top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как да промениш живота си, като промениш начина си на мислене | Mental health

Начинът ни на мислене определя качеството ни на живот




 

Слушай статията:



 



Искаш да промениш начина си на мислене, но не знаеш откъде да започнеш?




Нашите нагласи оказват ОГРОМНО влияние върху начина, по който живеем. Те са определящ фактор, не само когато става въпрос за успеха, но и определят какви хора сме.




По какъв начин нагласите ни влияят на живота ни?

Как влияят те на мисленето ни?

И как да разбереш дали начинът ти на мислене те води към мечтите ти, или те бута надолу?




chovek-bez-ogranichavashti-viarvania



Ако тези въпроси те вълнуват, продължавай да четеш, защото съм ти приготвила ръководство за това как да промениш живота си чрез промяна на начина ти на мислене.




Да започваме!




Промяна на начина на мислене.

Подсъзнание.




Както знаеш, имаме ум, с който възприемаме света и осъзнаваме своите преживявания, мислим, чувстваме. Нашият ум се състои от две части: съзнание и подсъзнание.




Съзнателната част на ума е персонална, а подсъзнателната е безлична. Съзнанието е ефектът, резултатът. А подсъзнанието е причината. Съзнанието е обективно, а подсъзнанието субективно. Съзнателният ум е под властта на разума.







Съзнателният ум създава идеята, а подсъзнанието я реализира. Съзнанието дава заповедта, а подсъзнанието я изпълнява, без въпроси.




Подсъзнанието записва всеки мисловен импулс, идващ през ума от някое от петте сетива. То получава и архивира впечатленията, регистрирани от ума чрез някое от петте сетива, или мислите.




Подсъзнанието действа чрез вярванията. Убежденията са повтарящи се идеи, които влияят на мислите, решенията, поведенията и действията.




Подсъзнанието ни е като компютър. Когато се родим, то не съдържа никаква информация. Докато растем и се учим, ние "сваляме" програми за справяне с различни житейски ситуации. Свалените програми преминават проверка и тези, които доведат до желан резултат, остават. Останалите се трансформират и адаптират, за да ни бъдат от полза.




Най-силните ни вярвания се формират във възрастта от 0 до 15 години. Интересното е, че подсъзнанието работи първо с доминиращите желания, които са съчетани с емоции като вяра, страх, надежда и омраза. Важно е да имаш предвид, че подсъзнанието не съди, не анализира и не поставя под съмнение. То просто действа въз основа на командите, продиктувани от вярванията, без да задава въпроси.




Нашите вярвания ни контролират като марионетки, само че ние сме тези, които несъзнателно им даваме контрола. Хубавото е, че можем да променяме и модифицираме вярванията си, така че да работят за нас, а не против нас. Но за да се случи това, ние трябва да ги осъзнаем.




95% от действията, чувствата, мислите и решенията ни идват от подсъзнанието.




Това означава, че през повечето време мозъкът ни работи в режим на автопилот. В този режим той се ръководи от вярванията ни, т.е. от нашето подсъзнание.







Как да промениш мисленето си?




Повечето хора не осъзнават силата на вярванията си върху мисленето. Мисленето ни се формира от вярванията, върху които базираме начина, по който разбираме света и себе си. Нашето мислене са очилата, през които виждаме реалността. Ако очилата са изкривени, такъв е и начинът, по който виждаме себе си и другите. Вярванията ни и мислите ни формират нашите мисловни модели, поведенчески модели, моделите ни на взимане на решения. Вярванията ни и начинът ни на мислене участват във всяка една ситуация в нашия живот.




Плацебо ефект



Ефект, който се използва в медицината. При него се използва неактивно лечение на пацианта (особено, когато се правят медицински изпитания), за да се провери дали има някакви подобрения, в резултат от вярата на пациента, че се лекува.




Плацебо ефектът се задейства от вярата на човека. Вярата му в това, че лечението е ефективно и че очакванията за подобрение се превръщат в реалност. Ако настъпи подобрение в състоянието на пациента, това се дължи на убеждението, че се подобрява и лекува.




