top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Защита на съзнанието

Каква е целта на психичния насилник и как да се предпазиш от посегателства над съзнанието

 

Слушай статията:
 Обществото не гледа с добро око на физическото насилие, но далеч е по-толерантно към психическото. При акт на физическо (сексуално) изнасилване без съгласие даваш и получаваш. Насилствено ти се взима, но и насилствено ти се дава. Тези актове на насилие са преследвани от закона. И за щастие това гнусно и травмиращо преживяване не се случва често.
Има обаче един друг вид насилие, което се счита за нормално и е широкоразпространено в обществото. Психичното изнасилване, наречено с популярния термин "манипулация". Манипулацията също е взаимодействие, при което получаваш и даваш. Но накрая... се оказва, че си губещ, наранен и недоволен от това взаимодействие. Взаимодействието протича на вербално ниво. Взаимодействието се състои в това, че една психика пробива защитата на друга, навлиза в нея, използва я и взима това, което иска. Манипулаторът не се интересува от това какви ще са последиците за жертвата. Има и вариант, в който манипулаторът съзнателно се поставя в ролята на жертва, която трябва да страда.
mozyche-v-poza-za-meditaciaКакво иска манипулаторът от теб?
Всичко. Манипулаторът може да иска от своята жертва всичко, което му носи някаква полза и му доставя удоволствие. Манипулаторът може да поиска да отнеме дори и настоящия начин на живот на своята жертва.
Здравословният модел на междуличностните отношения е "аз печеля - ти печелиш". Принципът на общуване върху, който се основава манипулацията, е "аз печеля - ти губиш". Неговата победа е за сметка на твоята загуба. На този принцип оцеляват всички хищници или паразити. Средствата на манипулатора могат да бъдат много и различни. Той може да използва всичко, което имаш - притежания, пари, знания, идеи, чувства, усещания, тяло. Самият ти си едно от средствата, чрез които манипулаторът взима това, което иска.Какво губиш при взаимодействие с манипулатор?
Манипулаторът те мами, подвежда, лъже и използва... без твое знание и без съзнателното ти съгласие. След това или губиш нещо ценно за теб, или ти пробутва нещо, от което реално нямаш нито нужда, нито полза. Силно е възможно да осъзнаваш, че си манипулиран в момента на този акт, но ако ти липсват знания, сила и воля няма да реагираш адекватно. И това не е по-малко неприятно от варианта с физическото посегателство. Когато сме във взаимодействие с манипулатор, ние усещаме това и на телесно ниво. Чувстваме се напрегнати, усещаме необяснимо напрежение и отвращение. А след взаимодействието си с такъв човек, се чувстваме омърсени.Каква е целта на манипулатора?anatomia-na-manipulatora

Манипулаторът омайва своята жертва на емоционално ниво. Задейства положителни или отрицателни емоции/чувства, които да му помогнат да постигне своите цели. Така той блокира съзнателното критичното мислене на жертвата. Той залага на сигурното като знае кои са общочовешките страхове и потребности, чрез тях намира твоите индивидуални емоционални бутони и получава достъп до контрола на твоите действия.
Най-често използваните хакове на съзнанието1. Внушаване на потребност


Манипулаторът умее да те убеди в това, че имаш нужда от това, което той се опитва да ти даде/продаде.


2. Внушаване на вяра за печалба/ бъдеща полза


3. Внушение, че ще спечелиш, ако дадеш това, което се иска от теб


4. Внушаване на чувство за вина


Изключително мощен механизъм, който работи безотказно, ако жертвата е по-чувствителна. Това е истински емоционален вирус за съзнанието.


5. Внушаване на усещане за несигурност


6. Внушаване, чрез думи и промяна на външните условия, на съмнение в реалността на собствените възприятия, мисли и преценки


7. Отправяне на комплименти и хвалби


Чрез комплиментите и хвалбите манипулаторът цели да ни накара да омекнем и да бъдем благоразположени към него. Разбира се, не всеки комплимент или хвалба е опит за манипулация.


8. Имитира емпатия


Манипулаторът много лесно може да създаде илюзията в теб, че те разбира, че влиза в положението ти ("обува обувките ти"), че те уважава и приема такъв, какъвто си. Няма човек, който да няма потребността да получи това отношение. То е все по-рядко срещано.


9. Имитира сходство


Манипулаторът се преструва на подобен на теб. Възможно е да те залъже, че мисли по същия начин като теб, изпитва същите чувства, копнее за същите неща и има същите слаби места като теб.


