top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Спри да използваш тези думи | Mental health

Думи, които да спреш да употребяваш 

Слушай статията:
 Всички знаем, че думите могат да нараняват, могат да рушат, могат и да съграждат. Но през по-голямата част от времете сме фокусирани и ангажирани с това, което другите ни казват, а това, което сами на себе си постоянно си повтаряме остава на заден фон. Само че тези думи имат значение.
chovek-s-vytreshen-dialog
Думите ти, изказани или не, имат значение!Те имат ОГРОМНО значение.
Отрицателният вътрешен диалог може да те повлече надолу и да те изпълни със съмнения в себе си и в собствените ти способности. Това е така, защото започваме да вярваме в това, което сами на себе си казваме.
Затова сега ще разгледаме някои думи и фрази, които е добре да спреш да използваш, за да можеш да започнеш да развиваш своя потенциал
1/ Трябва
Колко пъти употребяваш глагола "трябва" през деня?

Трябва да отида на работа, трябва да отида на фитнес, трябва да почистя вкъщи, трябва да прекарвам повече време с децата, трябва..., трябва..., трябва...
Всичко, което казваш, и всичко, което правиш, се превръща в мъчение. Зад всичко това "трябва" се крие разбирането, че можеш сам (а може би и срам?) да се свършат тези неща.
Толкова честата употреба на "трябва" рядко води до продуктивност и рядко ни мотивира да работим над нещата, които искаме. По-скоро този глагол ще те предразположи да се разсейваш и да отлагаш. И също така ще нараства и усещането за срам, за което споменахме малко по-рано.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Започни с формулировката.


Вместо да повтаряш без край, че ТРЯБВА да измиеш чиниите, промени го на ИСКАМ да измия чиниите. И след това спомени ползата, която ще имаш, изпълнявайки въпросната задача. Например:

Искам да измия чиниите сега, защото искам да видя кухнята си подредена и чиста.
Съсредоточи се върху това, което печелиш от изпълнението на задачата.

Ако основната ти мотивация е необходимостта, то тогава замени трябва с нужда или необходимост.

Може да ти изглежда нещо много просто, но е крачка към нов начин на мислене.2/ Не трябва
Обмислях да го включа в първата точка, но определено си заслужава нова такава. Нека само да помислим за възможните сценарии, в които използваме "не трябва" редовно:
 • Не трябва да ям тази поничка/ чипс/ шоколад... и каквото се сетиш още;

 • Не трябва да пилея времето си с поредния епизод в Netflix;

 • Не трябва да пазарувам, защото кредитните ми карти са изчерпани;

 • Не трябва да пия повече вино;

 • Не трябва да пускам youtube, когато трябва да работя.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Замени мисленето с незабавно действие, без да мислиш много много за това, което НЕ ТРЯБВА да правиш. Всичко, което е в списъка ни "НЕ ТРЯБВА", е нещо, което очаква да бъде направено. Става дума за подбор на здравословна храна, за изключване на телевизора, за ставане от дивана и т.н. Следователно става въпрос за самодисциплина, която ти е необходима, за да направиш това, което смяташ, че е правилно.
Нека си го кажем честно, има моменти, в които знаем, че не трябва да правим нещо, и има моменти, в които НАИСТИНА ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ ТРЯБВА да правим нещо. Разликата е в степента на необходимост и в степента на опасност от правенето на определено нещо. Затова обърни внимание на момента, в който се намираш. И ако прецениш, че моментът е НАИСТИНА НЕ ТРЯБВА, действай незабавно.
Най-добрият начин да подобриш самодисциплината си е като подобриш своите навици. Колкото повече здравословни и положителни навици развиеш, толкова по-добре, защото няма да се налага да взимаш прекалено много решения и ще правиш това, което е важно за теб. Ще го правиш естествено, без да се налага да се лишаваш от чипсовете или телевизията.


Подобри навиците си, за да подобриш качеството на своя живот.
3/ "Трябваше да бъда..." / "Трябваше да имам..."
Сега вече със сигурност, си мислиш че от самото начало говорим за еднакви неща, но определено не е така. Първите две: "трябва" и "не трябва" се отнасят повече за това, което трябва да правим или не трябва да правим. А тази точка се отнася повече за това, което мислим, че трябва да бъдем или трябва да имаме. И това може да звучи по следния начин:
 • Вече трябваше да съм женен.

 • Трябва да имам хубава кола.

 • Трябва да имам деца.

