top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Ограничаващите вярвания, които пречат на щастието ти

5 ограничаващи вярвания, които спират развитието ти [видео]






 

Слушай статията:



 



Едно от най-желаните неща в човешкия живот е щастието. Всички толкова много го искаме и стремглаво го търсим, за да направим живота си смислен. Всъщност има голяма вероятност най-голямата пречка да бъдем щастливи да сме самите ние. И това се дължи на нашите ограничаващи вярвания, които ни водят до самосаботаж.




puzzel-hand-success-happiness-and-you
Липсващите парченца от пъзела на твоето щастие



Затова ти предлагам да разгледаме 5 от най-разпространените личностни убеждения, които спират твоето развитие:




1. "Ще се проваля!"




Страхът от провал е доста силен мотиватор да се откажеш от това, което искаш да направиш и да постигнеш. Реално погледнато, ако не опиташ нещо, няма как да знаеш дали ще се провалиш, или не. Ако не поемеш риска да се подложиш на тест, няма как да промениш каквото и да е в своя живот. В провала няма нищо лошо и катастрофално. Той е много по-полезен от успеха, защото ти дава много по-полезни уроци. Отказът от действие заради страх да не се провалиш, е сигурен начин да не постигнеш нищо. Този страх е напълно ирационален и няма нищо общо с реалността.




2. "Какво ще кажат другите?"




Типична човешка черта е да търсиш одобрението и приемането на другите. И тя е напълно обоснована и разбираема. Ние живеем в социално общество. Най-нормалното нещо е да не се харесваме на всички и да не харесваме всички. Но не е възможно да не ни хареса никой или никой да не хареса нас. Това важи и за нещата, които правиш. Ако искаш да правиш нещо и знаеш в какво да вложиш цялото си сърце и умения, няма никакво значение какво ще кажат близките ти, съседите ти, колегите ти. Няма значение какво очакват другите от теб, важното е да следваш своя собствен път.




3. "Обстоятелствата са виновни!"



Любимото извинение на много хора включва обвиняването на родителите, на партньора, на времето, на политиката, на правителството, на държавата... на всичко извън тях!

"Де да бях се родил в друга държава...", "Ако бях учил в друго училище...", "Ако имаше шанс да се реализирам в България...", "Ако бях имал по-нормално детство...", "Ако родителите ми бяха богати.." и т.н. Това си е абсолютна загуба на време и емоции, и бягане от отговорност. Няма никакъв смисъл да обвиняваш някой за нещо, случило се в миналото.




Да, понякога нещата не са се случили така, както ти се е искало, но няма как да ги промениш. Но това не означава, че трябва да ги използваш за извинение. В същите условия много хора са успели да се реализират - законите са същите, образованието е същото и са имали същите ресурси, когато са стартирали. Така че можеш да престанеш да се оправдаваш и да направиш нещо!




4. "Все някой ще го направи вместо мен."




НЕ, в 99% от случаите никой няма да го направи вместо теб. За действията ти в собствения ти живот си отговорен само ти и никой друг. Обратният вариант е прототипът на принцесата, която вечно чака принца на белия кой, да дойде и да свърши цялата работа, а от нея се очаква само да се усмихва и да краси масата. Този прототип е проектиран при хора, които разчитат на своя партньор. А партньорът обикновено предпочита да има до себе си решителна, самоуверена личност, която има собствено мнение, и с поведението си буди уважение у околните. Очаквайки някой друг да подобри и нареди твоя живот, директно означава доброволно да направиш живота си зависим от този друг човек. А зависимите хора не впечатляват и много често будят съжаление.




5. "Малко по-късно ще го направя!"



Отлагането е естествено следствие на всички грешки, изброени дотук. Винаги си намираме причина да отложим нещо. "Ще започна нов бизнес, само да отмине финансовата криза." , "Ще се разведа, нека децата тръгнат на училище.", "Ще го направя, когато дойдат по-добри времена.". Отлагането е следствие на страха ни да поемем отговорност. Ако това, което искаш, е важно за теб, можеш да го съчетаеш с развода, брака, децата, родителите и всичко останало. Иначе идеалният момент няма да настъпи никога. И ти съответно няма да направиш нищо. Идеален момент не съществува, затова поеми отговорност без да отлагаш!




Ако разпозна своите нагласи в тези 5 вярвания, започни да действаш в посока да ги промениш. Не заставай сам на пътя си.




Действай смело и осъзнато!

My-sign-on-the-white-background






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 
border-on-the-end-of-page

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page