top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да бездействаш в свободното си време

Наръчник какво да правиш със свободното си време и как да почиваш









Ако те попитам дали си щастлив, почти сигурно е да отговориш... "ми май не..", "не знам" или в най-добрия случай ще измърмориш през зъби: "ми май да". Като основен виновник за твоето нещастие ще посочиш стреса. Тази толкова кратка, но толкова коварна думичка, натоварена с безкрайно много негативи.




mozyche-koeto-relaxira



Затънал в ежедневните си дейности - учене, работа, семейни ангажименти, децата, колата, жилището... почти непрестанно жадуваш само за едно нещо. И това е да имаш свободно време. Непрестанно си повтаряш някоя от следните мантри:

- да минат изпитите и ще си почина;

- да дойде лятото, че да изляза в отпуск;

- да минат празниците, че да си почина малко от семейните сбирки;

- някой да вземе децата за няколко часа, че да си почина малко;

- само ремонтът на жилището ми/колата ми да приключи и ще си почина най-после.... Познато ли ти е всичко това?!







Знаеш ли как да почиваш ефективно и как да организираш свободното си време?




В повечето случаи - не!




Прекарваш седмици, а в някои случаи и месеци, в планирането на идеалната почивка - резервации, билети, организация...


Взимаш отпуск 20 дни и на третия ден вече мечтаеш за друго... да се върнеш на работа.


Отиваш на така жадуваното море или планина и след 2 дни вече скучаеш. Излиза, че въпреки, че имаш мечтаното свободно време, на теб ти липсва ежедневния стрес.


Причиняваш си стрес от планирането на времето, когато ще разполагаш със свободното си време, и си създаваш стрес от липсата на ежедневния ти стрес, към който сме привикнали.




Просто прекрасно!




Почивката в повечето случай се схваща като награда за добре свършена работа. Тя не се осмисля като необходимост. За нея винаги има условие, което ако бъде изпълнено, тогава ще получиш привилегията да си починеш. А всъщност почивката трябва да върви ръка за ръка със ежедневните ти задължения. Почивка не ти се полага само веднъж годишно, не е веднъж седмично, не е за през лятото, не е само за времето около Коледа или Великден. Почивката е необходимост.




И сега знам как ще ми опонираш! "Ама аз не мога да си взимам отпуск по всяко време", "Шефът ми няма да ме търпи, ако постоянно съм в отпуск", "Но аз трябва да работя, за да имам пари", "Имам семейство, което разчита на моите доходи, за да живее", "Децата не могат да бъдат оставяни постоянно на грижите на някой друг". Да! Така е! Съгласна съм. Но аз не ти казвам да не работиш, не ти казвам да не изкарваш пари или пък да изоставиш децата си на някой твой близък. Точно обратното. Ти трябва да вършиш своите задължения и да вървиш напред към своите мечти. Трябва да работиш здраво, за да имаш живота, който искаш. Но можеш ли да го направиш, ако нямаш енергиен запас. Не пропускаш да заредиш колата си, нали? Зареждаш телефона си редовно? И лаптопа? Но пропускаш да заредиш тялото си.




Почивката не е едноседмично пътуване до някой планински или морски курорт. Тя не е традиционната семейна сбирка около някой голям празник. Почивката не е грандиозното пътуване до някоя екзотична дестинация. Почивката трябва да се случва ежедневно, за да имаме сили да се справяме с ежедневието си. Почивката е част от рутината.