 • Трябва да имам повече пари. / Трябва да изкарвам повече пари.
Важен фактор за тези мисли може да бъде възрастта. С възрастта се свързват определени етапи, за които смятаме, че ТРЯБВА (отново тази дума) да постигнем в определена възраст.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Животът на хората си има индивидуален ритъм и това си е факт. Всеки един от нас има свой собствен път, по който върви. Животът няма универсално решение. Той не тече по шаблон. Можеш да се омъжиш/ ожениш на 22, 45, 60 или изобщо да не го направиш. И във всички случаи е ок.
И тук е добре да те предупредя, че това, че всеки има свой собствен път, не означава, че всичко може да бъде оставено на произвола на съдбата. Необходимо е да планираме, да знаем какво искаме и да накараме нещата да се случат в живота.
Ако искаш да имаш определен автомобил в определен период от живота си, необходимо е да превърнеш това свое искане в цел и да съставиш план за превръщането на това в реалност.
Ако има нещо, което искаш, постави си го като цел, за да го получиш. Начертай план как ще го осъществиш, запрятай ръкави и направи всичко необходимо.
4/ "Аз съм загубеняк"
Всички имаме мрачни дни, в които не обичаме себе си. В тези дни често си повтаряме: "аз съм загубеняк", "аз съм нещастник", "нямам никакъв късмет" и какво ли още не.
Това е дума, която може да те подразни, когато я чуваш във филм, а какво остава да наречеш някой друг така... а себе си? Затова, моля те, никога не говори така на себе си. Докато те има и водиш своите битки, за да бъдеш по-добра версия на себе си, ти не си загубеняк.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Осъзнатостта е от първостепенно значение. Осъзнатостта за това, че си казваш неприятни неща. Обърни внимание на това, което мислиш, когато се чувстваш тревожен, когато си в стресови ситуации или в ситуации, когато имаш неуспех. Това са ситуациите, в които започваш да вървиш по този път.
Когато чуеш във вътрешния си диалог, че се наричаш неудачник или идиот, когато смяташ, че си лош или ужасен човек, забележи го веднага. След това можеш да направиш няколко различни техники.
Една от добрите стратегии за справяне с това състояние е да се посмееш на себе си. Когато се разочароваш от себе си (всеки от нас има слаби страни), ако се наречеш с обидна или гадна дума, започни да се смееш на това. Превърни го в нещо смешно, изречи го (или го чуй във вътрешния си диалог) със забавен глас или го претвори в някакъв друг забавен стил. Доста добра и ефективна техника.
Ако хуморът се окаже неработеща стратегия за теб, опитай се да бъдеш добър към себе си. Запомни неприятните си ситуации, ама ги опиши с мили думи: "Аз не съм загубеняк, просто правя грешки. Ще поправя тази грешка и всичко ще бъде наред." Не е задължително да използваш точно тези думи, разбира се, просто го формулирай мило и позитивно.
banner-blogpost-spri-da-govorish-za-problemite-si
Прочети статията5/ "Никога няма да го направя"
Капан, в който много лесно можеш да влезеш. Ако дълго време опитваш да направиш нещо, можеш да започнеш да мислиш, че никога няма да успееш. Подобни ситуации са: никога няма да намеря истинската любов, никога няма да имам пари. Никога времето не е толкова дълго! Освен това е невероятно песимистично, затова не е добре да си повтаряш тези неща.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Обикновено навлизането в територията на "никога" ни разстройва. И в такъв момент търсим веднага нещо, което ще ни накара да се чувстваме по-добре. Това може да е разходка, разговор с приятел, посвещаваме време на своя домашен любимец или каквато и да е друга дейност и активност, която ще ни накара да се чувстваме добре. Не се отказвай от това приятно изкушение.
След това, когато имаш вече по-положителна настройка, е необходимо да се ориентираш към целите си. Ако се притесняваш, че дадено нещо НИКОГА няма да се случи, начертай план, за да го постигнеш.
Силно е възможно вече да имаш план, но да не го следваш. Ако е така, добре е да помислиш за допълнителните финни настройки, които е нужно да направиш, за да стигнеш там, където искаш да бъдеш. Може би е необходимо да промениш своята стратегия или да погледнеш нещата от друг ъгъл.
6/ "Не мога"
Зад това изказване стои един много силен и мощен двигател - страхът. Ние сме твърде уплашени, за да се опитаме да направим нещо, затова казваме, че не можем да го направим. Също така зад "не мога" често маскираме "не искам". Когато установиш, че правиш това, то по-добре постъпи честно. По-добре кажи "не искам". Не го прави за околните, направи го за теб. Много по-добре е да кажеш "не искам", отколкото да използваш "не мога". Това е негативно и неточно отношение към живота и взаимоотношенията.


Започни с това да си изясниш какво не правиш, защото мислиш, че не можеш и какво не правиш, защото не искаш дори и да опиташ.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Фокусирай се върху нещата, които можеш да направиш. Усети увереността в дейностите, които можеш да изпълняваш добре.


