top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Лош ден или burnout?

Просто поредният лош ден в офиса или синдром на професионалното прегряване?






Burnout синдромът не е болест, а психично състояние, което е характерно за хора, които практикуват професии, свързани с ежедневна междуличностна комуникация. Това е душевно състояние, което се описва като изтощение, изгаряне. Съпътства се от усещания на безнадеждност и безпомощност. Основното поражение човекът описва като състояние на липса на радост от живота.




momiche-s-burnout



Синдромът на професионалното прегряване, т.нар. burnout е описан за първи път от американския психоаналитик Herbert J. Freudenberger през 1974 г. Разбира се, този синдром е съществувал и преди това.




Този синдром се характеризира с ментално и емоционално изтощение, което е резултат от дългосрочно излагане на стрес. Най-често са засегнати хора, които работят в областта на здравеопазването, образованието и социалните дейности. Характерното за тези специалисти , които ежедневно комуникират с хора.




Burnout-ът се различава от депресията и преумората по това, че отначало отначало засяга само професионалния живот (останалите области от живота не са засегнати). С времето обаче може да се стигне до развитието на депресия или хронична умора. Основният симптом на прегряването е колебанието в смисъла на извършваната работа.




Синдромът на професионалното прегряване е характерен както за жените, така и за мъжете. Броят на засегнатите непрекъснато расте. В същото време растат и изискванията към работниците/ служителите. Развитието на технологиите доведе до схващането, че един човек трябва да върши работа за няколко човека. Всичко това е огромен генератор на стрес и фрустрация. А това са първите крачки към професионалното прегряване.




Как се развива burnout синдромът?




Развитието на синдрома на професионалното прегряване е дългосрочен процес, който може да бъде разделен на 3 фази.




1/ Фаза на ентусиазма



В тази фаза служителят кипи от енергия и мотивация за работа. Готов е да жертва всичко в името на своята нова работа. За него тя е източник на спокойствие и удовлетворение. Постепенно служителят забравя за своите любими дейности и хоби. Свободното време не се прекарва пълноценно.




2/ Фаза на стагнация




Тази фаза започва в момента, когато първоначалният ентусиазъм е започнал да изчезва. Служителят вече е осъзнал, че не всичко е толкова идеално, колкото е било в неговите представи. Започва да се появява необходимостта от любими дейности, които да се практикуват в свободното време, и от хоби.




3/ Фаза на фрустрация




Фрустрацията започва в момента, когато човекът започне да се съмнява в смисъла на дейността, която извършва. Тези съмнения обикновено са свързани с натрупан горчив опит с некоопериращи клиенти и висшестоящи.




4/ Фаза на апатия




След продължителен период на фрустрация логично на дневен ред идва апатията. За тази фаза е характерно това, че служителят се фокусира само върху най-наложителните си задължения. Работата си започва да схваща единствено като източник на пари за оцеляване.




5/ Фаза на прегряване




Това е последният стадий. В човека са вече ясно забележими всички признаци на синдрома на професионалното прегряване. Това е период на пълно емоционално и физическо изтощение.




snimka-office



Кои служители са в риск?




На практика срещу burnout никой не е имунизиран. Той може да засегне абсолютно всеки. Всеки, който упражнява дадена професия за по-дълъг период. Не е задължително човекът да е служител в определена фирма или организация, за да прегрее.



Висок е рискът за хората, които упражняват т.нар. помагащи професии - хора, които работят с хора, които имат нужда от помощ. Това са хората, които работят в сферата на здравеопазването , учителите, социалните работници, психолозите и т.н.




На второ място по риск от burnout са работещите в сферата на комуникационните услуги - оператори в контактни центрове, новинари, търговски агенти и т.н. Също така и хората, които работят на позиция, която не отговаря на тяхната квалификация.




От личностна гледна точка в опасност са хората с големи идеали и нереалистични очаквания. Те се впускат с огромен ентусиазъм и нереалистична преценка в своите професии. Тези хора се характеризират с прекомерен перфекционизъм, свръхчувствителност и склонност към работохолизъм.