Смяната на обстановката ще те откъсне от някои ежедневни източници на напрежение, но ще ти донесе нови, нетипични, а може би и по-сложни за решаване. Обикновено времето за "почивка" е съпроводено от множество дейности, които не са дотам ненатоварващи. Спомняш ли си последния път, когато отиде със семейството си на море. Спомняш ли си как трябваше да купиш на всички магнитчета или някакъв друг дребен сувенир за спомен от твоята почивка? Спомняш ли си как мислеше къде ще вечеряте, къде ще паркираш колата, къде ще ходите на плаж? А спомняш ли си как прекара отпуската по време на празниците? Пътува ли няколко часа, за да стигнеш до дома? Готви ли цял ден, за да приготвиш семейната вечеря? Прекара ли месец в търсене на "идеалния" подарък за всеки един член на семейството (така сякаш това е последният ти шанс да уважиш този човек)? А сега си спомни как остави децата при баба им, прибра се вкъщи и вместо да си почиваш, започна да мислиш непрестанно дали тя се грижи адекватно за тях? А сега си припомни онова пътуване до дестинация Х. Припомни си момента, когато се изгуби на летището, когато имаше проблем с документите ти, с багажа ти. Припомни си колко време чакаше на границата. Със сигурност мога да ти дам още хиляди напомняния за това, че почивката ни е също толкова натоварваща, колкото и ежедневието. И тогава със сигурност ще ме попиташ: "Кога почиваме в такъв случай?". Почивката е ментална нагласа.




Никой не ни учи какво да правим със свободното си време и как да почиваме




През целия ни живот ни учат какво да правим. Дават ни съвети как да изпълняваме задълженията си в училище. Ако имаш добри резултати по даден предмет, задължително ти намират извънкласни дейности, които да доразвият твоя потенциал. И обратното - ако имаш слаби резултати, отново се намира начин да поправиш тези слаби резултати. Ако във времето, което е свободно от извънкласни и училищни дейности, решиш да поиграеш, то тогава се измисля нещо, което тази игра да се превърне в задължение. Я, колко добре играеш футбол! Бам. Ходи тренирай по схема, за да не си пилееш таланта. Не казвам, че родителите трябва да пилеят времето и таланта на своите деца. Да не ги подкрепят и да им позволяват развитие. Но тези деца трябва да имат време, в което могат да разпуснат. Не по задължение, а по желание. Да разполага с време от деня, което само да определи своите дейности. Да има пространството да избере дейностите, които му помагат да отпуска.




Може би това се дължи на схващането, че ако правиш нещо в свободното си време, то това вече автоматично става несвободно време. Затова много от нас прекарват свободните си дни пред телевизора, в леглото, пилеейки всяка минута, освободена от рутинните задължения.




Но когато правиш това дали се чувстваш по-щастлив, по-отпочинал и по-зареден?




В повечето случаи, не.




Единствено чакаш да дойде времето, в което ще се върнеш на работа, и ще имаш отново рутината си. Ще се върнеш към това, от което си почиваш, защото така е програмиран мозъкът ти. Това чувство ще те държи малко по-заредени около седмица и след това отново ще мечтаеш за... почивка!



Как да излезем от този омагьосан кръг?




На първо място трябва да си отговориш на въпроса: "Какво означава за мен да бъда щастлив?". Щастието е думичка като стреса, пише се еднакво за всички, но за всеки един от нас има различно значение.




От малки ни задават рамките, в които животът ни трябва да се побере - учене, работа, семейство, просперитет... Ама тези рамки не са универсални и за едни са малко тесни, а за други прекалено широки. Затова първо трябва да видим нашите какви са. И какви трябва да бъдат, за да бъдем ние удовлетворени.




Много важно е тук да отбележа, че нашето щастие трябва да бъде определяно от фактори, които са само под наш контрол. Когато намерим отговорите на този въпрос и направим съответните действия, за да ги реализираме на практика, може би ще решим проблема с това какво да правим, когато правим нещо, т.е. каква професия нас ни удовлетворява, какво семейство искаме да създадем, къде искаме да живеем.




Проблемът със свободното време обаче си остава отворен. Необходимо е да намериш начин, по който да релаксираш и да се чувстваш удовлетворен и зареден за дейностите, които обичаш.




1. Намери своето хоби



Естествено започвам с най-баналното - хобито. Банално и изтъркано до безобразие и в същото време безкрайно необходимо. Намери си дейност, която те кара да чакаш с нетърпение да я извършваш. Това ще поддържа интереса ти и ще те кара да вършиш с лекота ежедневните си задължения. След това си отдели време за нея. Обикновено са достатъчни час или два. Прави го всеки ден, ако имаш възможност, или поне веднъж в седмицата. Ефектът е поразителен. Уникален начин да си подариш малко време само за теб и да поживееш тук и сега!




