top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест

Твоят житейски сценарий


Анализът на сценариите на Ерик Берн е един от най-ефективните методи в психологията. В основата на методи стои идеята, че всеки човек има свой собствен житейски сценарий, който е бил формиран у него от неговите родители и други значими за него възрастни. Този сценарий се реализира чрез три състояния на Аз-а: дете, родител, възрастен. Берн смята, че човек, който контактува с околните, влиза в едно от тези три състояния. Анализът на тези сценарии е полезен, защото чрез него разбираме коя позиция доминира в житейския ни контекст - какви са нейните положителни и отрицателни страни и как можем да я променим.

Картините изобразяват сюжети от гръцки митове. Картините символизират различни житейски сценарии.


Изберете интуитивно някоя от тях:
 • Картина 1 "Не е достатъчно" - "Подвизите нямат край"


Така както Херкулес правел подвиг след подвиг, за да стане някога безсмъртен, така и вие се стремите да напредвате, да преодолявате препятствия, да постигате високи резултати в името на едно далечно и щастливо бъдеще. Амбициозни сте, притежавате много сила и решителност. Лесно се събирате, намирате ресурси и постигате това, което сте си наумили. Не можете да живеете за настоящия момент, да бъдете тук и сега. Жертвате своите желания и нужди заради желанията и нуждите на другите или за кауза, която смятате за смислена. Но зад всеки нов връх вие виждате друг, още по-висок.Това ви кара да не спирате да се изкачвате без да забелязвате това, което се случва около вас. Но един ден силите ви ще свършат или ще ви настигне отчаянието, защото не всички върхове могат да бъдат покорени. За да промените този житейски сценарий, трябва да се научите да живеете всеки ден пълноценно като обръщате внимание на малките неща, на интересните моменти и хора, които ви заобикалят. "Какво искам в този момент?" е въпрос, който трябва често да си задавате. Награждавайте се за своите победи, трупайте колекция от прекрасни моменти и не спирайте да си повтаряте: " Между миналото и бъдещето има само един момент. Именно този момент се нарича "живот". • Картина 2 "Почти" - "Почти го направих и какво от това?"


Основата на вашия житейски сценарий е сизифовият труд. Подобно на Сизиф вие също сте склонни да работите упорито дълго време, но да не се справяте с покоряването на върха, защото се отчайвате или уморявате. Трудолюбиви сте и съвестни, но е възможно да ви липсва увереност, да не разбирате ясно целта, която трябва да постигнете, или да нямате лична мотивация, за да я постигнете. Затова в един момент всичко ви омръзва и се отказвате от това, което сте започнали. За да коригирате този житейски сценарий, трябва да положите усилия върху това да обмисляте повече предварителните етапи за постигането на целта, да разпределите правилно своето време и усилия и най-важното да визуализирате своите резултати. Имате проблеми, уморени сте или не вярвате, че ще постигнете своята цел? Починете си, визуализирайте ползите, които ще получите, когато постигнеш целите си, и намерете силни лични мотиви за постигане на своите цели. И така напред! Не забравяйте да се подкрепяте: "Ще успея! Ще ми се получи!". • Картина 3 "След" - "Прекаленото добро не е на добро!"


Дамокъл, който станал цар за един ден, се весели до момента, в който не забелязал, че над него на конски косъм виси гол меч. Така и вие - след като постигнете някакви успехи или пък ви зарадва хубава новина не си позволявате да се отдадете на положителните емоции, тъй като търсите меча на Дамокъл, който виси над вас. Имате убеждението, че всички добри неща в живота се заплащат. Непрекъснато търсите минусите и се притеснявате, защото очаквате обрат в събитията. Трудолюбиви сте и успявате, но не умеете да се насладите напълно на победата или постижението. Струва си да разберете откъде идва този страх като развиете умението да мислите върху различни сценарии (включително и положителни!). Изтрийте думата "неизбежно" от своя речник. Приемете, че в живота всичко се случва, но вие се надявате да ви се случи най-доброто. • Картина 4 "Винаги" - "Какво да правиш? Съдба!"


Вашият житейски сценарий се базира на увереността, че от вас не зависи нищо, затова не поправяте своите грешки и постъпвате по един и също начин. В гръцкия мит Атина отмъстила на победилата я Арахна като я превърнала в паяк. Така и вие непрекъснато търсите знаците на съдбата и чак ако те липсват, започвате да действате самостоятелно. Способни сте на много неща, добре се ориентирате в определена ситуация и умеете да предвиждате какви проблеми и трудности могат да възникнат. Но ви липсва основното - увереността, че всичко може да бъде преодоляно, защото зависи от вас, а не от подредбата на звездите или прийомите на съдбата. Потърсете начини да заобиколите препятствията и не забравяйте, че всичко е във вашите ръце. • Картина 5 "Никога" - "Нищо не се получава лесно!"


Често изпитвате "танталови мъки" без да забелязвате, че всичко от което се нуждаете е близо до вас. Просто трябва да действате. Но вместо това вие решавате, че това, което искате да постигнете, няма да се получи и сте приели тази ситуация. Да, търпението и смирението не са ви интересни. Умеете да скривате и да сдържате негативните си емоции. Така ли искате да изживеете живота си? Помислете какво искате в действителност. Излезте от обичайното си състояние, опитайте нещо ново и направете стъпка в страни от познатата пътечка. И най-важното - вярвайте, че можете да постигнете повече и че имате възможности, и сте перспективни. Започнете с нещо лесно. Искате ли да отслабнете? Започнете да правите упражнения сутрин или пропуснете сладкото днес. Мечтаете ли да посетите Италия? Разгледайте брошурите на туристическите агенции и прочетете отзиви на хора, които вече са посетили местата, които искате да посетите. Искате да смените посоката си на професионално развитие? Потърсете информация как би могло да се случи това с оглед на възрастта ви и образованието ви. И не забравяйте, че най-дългото пътуване започва с първата стъпка!

 


99 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
superdoc_logo.png

Scan the QR code to get an invite link.

download_my_app.widget.qr.alt"

Join us on mobile!

Download the Spaces by Wix app and join “Bobby Fitness Studio” to easily stay updated on the go.

download_my_app.widget.qr.alt"
Download app from the App Store
Download app from Google Play
 1. Свали приложението Spaces by Wix

 2. Отвори приложението и избери Got an invite code

 3. Въведи кода USFFA

 4. Join

bottom of page