от външния. Затова семейството и близките получават по-малко внимание и грижи. А самият той се нуждае от внимание, от признанието на околните и от оценка на своята работа. Това го прави докачлив и подозрителен. Какво да се направи? Сред търсенията и откритията този човек трябва да намери време за своето семейство, приятели, за почивка и за хоби. Всичко това ще бъде допълнителен ресурс за вдъхновение.




3. "Аз съм това, което съм постигнал"




Това е моделът на живота на победителя, който постоянно се стреми към по-високи цели. Този човек се самоизгражда. Той не изпитва удовлетворение от резултата, който е постигнал, защото винаги има следваща цел. За него живота ще бъде стойностен едва, когато стигне върха. Само че когато го направи, това усещане трае няколко минути, след това започва нова опустошителна жажда за нови постижения. Този модел на живота е модерен, адаптивен и адекватен. Ние сме свикнали да поставяме цели пред себе си и да ги постигаме, а хората ги преценяваме според резултатите им. Но е добре да се замислим дали целта заслужава времето, което сме й посветили? Опитайте да се насладите на процеса. А времето за празнуване на победите да се удължи и да му се насладите изцяло. Всъщност по пътя към върха има много красиви пейзажи и невероятни спътници.




4. "Мечти, мечти! Колко сладки сте?"




Човекът, който следва този житейски модел, е мечтател. Той знае пътя към другите реалности, където трудностите и проблемите не съществуват. Това могат да бъдат книги, филми, компютърни игри и т.н. Там човекът губи усещането за време и не обръща внимание на реалния живот, където скучае. Причината за избора на такъв житейски модел са както личностните характеристики, така и разминаването между личните нужди и изисквания на човека с тези на околните и заобикалящия го свят. Стремежите на такъв човек може да са много далеч от блестяща кариера, но постоянно чува отвсякъде: "трябва да се реализираш", "трябва да си успял". Емоционалният и чувствителен човек не се чувства комфортно в конкурента и враждебна среда, където всеки се стреми към материална изгода. Чувствайки се не на място и "неподходящ за този живот", този човек често бяга в света на илюзиите, за да имитира живот, който му приляга. Този човек притежава много ценен и важен за него ресурс - креативност и творческо мислене. Той знае много добре как да открива нови неща, има умението да работи самостоятелно, а с тези умения може да постигне много без да унищожава своята личност.




5. "Навикът ни е даден изначално, той е заместител на щастието"




Този житейски модел се базира върху стриктно спазване на навици, правила и инструкции. Те може да идват отвън (от родителите или от обществото) или създадени от самия човек, но на по-късен етап стават основа на неговото съществуване. Да се живее така е удобно, защото всичко е регулирано и предсказуемо, но това означава и че всичко ново и неизвестно ще бъде напълно изключено. Правейки избора на пътя на стабилността, човекът губи възможността да изпита нови усещания. Да живееш по правилата означава "да се напъхаш в кутията", защото правиш живота си твърде предсказуем. Добре е да се замислите дали правилата, които следвате, отговарят на вашите потребности? Имат ли смисъл? Правят ли живота ви щастлив или го правят удобен? Разбира се тук не става въпрос за държавните и обществените закони, които са общо приети, а за правилата, които сами изграждаме при взаимоотношенията си с хората и света.




6. "Животът е търсене на смисъл"




Този житейски модел се основава на идеята, че човека се управлява от висши духовни закони. Това е живот в служба, посветен на кауза, идея или човек. Когато човек избира този житейски модел, той поставя потребностите на другите над своите собствени, т.е. той често жертва своите собствени интереси. На този модел съответстват трите основни роли: спасител, защитник и създател. Без тези основни роли е невъзможно да функционира нито обществото като цяло, нито отделния човек. Само съзнателният избор на подобен житейски сценарий позволява на човека да устои на трудностите на избраната от него мисия. Добре е наоколо да има близки хора и семейство, защото те знаят как и кога да дадат своята своевременна подкрепа.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page