top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

6 причини, поради които не обичаш рождения си ден | Mental health

Защо не обичаш рождения си ден?

Как да започнеш да се наслаждаваш на рождения си ден








 

Слушай статията:



 



Днес пораствам с още една година... Ухуу!... и определено имам смесени чувства около празнуването на рождения си ден. Колкото и да го обичах този празник, хубавата храна, подаръците и милите съобщения от приятелите и семейството ми, изпитвах и доста негативни емоции, като безпокойство и тъга. Тези емоции ме съпътстваха в дните преди рождения ми ден, на самия ден и чак до няколко дни след това.




blogpost-picture-happy-birthday



Доста дълго време нямах никаква представа защо се чувствам така, въпреки че обичах този специален ден от годината. Това положение никак не е приятно. Дълго се чудех дали има и други хора, които не обичат рождения си ден? Дали има и други хора, които се чувстват депресирани заради рождения си ден? Затова проведох някои проучвания, за да разбера защо хората не обичат своите рождени дни?




Резултатите от проучването показаха, че много повече хора, отколкото предполагах, се страхуват или мразят своите рождени дни. А забележителна е и цифрата на хората, които се чувстват депресирани по време и в дните около рождения ден. Има си дори и термин, който описва страха от рождените дни. Този страх се нарича фрагапанофобия.




И днес като подарък за моя рожден ден реших да ти споделя какви са причините, поради които хората не обичат рождения си ден. И следващия път, когато имаш приятел или член на семейството, който не се вълнува от празненството в негова чест, можеш да го разбереш и да му помогнеш да разбере и той каква е причината за неговото състояние около рождения му ден.




Защо хората не обичат рождения си ден




1/ Страх от остаряване




И за този страх си има точно определен термин. Страхът от остаряването се нарича гераскофобия. И той е една от основните причини някои хора да не обичат своя рожден ден.




Рожденият ден бележи изтичането на времето. Празникът означава, че човекът е с една година по-възрастен. Доказателство за силата на този страх е добре развитата козметична индустрия срещу стареенето.




Осъзнаваме, че тялото започва и ще продължи да показва признаци на стареене - сиви коси, бръчки, неволно напълняване, влошено здраве. Остаряването ни приближава до смъртта, а това определено не е приятно. Всичко това става причина за силна тревожност.




2/ Страх от остаряване и смърт на близки




Личното остаряване не е единственото нещо, което може да те натъжи на рождения ти ден. Така, както личната ни възраст напредва, напредва и възрастта на нашите родители, баби и дядовци, братя и сестри и други близки хора. Остарявайки, хората са изложени на риск от болест и смърт.




Страхът от умиране се нарича танатофобия. И ако този страх е в основата на това, че не обичаш своя рожден ден, необходимо е да приемеш тежката истина за живота. А именно, че смъртта е неизбежна и непредвидима. Приемането на смъртта всъщност е нещо добро. Това може да ни помогне да живеем по-смислен и пълноценен живот.




3/ Високи очаквания




Понякога в основата на настроението около рождения ни ден стоят някои от очакванията и последиците от нашите действия. Например: с напредване на възрастта се увеличават и нашите отговорности. А навършването на определена възраст много често се свързва с определен житейски етап и се предполагат някои очаквани резултати - намиране на работа, преместване от дома на родителите, женитба, закупуване или изграждане на дом, създаване на деца, пенсиониране и т.н.




Рожденият ни ден освен край на една изминала година е и начало на нова такава. А в началото на всеки нов период ние много често си поставяме цели. Възможно е миналата година поставените цели да не са били изпълени. Всички тези очаквания - от нас самите към нас и от другите към нас, могат да ни създадат усещането, че сякаш времето ни изтича.




Това чувство може лесно да премине в усещане за заседнал живот, в чувство за провал. И това е доста силна причина да не харесваме своя рожден ден. Наближаването на деня може да доведе до нарасване на тревогата за това какво ще си помислят другите за теб и за твоите постижения и провали.




4/ Психично състояние




Стресът, тревожността и депресията са също причина, поради която хората не обичат своя рожен ден.




Ако преди рождения ден сме преминали през труден житейски момент, няма значение дали това се случва осъзнато, или неосъзнато, силно е вероятно да не усещаме вълнение, свързано с рождения си ден.




Ако работата ти те стресира, скърбиш, имаш семейни проблеми, финансови затрудения, тревожиш се за доста неща, страдаш от хронична депресия, преживяваш раздяла, имаш проблеми във връзката и т.н., няма как да те завладее ентусиазъм.




Освен това е възможно да си интроверт или срамежлив човек. В този случай може да изпитваш безпокойство от това, че си център на вниманието и че е необходимо да общуваш с околните по време на тържеството по случай твоя рожден ден. Това може да е много силна причина да се страхуваш.




5/ Изоставяне и самота




Много хора се чувстват обичани и щастливи по време на своите рождени дни, докато други могат да се почувстват пренебрегнати, самотни и необичани.




Това усещане може да се дължи на факта, че с напредването на възрастта рожденият ни ден спира да е толкова значим за другите хора. Вероятно сравняваш вълнението покрай рождения ти ден, когато беше дете, със ситуацията в момента.




Друга важна причина може да е липсата на приятели или семейство, с които да споделиш своя специален ден. Това положение може да те натъжи и да те накара да се чувстваш самотен.




Ако обаче тези хора са в живота ти, но те в забързаното си ежедневие са забравили за твоя рожден ден - не са ти изпратили съобщение, не са ти подготвили подарък или не са направили нищо специално за теб, това може да те разочарова.