Плацебо ефектът е навсякъде в нашето ежедневие. Силата на този ефект е доказала многократно и категорично влиянието на нашите вярвания и начин на мислене.




Д-р Фaбрицио Бенедети от университета в Торино, Италия го определя като "много по-мощно", отколкото се е смятало в миналото. Той и екипът му определят плацебото като активно, а не като "пасивно вещество". "Съставено е от думи и ритуали, символи и значение, като всички тези елементи са активни при нагласата на мозъка на пациента". Невронауката е сравнително нова наука, но познанието, че мозъкът може да заблуди тялото е използвано в продължение на хилядолетия от лечители.




За да се разбере мистериозния ефект на плацебото, е необходимо да се разбере, че няма само един ефект, а много. И за да разберем по-добре това, важно е да се уточни какво не е плацебо. Случва се лекарите и пациентите да видят подобрение там, където няма. Това не е плацебо ефект. Плацебо ефектът е психобиологичен феномен в мозъка, който води до видими промени в тялото.




Очакванията ни имат голямо значение за резултата, който искаме да постигнем. Съзнателно или не ние очакваме това, което се случва.




"Очакванията ни помагат да разпознаваме и класифицираме различните видове стимули. Това е важно за оцеляването.", според психолога Джейн Метрик. Очакванията имат способността да лекуват. Те могат да активират същите неврохимични пътища, които предизвикват желанието за храна, вода и секс. Могат да задействат или да деактивират хормоните на стреса. Казано по друг начин очакванията ни предизвикват истинска, психологическа промяна. Тази промяна протича със скоростта на мисълта. И няма значение дали този процес е задействан от захарно хапче, или без него. Задействането на плацебо ефекта не означава, че симптомите на пациента (болка, депресия, тревожност) не са реални. Неврохимичните промени, предизвикани от очакванията за подобрение и вярването, че това подобрение ще настъпи, са съвсем реални.




Ако в продължение на няколко дни се инжектира в тялото на пациент морфин, след това ако се инжектира физиологичен разтвор, тялото на пациента реагира по същия начин. Податлива на приспособяване е дори и имунната ни система. Според изследванията плацебо може да замести имунопотискащите лекарства, които намаляват риска от отхвърляне на орган при трансплантация и освен това могат да облекчат симптомите на настинка и алергична реакция. Това приспособяване се случва на подсъзнателно ниво.




Плацебо ефектът е само един единствен пример за силата на ума. Той е доказателство за решаващата роля на нашите вярвания, нагласи и очаквания за изхода от ситуциаиите, в които попадаме.




Когато опознаеш себе си, ще можеш да правиш разлика между състояние на осъзнатост и състояние на автопилот. Ще можеш да разпознаваш различните вярвания и да имаш избор дали да оставиш ситуацията в ръцете на своите автоматични мисливни модели, или да подходиш осъзнато и да контролираш ситуацията.







Ограничаващи вярвания



Тук е моментът да си зададеш въпроса:

"Влиянието на убежденията негативно или положително е?"




Връщам се на това, че подсъзнанието не може да анализира, съди или задава въпроси. То действа според командите, които получава. А тези команди са под влиянието на вярванията ни. Възможно е в подсъзнанието да има записани вярвания и преживявания, които вместо да те водят напред, да те ограничават. Това са ограничаващите вярвания.




Промяната на ограничаващите вярвания е първата стъпка към нов по-здравословен, по-успешен и по-балансиран начин на мислене, оттам и живот.




Ограничаващите вярвания са убеждения, които имат отрицателно въздействие върху нашия живот. Ограничават ни, спират нашия напредък и успех. Те са основната пречка по пътя към реализирането на мечтите. Тези убеждения са резултат от възпитанието, преживяванията, образованието и взаимоотношенията.




Единствените ограничения, които имаме, са тези, които имаме в умовете си.




Как да идентифицираш ограничаващите вярвания?



