top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Taboo | Тайните, които психологът ти не иска да узнаеш

Какво не споделя с теб твоят психолог?





 

Слушай статията:




 



Все още работата на психолозите и психотерапевтите е мистифицирана в обществото. Все още има хора, които ги побиват тръпки, когато разберат, че срещу тях стои психолог. Изпитват ужас от този човек, защото са убедени, че той може да им повлияе и да бъдат принудени да направят нещо против своята воля. Всъщност добрият специалист по ментално здраве никога няма да злоупотреби със своите умения и никога няма да постъпи с теб по неекологичен начин. Всяка една намеса в психиката на хората трябва да се случва само с изричното съгласие на човека.




jena-koiato-pravi-znak-za-mulchanie



Ето още няколко тайни, които психологът ти няма да сподели с теб.




Тайна # 1 : В работата си с психолог ще се почувстваш по-зле преди да се подобри състоянието ти



Стара приказва гласи: “Най-тъмно е преди изгрев”. Инвестирайки в

терапия, скоро ще разбереш, че работейки над себе си, могат да изскочат болезнени мисли и чувства. Те ще изплуват на повърхността като част от проучване, получаване на просветление и създаване на положителната промяна. Ще се наложи да разбереш, че за да станеш по-наблюдателен и сензитивен за собственото си поведение,... за емоционалните си реакции,... за характера на мислите, които те спохождат ежедневно,... ще се наложи да се сблъскаш с не толкова приятни аспекти на своята личност. Това много често създава усещането за буксуване на едно място и може да се изживява като доста обезнадеждаващо от почти всеки. Преминаването през този етап зависи точно от психолога, защото той може да те подкрепи в работата върху себе си. Не забравяй, че той има опит с това, тъй като този етап е почти задължителна част от качествената терапия.



Тайна # 2 : Сълзите ти не трогват психолога



Психологът не е човек, с когото можете да си поплачеш, противно на разпространеното схващане. Той гледа на твоите сълзи по съвсем различен начин, не както биха ги възприели твоите близки. Емпатията е умение, което психолозите владеят, за да могат да придобият по-детайлен и по-реален поглед над казуса, който искаш да разрешиш, и над чувствата, които изпитваш. Това е важна информация, защото така психологът разбира същността на твоя разказ и се ориентира в емоционалния ти свят. По този начин той те разбира. Затова психологът винаги ще избере емпатията, а не съчувствието.



Тайна # 3: Трупаните години наред знания и умения на психолога са практически безполезни без твоето съдействие


Може би една от най-честите реплики в кабинета на психолога гласи: “Моля Ви, накарайте го да разбере, че не е прав! Вие, психолозите, знаете как!”. Работата с клиенти, които не идват доброволно, е предизвикателство, което се дискутира непрестанно в множество супервизии на психолози и психотерапевти. Причината затова е точно яростната съпротива, с която се сблъскват специалистите. Тя прави почти невъзможна успешната работа с клиент, който сам не е потърсил психологическа подкрепа.., не смята, че има нужда от психологическа помощ... и не съдейства в терапевтичния процес по никакъв начин. В тази ситуация, когато човекът не иска да работи върху себе си, никакви трикове, козове и умения не биха били от полза. Най-вероятният резултат от тези действия ще бъде тежко и изморително преживяване и за двете страни.



Тайна # 4: В повечето от случаите психолозите не получават благодарност за своята работата


Факт е, че работата на почти всеки психолог е една от най-уважаваните, но и една от най-неблагодарните. Много често това се дължи на ефектите от това, че клиентът отказва да съдейства на специалиста и да полага усилия. Най-важният ресурс в работата на психолога е ресурсът на клиента, а не този на специалиста. Затова психологът е по-скоро в една второстепенна позиция. Многобройни са примерите за това как хората намират решение на своя казус, но не информират за това своя терапевт. Дори напротив - прекъсват работата си с него поради това, че са постигнали целта, която са си поставили, или че не са удовлетворени от услугата без да дадат никаква обратна връзка на психолога. Обратната връзка е много важна за терапията. Терапевтът има право да знае какъв е ефектът на терапията в реалността. Психологът ти има нужда от твоята откритост и искрена обратна връзка. Дори и дадена интервенция да не ти допада, не се колебай да обсъдиш това със своя терапевт.




И когато имаш резултат от своята работа с психотерапевта, не се колебай да споделиш това с него. За теб това може да е постижение, за него е още по-голямо, защото така той вижда реалния резултат от своите усилия. Истинският професионалист няма да потърси контакт с теб, за да проследи резултатите и ще стои, чакайки търпеливо да споделиш какъв е бил резултатът от терапията. Едно съобщение, един кратък имейл, без излишни хвалби и възхвалявания, е повече от достатъчно.



Тайна # 5: Понякога психологът знае какво е правилното решение за теб още на първата среща


Един от най-често задаваните въпроси на първа опознавателна среща е: “Какво да направя?!”. Даването на съвети и готови решения е тема табу в практиката на психолога. Причините затова са 2:




1. Тайна # 3

Трупаните години наред знания и умения на психолога са практически безполезни без твоето съдействие




2. Етични причини


Най-важната задача на специалиста е да те съпроводи в преоткриването на своята собствена лечебна сила и индивидуален потенциал на развитие. Често се случва обаче специалистът много бързо да се ориентира в характера на твоето затруднение. И въпреки това не си позволява да изиграе ролята на ментор, защото тази роля вече е отредена на теб!



Тайна #6: Психологът не забравя своите клиенти


Неоспорим е фактът, че психолозите са човешки същества и съответно имат и емоции, желания, мечти, история и бъдеще. Хуманитарната им професия е избор, воден от умението им да разбират какво е да си човек. Човек с всички минуси и плюсове. И желаят да бъдат опора и подкрепа на тези, които имат нужда от нея. Докосвайки се до човешките съдби, те оставят значими следи в техния живот. Спомнят си първия си клиент, помнят и всеки следващ. Помнят как са се чувствали в тяхно присъствие, детайли от техните истории, помнят усмивките и сълзите им. Затова бъди сигурен, че ако срещнеш в тълпата своя терапевт и той не те е поздравил, то единствената причина затова е, че пази конфиденциалността на съвместната ви работа. Но няма шанс да не те е познал или забравил!




blogpost-banner-mitove-za-rabotata-na-psihologa



Благодаря ти, че отдели от ценното си време да прочетеш моята статия. Ако смяташ, че мога да съм ти полезна, можеш да се свържеш още сега с мен. А ако статията ти е била интересна и ти е харесала, ще се радвам да я споделиш.




До скоро!









 

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page