Депресията и усещането за самота и изоставяне по време на рождения ден могат да доведат до саморазрушително поведение, особено сред по-възрастните. Има проучване, което установява, висок процент на самоубийства сред възрастни хора над 75 години точно преди рождения им ден или много скоро след отпразнуването му.




6/ Отрицателни преживявания, свързани с рождения ден




Травматичните събития и преживявания в миналото могат да ни влияят и в настоящето. Възможно е да ни преследват и да влияят на щастието и качеството ни на живот, дори и години по-късно.




Такива травмиращи събития са: смърт на любим човек, развод на родители, неприятна раздяла, сексуално насилие, физическо посегателство. Подобно събитие в периода около рождения ти ден може да ти повлияе много силно. Може да започнеш да свързваш рождения си ден с това травматично събитие. И това може да обясни факта, че не обичаш своя рожден ден.




Празненството или дори само мисълта за него може да те накара да преживееш отново травматичното събитие. А това ще ти донесе усещане за тревожност и депресия.




Има и други негативни преживявания, които биха могли да бъдат причина за хората да не обичат своя рожден ден. Понякога е достатъчно само притеснението от очаквана семейна драма по време на празненството. Това притеснение е възможно да се базира на предишни събития от изминалите години.




Какво можеш да направиш, за да си по-щастлив на рождения си ден




1/ Бъди благодарен




По време на пандемията от COVID-19 научихме един много ценен урок, а именно, че животът е крехък и непредвидим. Да, промените, които се случват с нас поради порасването, може и да не ни харесват. Но въпреки това е добре да подхождаме с по-оптимистична нагласа, защото утрешният ден не ни е гарантиран.




Да пораснеш (не ми харесва думата остарееш) с една година си е късмет. Имаме повече време, което да прекараме с любимите си хора. Толкова много хора нямат и няма да получат този шанс. Затова е важно да живеем в сегашния момент, да оползотворяваме максимално своето време и да намерим нещата, за които сме благодарни, за да бъдем щастливи на рождения си ден, а и през целия си живот.




2/ Следвай собственото темпо




Не позволявай на околните да диктуват начина, по който живееш своя живот. Вместо това поеми смело юздите и управлявай своя живот. Стереотипните цели и очаквания за възрастта само ще ти донесат нещастие.




Ако се стремиш към щастие, спри да бързаш и да измисляш живота си. Не се старай да оправдаваш чуждите очаквания. Вместо това се движи със своето собствено темпо. И не забравяй да празнуваш всяка една своя победа по пътя, без значение дали е голяма, или малка.




Ако преследваш своите мечти и полагаш необходимите усилия, ще получиш всичко, което заслужаваш, когато му дойде времето. Затова спри да мразиш рождения си ден и вместо това осъзнай, че имаш индивидуална цел в живота, която единствено ти можеш да изпълниш, независимо от това колко време ще отнеме.




3/ Подбирай с кого ще прекараш рождения си ден




Емоциите са заразни. Затова избирай добре хората, с които се заобикаляш, защото те влияят на твоето настроение. Заобиколи се с хора, които обичаш и които повдигат твоето настроение.




Със сигурност знаеш кои хора от обкръжението си не харесваш. Знаеш и кои са хората, които провокират у теб негативни емоции с присъствието си. Е, тези хора нямат място до теб на рождения ти ден.




4/ Прави нещо, което обичаш




Често хората не обичат своя рожден ден, защото са заставени да правят неща, които не обичат. Някои вместо тях е избрал какво да правят - техният партньор, приятелите им или родителите им.




А това е твоят рожден ден, затова трябва да имаш думата как да го отбележиш. Не искаш парти? Ок, не организирай и не посещавай. Специалният ти ден трябва да е посветен на неща, които ти носят радост - организирай парти, излез, посвети го на хобито ти, поспи, пътувай, планувай почивка, отиди на църква, почети, гледай телевизия или работи... ти решаваш!




Спри да проявяваш прекалена отзивчивост и се научи да казваш "не", когато плановете на околните не съвпадат с твоите. Веднъж ставаш на толкова, на колкото ставаш! Затова прави нещата, които ти носят щастие.




5/ Потърси помощ




Споменах вече, че психичните състояния са една от причините хората да не обичат своя рожден ден, потърси професионална помощ, за да се справиш с тях. Токсичната позитивност, която преобладава в света днес, може да те изкуши да се насилиш да симулираш щастие на рождения си ден, не се поддавай.




Симулацията ще те лиши от автентичност. Отричането на емоциите не е решение. Не е ли по-добре да потърсиш помощ, от която имаш нужда, и да изпиташ истинско щастие. Никога не се притеснявай да си признаеш, че се бориш или да се извиниш за своите емоции.




Споделеният проблем е наполовина решен. Добрият психотерапевт ще те изслуша и ще ти помогне да се справиш с това, което те притеснява, ще ти предложи решения и възможности за излизане от ситуацията.







Има хора, които са толкова ентусиазирани от своя рожден ден, че го празнуват по цял месец. Няма човек около тях, който да не знае. Има и такива, които изпитват само негативни емоции и нямат търпение денят да свърши. Ако си от втория тип, вече знаеш защо е така. Негативните емоции също са валидни и няма нищо ненормално в това. Но ако искаш да се наслаждаваш на своите рождени дни, вече знаеш как да го направиш.




sign-tsvetelina-popova-on-the-white-background

notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page