2. Погрижи се за тялото си




Това може да е чрез тренировки, масажи или разходки. Не е задължително да се натоварваш до смазване. Ако прекарваш времето си седнал на работното си място, то със сигурност имаш нужда от раздвижване. Масажът е известен от древността метод, чрез който се лекуват различни заболявания на тялото. А и добър метод за релаксация и отпускане. Ако не си привърженик на масажите, има още хиляди начина, чрез които да обърнеш внимание на своето тяло. Избери този, които е най-подходящ за теб.



3. Съзнателно дишане



Дишането освен, че е жизнено важен процес за нас, играе и голямо значение при работата със стреса. И разбира се като всичко, което е нещо обичайно за нас, и това го правим по навик. Осъзнатото дишане е много проста за практикуване техника.


Просто седни удобно и се съсредоточи върху дъха си, върху вдишванията и издишванията. Докато правиш това през главата ти ще минават различни мисли. Но те просто ще преминават, ще идват и ще си отиват. Приятно е, нали?


Опитай да прилагаш често тази техника, и най-вече в напрегнати ситуации. Резултатът е много добър. Умът и тялото се успокояват напълно.




4. Бъди offline



Махни всички приложения, които изискват от теб да бъдеш постоянно на линия и да си постоянно реактивен. Преди време се бях пристрастила към GuruShots. Членувах в групи, участвах в състезания, печелех, но... прекарвах 2/3 от времето си в това. Как да успееш да смогнеш с останалия си живот за останалото време, че да успееш и да се наспиш...? Това пристрастяване е пример е за това как когато нямаме ясно определени граници, дори нещата, които обичаме могат да бъдат генератор на огромно количество стрес! За това минавай по-често offline!




В спешни ситуации винаги ще се намери начин да бъдеш уведомен. Няма нужда да се заливаш постоянно от ненужна и в повечето случаи негативна информация. Използвай времето, когато си online за градивни дейности. Интернет е безкраен извор на знания и преживявания. Същото важи и за безкрайното гледане на телевизия. Няма лошо да прекараш някакво време пред телевизора и да гледаш нещо, което ти е интересно, но не му подарявай цялото си време. Прекалено ти е ценно, за да го правиш.




Направи своите филтри и го направи едно приятно преживяване, а не поредното негативно натоварване. А ако имаш възможност, напусни виртуалния свят и бъди в реалния. Той също е безкрайно цветен и пъстър и също толкова интересен, ако искаш да бъде такъв.




5. Планирай времето си




Да, дори и свободното си време. Така ще можеш да решиш съзнателно какво искаш да правиш, да се организираш и да го направиш. Избирай книгите, които искаш да прочетеш, местата, които искаш да посетиш, филмите, които искаш да гледаш, хората, с които искаш да прекараш времето си. Не пропилявай ценното време в мърморене и съжаление как ако нещо се беше случило по друг начин, то всичко щяло да бъде различно. Случило се е , то е просто факт, но какво ще е преживяването ни от него, избираме ние. Така че ако определяш последната си почивка като провал, заслугите за това са изцяло твои. Постарай се следващата да е вълшебна!




Колкото и да сме затрупани от задължения, винаги имаме поне малко свободно време през деня. Нека то бъде нашият ценен ресурс на енергия и удовлетвореност. Това определено ще повлияе на нашето усещане за света, за нашите задължения, за отношенията ни и изобщо на светогледа ни. Качествената почивка е жизнено важна за нас. Ако почиваме качествено и даваме необходимото на свето тяло и психика, ще се предпазим от бърнаут, депресивни и тревожни състояния, ще подобрим общуването си и своите взаимоотношения с околните!




Единственото, което трябва да направим е да поемем отговорност за свободното си време и да намерим най-приятния начин за нас да го изживеем!




Ще се радвам да ми споделиш в коментар как почиваш? Какви са твоите начини за справяне със стреса по време на почивка?




Успех и много красиви мигове!

Много летни, слънчеви и топли мигове, които да те заредят!


moiat-podpis-na-bial-fon





notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page