top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Житейски сценарий

Разбери какъв е твоят житейски сценарий

/психологически тест/Анализът на сценариите на Ерик Берн е един от най-ефективните методи в психологията. В основата на методa стои идеята, че всеки човек има свой собствен житейски сценарий, който е бил формиран у него от неговите родители и други значими за него възрастни. Този сценарий се реализира чрез три състояния на Аз-а: дете, родител, възрастен. Берн смята, че човек, който контактува с околните, влиза в едно от тези три състояния. Анализът на тези сценарии е полезен, защото чрез него разбираме коя позиция доминира в житейския ни контекст - какви са нейните положителни и отрицателни страни и как можем да я променим.
Картините изобразяват сюжети от гръцки митове. Картините символизират различни житейски сценарии.
Let`s rock! 🤘
psihologicheski-test-jiteiski-scenarii
Интуитивно си избери картинаР Е З У Л Т А Т И
Картина 1

"Не е достатъчно" - "Подвизите нямат край"
Така както Херкулес правел подвиг след подвиг, за да стане някога безсмъртен, така и ти се стремиш да напредваш, да преодоляваш препятствия, да постигаш високи резултати в името на едно далечно и щастливо бъдеще. Амбициозен си, притежаваш много сила и решителност. Лесно се събираш, намираш ресурси и постигаш това, което си си наумил. Не можеш да живееш за настоящия момент, да бъдеш тук и сега. Жертваш своите желания и нужди заради желанията и нуждите на другите или за кауза, която смяташ за смислена. Но зад всеки нов връх ти виждаш друг, още по-висок. Това те кара да не спираш да се изкачваш без да забелязваш това, което се случва около теб. Но един ден силите ти ще свършат или ще те застигне отчаянието, защото не всички върхове могат да бъдат покорени. За да промениш този житейски сценарий, трябва да се научиш да живееш всеки ден пълноценно като обръщаш внимание на малките неща, на интересните моменти и хора, които те заобикалят. "Какво искам в този момент?" е въпрос, който трябва често да си задаваш. Награждавай се за своите победи, трупай колекция от прекрасни моменти и не спирай да си повтаряш: " Между миналото и бъдещето има само един момент. Именно този момент се нарича "живот".
 Картина 2

"Почти" - "Почти го направих и какво от това?"
Основата на твоя житейски сценарий е сизифовият труд. Подобно на Сизиф ти също имаш склонността да работиш упорито дълго време, но да не се справяш с покоряването на върха, защото се отчайваш или уморяваш. Трудолюбив и съвестен човек си, но е възможно да ти липсва увереност, да не разбираш ясно целта, която трябва да постигнеш, или да нямаш лична мотивация, за да я постигнеш. Затова в един момент всичко ти омръзва и се отказваш от това, което си започнал. За да коригираш този житейски сценарий, трябва да положиш усилия върху това да обмисляш повече предварителните етапи за постигането на целта, да разпределиш правилно своето време и усилия и най-важното да визуализираш своите резултати. Имаш проблеми, уморен си или не вярваш, че ще постигнеш своята цел? Почини си, визуализирай ползите, които ще получиш, когато постигнеш целите си, и намери силни лични мотиви за постигане на целите. И така напред! Не забравяй да се подкрепяш: "Ще успея! Ще ми се получи!".
 Картина 3

"След" - "Прекаленото добро не е на добро!"

Дамокъл, който станал цар за един ден, се весели до момента, в който не забелязал, че над него на конски косъм виси гол меч. Така и ти - след като постигнеш някакви успехи или пък те зарадва хубава новина не си позволяваш да се отдадеш на положителните емоции, тъй като търсиш меча на Дамокъл, който виси над теб. Имаш убеждението, че всички добри неща в живота се заплащат. Непрекъснато търсиш минусите и се притесняваш, защото очакваш обрат в събитията. Трудолюбив човек си и успяваш, но не умееш да се насладиш напълно на победата или постижението. Струва си да разбереш откъде идва този страх като развиеш умението да мислиш върху различни сценарии (включително и положителни!). Изтрий думата "неизбежно" от своя речник. Приеми, че в живота всичко се случва, но ти се надяваш да ти се случи най-доброто.
 Картина 4

"Винаги" - "Какво да правиш? Съдба!"
Твоят житейски сценарий се базира на увереността, че от теб не зависи нищо, затова не поправяш своите грешки и постъпваш по един и същи начин. В гръцкия мит Атина отмъстила на победилата я Арахна, като я превърнала в паяк. Така и ти непрекъснато търсиш знаците на съдбата и чак ако те липсват, започваш да действаш самостоятелно. Способен си на много неща, добре се ориентираш в определена ситуация и умееш да предвиждаш какви проблеми и трудности могат да възникнат. Но ти липсва основното - увереността, че всичко може да бъде преодоляно, защото зависи от теб, а не от подредбата на звездите или прийомите на съдбата. Потърси начини да заобиколиш препятствията и не забравяй, че всичко е в твоите ръце.
 Картина 5

"Никога" - "Нищо не се получава лесно!"
Често изпитваш "танталови мъки" без да забелязваш, че всичко от което се нуждаеш е близо до теб. Просто трябва да действаш. Но вместо това ти решаваш, че това, което искаш да постигнеш, няма да се получи и си приел тази ситуация. Да, търпението и смирението не са ти интересни. Умееш да скриваш и да сдържаш негативните си емоции. Така ли искаш да изживееш живота си? Помисли какво искаш в действителност. Излез от обичайното си състояние, опитай нещо ново и направи стъпка в страни от познатата пътечка. И най-важното - вярвай, че можеш да постигнеш повече и че имаш възможности и перспектива. Започни с нещо лесно. Искаш ли да отслабнеш? Започни да правиш упражнения сутрин или пропусни сладкото днес. Мечтаеш ли да посетиш Италия? Разгледай брошурите на туристическите агенции и прочети отзиви на хора, които вече са посетили местата, които искаш и ти да посетиш. Искаш да смениш посоката си на професионално развитие? Потърси информация как би могло да се случи това с оглед на възрастта ти и образованието ти. И не забравяй, че най-дългото пътуване започва с първата стъпка!
Благодаря ти за отделеното време! Ще се радвам да споделиш своя резултат като коментар под поста. За тази цел е необходимо да се регистрираш в сайта. Стани част от нашето семейство. Нека се грижим за своето ментално здраве, защото то е също толкова важно, колкото и физическото!Надявам се да научи нещо ново и интересно за себе си. Използвай го, за да подобриш своето качество на живот!moiat-podpis-na-bial-fon
notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy 
znak-za-krai-na-stranicataПоследни публикации

Виж всички

댓글


Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page