top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Асертивност


Оценка на асертивността

/психологически тест/







Асертивността е способността на човек да не зависи от оценката и мнението на околните, самостоятелно да регулира своето поведение и да носи отговорност за своите действия. Асертивното поведение означава равностойна комуникация, способност за изграждане на партньорства.




Искаш ли да разбереш до каква степен е развита твоята асертивност?




Let`s rock! 🤘




Разгледай фигура 1 и фигура 2, запомни кой цвят в тях ти е направил впечатление първо. Всеки цвят носи определен брой точки. До всяка фигура има ключ с отговори. Събери точките, които си получил от двете фигури, и разбери до каква степен си развил своята асертивност.




psihologicheski-test-asertivnost



Р Е З У Л Т А Т И




  • 2-3 точки


Резултатът ти говори за това, че не разбираш съвсем какво точно е асертивност и защо тя ни е необходима, въпреки че доста често се чувстваш безсилен да се справиш с житейските трудности. Доста често изпитваш разочарование от хората и от техните действия, обичаш да обвиняваш съдбата и случайността за нещата, които ти се случват. Искаш да живееш в хармония със себе си и с околните, но това невинаги ти се получава. За да постигнеш независимост от околните и да не позволяваш на някого (или нещо) да управлява живота ти, трябва да помислиш добре дали имаш ясна представа докъде стига твоята лична отговорност и къде започва отговорността на другия. Опитай се учтиво, но уверено и упорито да отстояващ това, което искаш или не искаш. Изслушай исканията на своя събеседник и след това ясно изложи своите аргументи. Когато попаднеш в конфликтна ситуация, изключи своите емоции, защото те ти пречат да видиш същността на конфликтната ситуация. Най-общо казано асертивността е търсене на средна позиция. Опитай се да я потърсиш.




 



  • 4-8 точки


Напълно е възможно да не подозираш, че проявяваш напористо поведение, но то е доста добре развито при теб. Случва се и да залиташ в крайности: от спонтанна агресия ("Но как е възможно! Аз също имам право!") до пасивно безразличие ("Е, добре! Нека става, каквото трябва!"). Положи малко усилия и определено ще откриеш линията, която да следваш, за да изградиш здравословни партньорства и взаимоотношения. Асертивността е баланс между агресивност и пасивност. Нещо те изнервя? Не пропилявай силите си за самокритика. По-добре използвай тези усилия, за да анализираш какъв стил на поведение трябва да демонстрираш, за да получиш желания от теб резултат в ситуацията, в която си попаднал. Въоръжи се с набор от ефективни поведения и действай!




  • 9-11 точки


Доста често си напорист, защото много добре знаеш с какви ресурси разполагаш. Реално оценяваш своите силни и слаби страни, съпричастен си към останалите, знаеш как да слушаш и да чуваш, разчиташ невербалните сигнали и умееш да реагираш гъвкаво според ситуацията. Но не забравяй в конфликтни ситуации да заявиш ясно и уверено своята позиция като същевременно зачиташ мнението и позицията на своя събеседник. Асертивността е не само способност да се намери точка, чрез която да се избегне конфликт, но и също така да се намерят и контактните точки в общуването.








Благодаря ти за отделеното време! Ще се радвам да споделиш своя резултат като коментар под поста. За тази цел е необходимо да се регистрираш в сайта. Стани част от нашето семейство. Нека се грижим за своето ментално здраве, защото то е също толкова важно, колкото и физическото!




Надявам се да научи нещо ново и интересно за себе си. Използвай го, за да подобриш своето качество на живот!



moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata





Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page