top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Стрес

Стресът е вечен спътник в нашето ежедневие



jena-koiato-e-stresirana



"Успокой се. Нищо не е под контрол."

Дзен мъдрост




Стресът е нещо, с което се сблъскваме всеки ден, Може би чуваме тази дума по десетки пъти на ден. Обичаме да му приписваме всички свои неволи и неразположения. Трудно е да се обясни точно какво е стрес, защото много често в разговорния език с понятието "стрес" обозначаваме две неща:




1. Външно напрежение или обстоятелства.





Доста често чуваме фразата "под голям стрес съм". Обикновено става дума за финансови затруднения, неуспешни взаимоотношения, затруднения в работата. Всичко това ние определяме общо като "стрес".




2. Описание на вътрешния ни свят





Също толкова често с понятието "стрес" описваме и чувствата, които изпитваме в подобни ситуации. В този случай типичното изказване е: "чувствам се стресиран".




За да имаме шанс в борбата си със стреса е добре да осъзнаем тези две негови страни - външното и вътрешното му проявление. Външните напрежения трябва да се опознаят и да се изследват ефектите им върху хората. И тук трябва да уточним, че с понятието "стрес" се обозначава начинът, по който умът и тялото ни се чувстват, когато са стресирани. А ситуациите, които определяме като стресиращи, се обозначават с понятието стресори.




Международното дружество за управление на стреса описва стреса по следния начин:




"Ответна реакция на хората спрямо силно напрежение или друг вид изисквания, отправени към тях."




Силното напрежение може да е причинено от различни източници. Когато въздействието им се комбинира, тогава настъпва стрес. Следователно стресът не е нещо полезно за нас. Той е нездравословно състояние на тялото и ума.




Когато сме стресирани, в мозъка ни се пробужда и активира автономната нервна система. Тази част отговаря за дишането и сърцебиенето, без ние волево да ги регулираме. Активирането на тази част е неизменна част от нашата биология. Тя включва един механизъм, който е наследен от нашите предци, Когато те са попадали на нещо, което е било животозастрашаващо за тях, този механизъм ги е подготвял за бой или за бягство. Активизирането е на максимално ниво, за да осигури оцеляването. Този процес е изцяло автоматичен, защото времето в подобни ситуации е доста важен и определящ фактор. Ускоряват се процесите на мислене и дишане, появява се сърцебиене, по този начин мускулите се снабдяват с по-голямо количество кръв и кислород, по този начин те се напрягат и се подготвят за действие. Повишава се и нивото на захарта в кръвта, което има за цел да се вдигне нивото на енергия. Започва и производството на голямо количество адреналин. И всички тези процеси се случват за един миг, защото целта е да ни подготви за адекватно действие, което да спаси нашия живот или живота на нашите близки.




В сегашно време ние чувстваме опасност не само от физически опасности. В опасност може да се почувстваме от раздразнен съсед или от хилядите високи сметки, които получаваме, от проблеми с колегите или от потискащия email, който сме получили. Вече е останал само физическият остатък от древната реакция, която е съхранила нашия вид. Останала е подготовката на тялото ни за бягство или борба. А това предизвиква доста странни усещания. Седим си на бюрото, както обикновено, а сърцето ни започва да бие лудо. В този момент вие се чудите както се случва и дали не полудявате. Шофирайки до офиса, гърбът ни е стегнат и извит. Отиваме в офиса и си приготвяме любимото кафе, за да започнем работния ден. Отивайки към бюрото си обаче и носейки своята чаша, толкова силно сте се вкопчили в нея. Чувствате се изморени през цялото време. Често сте под властта на мрачни мисли, избухвате прекалено лесно, дори и най-простото решение е трудно за вас. Пътувайки в градския транспорт се чувствате като в капан, След разговор с неприятен човек, откривате белези от нокти по дланта си. Докато чакате да си напазарувате в супермаркета стискате и скърцате със зъби. Чувствате стомаха си перманентно свит и нямате апетит. Концентрацията ви е непосилна почти, постоянно скачате от място на място. Вечер усещате необяснима болка в мускулите. Познато, нали?



Винаги, когато говорим за стреса, ние влагаме негативно значение. За нас той е проблем. Неговото преживяване за нас е неприятно и нежелано. Но винаги ще се намери някой, който да подхвърли, че малко стрес никога не е излишен. Всичко това обаче е просто мит.

Имаме нужда от предизвикателства в живота си, защото това ни помага да израснем и да дадем най-доброто от себе си. Но е добре това да не се определя като стрес, а като мотивация. А както вече споменахме, стресът е вредно за тялото и ума състояние.




Той е нормална човешка реакция, Той не е болест. Нейната цел е да ни предпази от физическа опасност. И тя е характерна и за повечето животни. Това, че изпитваме стрес, не означава, че на физическо ниво с нас се случва нещо страшно. Но когато стресовата реакция продължава прекалено дълго, силно е възможно тя да провокира психически или физическо заболяване. За това е важно да приемем, че той е неизменна част от нашето ежедневие и да се научим да го управляваме. Това можете да постигнете чрез редица инструменти и с подкрепата на консултант, които да ви даде насоки и да ви подкрепя, за да се справите с нивата на стрес.



moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page