Рискови фактори, които могат да причинят професионално прегряване



Наблюдавани са няколко фактора, които са причина за появата на синдрома. Най-общо можем да кажем, че основните причини за професионалното прегряване са стресът и фрустрацията на работното място.




Факторите, които са причина за burnout могат да бъдат разделени в 3 основни групи:




1/ Индивидуални фактори




Това са същите устойчиви предпоставки като неспособността да помолим другите за помощ, склонността към работохолизъм и високите изисквания, които имаме към себе си. Казано накратко - склонността ни към преживяване на стресови ситуации.




2/ Професионални фактори




Тук влизат специфичните за всяка една професия предпоставки. Висок процент на служители, които страдат от burnout, имат компаниите, чиято дейност се свързва ежедневни, рутинни и машинални процеси.

Важен професионален фактор е начинът на управление на компанията, ниската трудова мотивация и конфликтите в екипите.




3/ Организационни фактори




Неспособността да се организира работния процес и непрекъснатото повишаване на изискванията към служителите, недостатъчното време за почивка са от значение.




Превенция



Има няколко принципа, които могат да бъдат полезни при превенцията на синдрома на професионалното прегряване.




Преди всичко важни са добрите междуличностни и приятелски взаимоотношения. Качественият контакт с приятелите могат да предотвратят прегряването.




Работодателя също може да окаже позитивно влияние и да предотврати прегряването на своите служители. Той може да предвиди опасността от това и като превенция да провежда различни семинари и уоркшопи, които да бъдат посветени на темата на професионалното прегряване.




Третият важен фактор е способността за качествена и редовна почивка и умението да прекарваш време насаме със себе си.




Признаци на синдрома на професионалното прегряване



Синдромът burnout се проявява в няколко аспекта.




  • липса на желание и мотивация


Един от психичните признаци е нежеланието и безразличието по отношение на работата, липсата на желание за работа и липса на мотивация за извършване на професионалните задължения.




  • нарушения във фокуса и концентрацията


Синдромът на професионалното прегряване поразява фокуса и концентрацията. Води до раздразнителност и агресивност спрямо околните.




  • усещане за неоценост


Основният признак на burn out синдрома е чувството на неоцененост и неблагодарност от извършваната работа.




  • промени в емоционалното състояние


Наблюдават се промени в емоционалното състояние, които водят до циничен подход в комуникацията с клиентите, хладно отношение към колегите и емоционални проблеми в личния живот.


  • физиологични нарушения


Хората, които страдат от прегаряне имат нарушения в съня, загуба на апетит, повишена склонност към болести, напрежение в мускулите и повишено кръвно налягане.




Терапия


И при лечението на burnout синдрома важи основният принцип на терапия - колкото по-рано започне терапията, толкова по-добре. Най-добрият вариант е терапията да започне във фазата на стегнация. За съжаление обаче процесът на развитие на синдрома е бавен и плавен. Това е и причината, поради която хората дълго време не осъзнават каква опасност е надвиснала над главите им.




Ако проблемът се е задълбочил и е стигнал последната фаза на прегаряне, най-ефективният подход е да се потърси подкрепата на психолог/ психотерапевт. Практиката показва, че добри резултати постига когнитивно-поведенческата терапия и невро-лингвистичносто програмиране.




Избраният метод на терапия трябва да бъде съгласуван с терапевта и клиента. Терапията е насочена към по-здравословен начин на живот, подобряване на личните взаимоотношения и създаване на реалистична представа по отношение на професията, която се упражнява.




Важен фактор може да бъде и съдействието на работодателя. Той също може да въведе промени в работния процес - намаляване на работните задължения и осигуряване на невраждебна работна среда.




Подхождай осъзнато към професионалния си живот и се грижи за своето психично здраве!





moiat-podpis-na-bial-fon







notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page