10. Симулация на слабост, беззащитност


Симулацията на безпомощност лесно предизвиква съчувствие и съжаление у другите. Събуждайки това в тях, защитната им система автоматично отслабва.


11. Внушение на грешни представи


Когато не си достатъчно компетентен в дадена област, лесно можеш да бъдеш излъган, лесно може да се повлияе на начина ти на мислене. А оттам се променят чувствата, които изпиташ, и решенията, които взимаш.


12. Заплахи


Изцяло очевидна стратегия. Чрез нея манипулаторът предизвиква страх и неувереност, а оттам получава подчинение.


13. Съблазняване


Стратегия, която почти няма манипулатор, който да не използва. Симпатиите в очите на другия, винаги могат да ни донесат полза.
Как да изградим защита срещу нежелани проникване в нашата психика?Най-добрият начин да се предпазим от посегателства от такъв тип е като работим над себе си. Когато познаваме добре своите дефицити и силни страни, ние лесно можем да разберем кога някой ни ласкае и кога някой ни прави искрен комплимент. Тогава можем да разберем дали някой изказва лично искрено мнение или ни казва нещата, които искаме да чуем, за да извлече полза от това. Трябва да изградим правилен и здравословен начин на комуникация с околните, така че лесно да разпознаваме дали целта на дадено взаимодействие е "аз печеля - ти печелиш" или "аз печеля - ти губиш".
Ето някои умения, които ще изградят ефективна защитна система на твоето съзнание:1. Не изпитваш необходимостта да се сравняваш с околните, за да подобриш собственото си самочувствие и самооценка


2. Съзнателно съществуване тук и сега


Трябва да изградиш умението да не реагираш механично на всеки вътрешен или външен дразнител. Дали да реагираш на даден дразнител е въпрос на избор. По какъв начин да реагираш също. Реакцията е резултат на някаква акция. Затова е добре да се замислиш дали нечие действие не цели точно такава реакция. И ако е така... дали не си попаднал в капана на манипулацията. Съзнателността има три компонента - съзнателност на възприятията (дали това, което разбирам, е точно това, което ми се казва), съзнателност на мисленето (различавам добре фалшивите си мисли и ограничаващите си вярвания) и съзнателно самоуправление (контрол над кратките реакции и контрол над по-сложно поведение).


3. Много добро самопознание


Колкото по-добре познаваш себе си, толкова по-трудно някой друг ще ти внуши какъв си. Добре е да знаем своите принципи, цели, правила, приоритети, слаби места и желания.


4. Воля да живееш в унисон със себе си


Познавайки своите принципи, правила, цели, приоритети, желания и слабости, трябва да имаш волята да живееш според тях. А не само да можеш да ги проповядваш на околните и безрезултатно да ги повтаряш.


5. Умението да отказваш


Изисква се воля и смелост да се откажеш от социално приемливата си позиция и да отказваш. Няма нищо лошо в това да кажеш: "Не, благодаря!". И това трябва да се случи без да се чувстваш виновен или лош след това.


6. Аналитични умения


Добре е да познаваш моделите си на взимане на решение. По този начин ще си наясно кога има опасност да вземеш емоционално решение, а не рационално. Важно е да умееш да вземаш адекватни решения дори и в случаите, когато усещаш в себе си силни емоции. В същото време не е добре и решенията да са изцяло рационални.


7. Умение да цениш и да си благодарен


Алчният човек е лесна плячка за манипулатора. Затова е добре да развиеш умението да цениш това, което имаш, и да си благодарен за това, което си постигнал.


8. Умение да разбираш от какво наистина имаш нужда


Изключително ценно умение във време на постоянни изкушения. Ако нямаш яснота какво точно искаш и каква е причината да искаш точно това, много лесно може да ти се пробута всичко!


9. Самостоятелност


Колкото повече развиеш своята самостоятелност, толкова по-малко ще бъдеш зависим от хора и обстоятелства.


10. Лично пространство


Поставянето на конкретни и ясни лични граници и умението да ги отстояваш са много важни. Всеки има необходимостта от лично време и пространство.


11. Умението да играеш


Понякога е необходимо да се правим на идиоти, за да откажем другия да се занимава с нас. Правейки се на неразбиращи лесно можем да изкараме манипулатора извън контрол.
Със сигурност има още канали на манипулация, както има и още начини за неутрализиране на тези техники. За да можем да се защитим адекватно, е добре да познаваме същността и механизмите на манипулацията, а най-добре е да познаваме себе си. Ключът към ефективната защита е осъзнат живот и отстояване на нещата, които ценим.

moiat-podpis-na-bial-fonnotice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page