Идентифицирането на ограничаващите вярвания става чрез осъзнатост. Когато осъзнаеш начина си на мислене, вътрешния си диалог, автоматичните си мисловни и поведенчески модели, повтарящите се ситуации и взаимоотношения.




Нека да разгледаме ефекта на ограничаващите вярвания:


Да предположим, че имаш ограничаващото убеждение, че не си достатъчно добър, за да се справиш с определен проект. Несъзнавано си мислиш: "Не съм достатъчно добър! Не мога да се справя с това!". Последствията от това вярване, запечатано в твоето подсъзнание, могат да са следните:




  • Всеки път, когато започнеш нов проект, не го довършваш, защото предпочиташ да го оставиш незавършен, отколкото да рискуваш и да се провалиш. Нямаш вярата в себе си, че можеш да успееш. Силно е възможно да определяш ситуацията по следния начин: "Проектът ми изостава, защото нямам достатъчно време".


  • Липса на самочувствие и самоувереност, защото нямаш високо мнение за себе си;




banner-samochuvstvieto-sila-ili-slabost
Прочети статията!



  • Предпочиташ да не споделяш мнението си, защото се страхуваш, че другите ще те съдят;


  • Всеки път, когато искаш да си купиш определена дреха, си казваш: "Не съм достатъчно слаб". И по този начин увреждаш самочувствието и самоувереността си;


  • Възможно е да имаш убеждението, че не заслужаваш да имаш връзка, защото не си достатъчно добър, че не си достатъчно красив и затова никой няма да те обича.




Как да промениш или неутрализираш ограниаващите вярвания?






1/ Осъзнаване



Вече споменах каква е първата стъпка към промяната. Това е осъзнаването на начина, по който мислиш и говориш за себе си.







2/ Запиши ограничаващото вярване



Да приемем, че вече имаш яснота относно ограничаващите си убеждения. Напиши на лист своето ограничаващо убеждение. След това е необходимо да превърнеш ограничаващото убеждение в нещо положително и полезно.




3/ Трансформация



Да се върнем към примера от преди малко. Да вземем отново ограничаващото вярване: "Не съм достатъчно добър". Това убеждение може да се трансформира в следното: "Имам и съм всичко, от което се нуждая, за да успея".




4/ Промяна на убеждението



Третата стъпка е новото убеждение да бъде възприето и утвърдено. Затова е необходимо да следиш. И всеки път, когато се хванеш, че казваш ограничаващото убеждение, да го заменяш с положителния му еквивалент. И така вместо да се оставяш да мислиш, че не си достатъчно добър, кажи си: "Имам и съм всичко, от което имам нужда, за да постигна това, което искам".




Нашите ограничаващи убеждения са границите, които си поставяме за това какво е възможно и какво не, за това какво можем да постигнем и в какво ще се провалим.




Колко успешен ще бъдеш се определя от твоите вярвания и очаквания. И ако повечето ти вярвания са ограничаващи и са съпроводени от страх, няма да стигнеш много далеч.




Представи си, че ограничаващите вярвания са въжета, които те привързват към огромно дърво. Някои въжета са тънки, други са стегнати, но всички те те държат здраво за дървото и не можеш да продължиш напред. Целта е да започнеш да развръзваш тези въжета, вместо да ги оплиташ още повече и още повече да пречиш на придвижването си напред.




Ползата от трансформацията на ограничаващите вярвания е мотивацията и вярата в постигането на определен резултат, към който се стремиш.




Вярванията могат да бъдат "инсталирани" в нашето подсъзнание във всяка възраст. Това се случва чрез повторение или като резултат от травматично преживяване. "Инсталирането" може да бъде избегнато.




Надявам се тази информация да ти е била полезна и да ти помогне да промениш живота си в желаната от теб посока. Успехът е дългосрочен процес, изпълнен с битки, уроци, неуспехи и благоприятни условия. Но е възможен.




Кои бяха трите важни извода, които направи, след като прочете тази статия? Ще се радвам да ми споделиш в коментарите!



До скоро!


moiat-podpis-na-bial-fon

notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page