top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Трудните разговори | Soft skills

Как да водиш трудните разговори







 

Слушай статията:



 



Трудните разговори... дааа, знаеш какво имам предвид. Това са тези разговори, от които се страхуваш. Усещаш го със стомаха си. Тежките разговори, от които ти става лошо, само като си помислиш.




dve-chovecheta-koito-razgovariat



Независимо дали този разговор е свързан с личен, здравословен или работен казус, той винаги е труден. Затова днес ще се фокусираме върху това как да направим по-лесни тези разговори.




1/ Не зарявай главата в пясъка




Първосигналната ти мисъл може да бъде да избегнеш разговора. И понякога е добре да отложиш. Когато си в емоционално нестабилно състояние или не мислиш трезво, най-добре е да изчакаш и да се успокоиш. Възможно е моментът да не е подходящ. Емоционалното ти състояние и обстановката са важни фактори, които не е добре да пренебрегваш.




Всични знаем, че не е хубаво да казваме първото нещо, което ни идва на ум. Но и да се правиш, че нещо не съществува, докато то не изчезне, също не е добра стратегия. Ако осъзнаваш, че този разговор е необходимо да бъде проведен, половината от разговора е проведен.







2/ Не разигравай различни сценарии в своята глава




Знаеш какъв разговор ти предстои. Тренираш и премисляш какво ще кажеш. Обмисляш. Разиграваш различните сценарии. Изглежда много безобидно и напълно нормално.




Само че подготовката за разговора и обсебеността от това какво ще кажеш са много различни неща. Обсебващата част включва предположения за възможно развитие на разговора и притеснение за това, какво ще отговориш. Колкото повече мислиш за това, толкова повече нараства тревожността. След това идва времето на самия разговор. Преосмисляш всичко отново, а това ти носи изключително голяма доза притеснение. И така без да се усетиш преминаваш към най-лошия сценарий.




Преди да се усетиш, целият до преди малко въображаем разговор става голяма бъркотия, изпускаш контрола, тревожността ти се покачва (и ти се тревожиш за нещо, което все още не се е случило). Подготви се за това, което искаш да кажеш, но се опитай да не се фокусираш върху най-лошия сценарий. Ако искаш да си наясно какво би станало в най-лошия случай, обмисли го. Но след това се фокусирай върху положителните резултати, които гониш. Няма как да предположиш с абсолютна точност какво точно ще каже другият и как ще реагира.




За повече полезна информация, последвай ме в Instagram!



3/ Проведи разговора лично




Знам, че живеем в епоха, в която смартфонът ни ни пренася мигновено там, където искаме да бъдем. Но виртуалното пространство не е подходящо за водене на тежки разговори. Изборът за водене на разговори във виртуалното пространство нанася големи вреди върху съвременните взаимоотношения и приятелства.




Не е добре да слагаш край на каквито и да било взаимоотношения с текстово съобщение. Не е добре да водиш важен спор или дискусия в чат разговор. Текстовите съобщения са една от най-неподходящите форми на водене на смислен разговор. В тяхната природа е да са резки, кратки и в по-голямата си част изглеждат груби. И точно затова чат пространството не е подходяща среда за водене на трудни разговори. Оптимални резултати се получават при разговор очи в очи. Ако разстоянието между теб и твоя събеседник не позволява това, поне вдигни телефона и проведи разговора.




4/ Бъди точен и откровен, но без да бъдеш брутален




Със сигурност има неща, които не искаш да казваш. А ако не го осъзнаваш, напомням ти, че думите, които изричаш, не могат да бъдат върнати назад.


"Казана дума, хвърлен камък"


Едно "съжалявам" понякога не може да заличи раните, които думите ти са нанесли. Обидите могат да имат сериозни последици. Затова е важно да се изразяваш прецизно, но не забравяй, че срещу теб седи също човешко същество.




5/ Придържай се към фактите




Някои работи са базирани върху факти. Особено ако са свързани с професионалния ти живот. Ако ти предстои подобен тип разговор, не забравяй да се базираш на фактите и цифрите. Не допускай някакви странични лични конфликти или чувства да ти пречат. Придържай се към фактите и ако разговорът се отклони от основната тема, внимателно го върни в първоначалните рамки.







6/ Не разтягай прекалено много разговора




Въпреки, че се стремим към формат различен от чат и че не искаме да изглеждаме груби или болезнено откровени, няма нужда разговорът да се проточва с часове. Не разводнявай прекалено този важен разговор.




Никой няма търпението да изслуша безкрайни овертюри, за да стигне до същината. Кажи това, което искаш, по уважителен начин и остави нещата така. Ако събеседникът ти има въпроси, непременно отговори.




7/ Помисли за времето на провеждане



Времето е толкова важна част от нашия живот, но често не осъзнаваме това. Отлагаме прекалено дълго важните и трудните разговори и в един момент внезапно изпитваме нуждата да сложим край на тези взаимоотношения. И естествено избираме възможно най-неподходящия момент за това. Ако изобщо има подходящ и правилен момент за това.




А изобщо необходимо ли е да се поставиш в подобна ситуация. По-добре би било да проявиш смелост и да направиш това, което смяташ, че трябва да направиш. Вместо да търсиш някакъв перфектен момент за това. Перфектни моменти няма. Но има стратегически.




Не можеш да проведеш разговор за подобряване на ситуацията в твоята връзка, докато си на парти у приятел. В този смисъл -няма подходящо време за трудните разговори, но има подходяща ситуация за тях.




8/ Знай кога трябва да спреш



Има моменти, когато най-доброто нещо, което можеш да направиш, е просто да спреш разговора. Това са случаите, когато грешим и се опитваме да оправдаем своите действия. При тези оправдания ние говорим прекалено много. А комбинацията от силна тревожност и твърде много говорене, може да доведе до неподходящи изказвания. Затова опознай добре своите граници.







9/ Знай кога да слушаш



Това умение е безценно във всяка една сфера от нашия живот. И въпреки това много е малък процента на хората, които умеят да слушат, особено когато сме изправени пред стресова ситуация.




По време на разговор (особено ако е труден разговор) човек се фокусира върху следващото нещо, което иска да каже, иска да напусне разговора или мисли за нещо напълно неуместно.


Прецени кога е важно да мълчиш и да слушаш другия човек.




10/ Бъди честен



Имаш нещо трудно да кажеш, но вместо да кажеш истината, измисляш отклоняваща лъжа, която да изречеш преди това. Да смекчиш словесния удар, който ще нанесеш, е едно, но да изречеш категорична лъжа е съвсем друго.




Въпреки всеки един възможен дискомфорт, срам, вина, неудобство или каквато и да било друга емоция, намери сили да проведеш разговора с достойнство и уважение. Бъди честен, но се отнасяй внимателно и уважително към околните.







Няма съмнение, че трудните разговори не са особено приятни, но са съществена част от наши живот.Те могат да ни причинят тревожност първоначално, но в последствие да доведат до по-добри, по-близки взаимоотношения.




Не се страхувай да влизаш в разговор. Било то и труден. Колкото по-труден е един разговор, толкова по-голяма печалба крие зад себе си. Умението да общуваш се придобива и подобрява с практиката. Следвай тези простички правила и не се страхувай да изградиш свой собствен стил.




Ако тази публикация ти е харесала, моля те, сподели я с приятелите си. Споделянето е сила. Никога не знаеш на кого можеш да помогнеш с това!


Благодаря ти!

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page