Ако продължаваш да си повтаряш, че не можеш да направиш определено нещо, добре е да върнеш увереността си в правия път, защото можеш да направиш повече, отколкото мислиш, че можеш. Това, което ти липсва е увереност.7/ "Никога не бих могъл да направя това"
Спомни си за нещо, което смяташе, че никога няма да направиш и го направи. Спомни си онова чувство на удовлетворение и безкрайна сила. Беше страхотно, нали? А всичко започна с нещо толкова просто и негативно: "Никога не бих могъл да го направя". Е, явно можеш, нали?
Много често "никога не бих могъл да направя това" е комбинация от "не искам да правя това" в съчетание с искрено вярване, че не си способен да го направиш.
Какво да мислиш или правиш вместо това?
Направи списък с неща, които "никога не бих могъл да направя". Започни с малките неща. Всяко начало е трудно, но е необходимо да започнеш отнякъде. Най-важна е първата стъпка - направи нещо, което мислиш, че никога няма да направиш. Ако искаш да запазиш увереността и мотивацията, направи дневник на стъпките, които предприемаш в достигането на своите "недостижими" цели. Снимай, записвай, отразявай стратегиите, трудностите, моментите, етапите... всичко, което смяташ, че ще ти помогне да продължиш. Използвай хартийни носители. Ще се учудиш каква сила ще ти даде това!
8/ "Животът ми е пълен хаос!"/ "Животът ми е ужасен!"Това е едно доста универсално и често срещано обобщение. Ключовият фактор, който седи в основата му, е сравняването ти с другите. То често се появява след продължително съществуване в социалните мрежи, където виждаш подредения, добре ретуширан и идеален свят на инфлуенсърите в Instagram или добре режисираните , премислени и подредени влогове на различни популярни лица в YouTube, перфектинте дизайнерски интериорни решения в Pinterest. След това се връщаш в реалността, оглеждаш се, оглеждаш и дома си, колата си, гардероба си, партньора си и веднага решаваш, че животът ти е пълен хаос. Той направо е ужасен!
Какво да мислиш или правиш вместо това?Първо спри да се сравняваш, особено с измислени персонажи от социалните мрежи. Не забравяй, че реалният свят на тези хора е много по-различен от виртуалното им съществуване. Припомни си, че всичко е добре преднамерено наредено, че да изглежда "перфектно". Животът ти е такъв, какъвто си искал да бъде. Той е резултат от твоите решения и приоритети. Ако искаш да промениш нещо, направи го приоритет и цел. Но си постави реалистична визия за своя нов начин на живот. Не се води от фалшивите маркетингови внушения, защото те няма да проработят в твоята реалност, те не работят в реалността. Те "живеят" само във виртуалната реалност.
9/ "Защо да се притеснявам?"/ "Какво ми пука!"Само като прочета това изречение и ме побиват тръпки по цялото тяло, защото ме карат да се изпълвам с безчувственост. Мога само да си представя какъв би бил резултатът, ако продължаваш да си го повтаряш... отново и отново...!
Разбира се, от време на време тази фраза има и положителен ефект. Особено в моменти, които можем да категоризираме като неуспех. Но все пак си човек, не си машина и е нормално да имаш странните моменти, в които да се чувстваш потиснат и да се запиташ: "Защо правя всичко това?! Защо се занимавам изобщо?!".
Какво да мислиш или правиш вместо това?Не се самоунищожавай с критика, но не се оставяй и да си тотално безразличен. Винаги си залужава да ти пука, но да ти пука за важните неща. Тревожността движи живота ни напред. Дори и в трудните моменти, дори и когато сме на ръба да се откажем, дори и когато се чувстваме тъжни. Това е така, защото животът е ценен. Ценни са ни хората, които обичаме, планетата, на която живеем, животните и растенията, с които съжителстваме.


Всичко това си струва. Затова винаги си заслужава да ти пука за важните неща!10/ "Нищо никога няма да се промени!"Толкова много отрицание в едно изречение. И за съжаление, ако това е отношението ти към живота, то може да се окаже напълно валидно. Ако седиш и не правиш нищо, мислиш само с негативен знак през целия си живот... вероятно нищо няма да се промени. И нищо магично няма в това. Всичко в твоя живот започва от теб. Затова ако искаш да промениш живота си, започни от себе си. Не може да седиш и да не правиш нищо и да очакваш, че всичко ще се промени изведнъж.
Какво да мислиш или правиш вместо това?На първо място прецени какво искаш да промениш. Започни с нещата, които са под твой контрол. Помисли за това, което би ти донесло мир в твоя свят. Помогни на хората около теб, стани доброволец, посвети времето и вниманието си на някого, който има нужда от това. Бъди по-мил и по-общителен с непознати. Спри да съдиш хората. Безкрайни са начините, по които можеш да промениш себе си и света около теб.
11/ "Аз винаги..."Познато ли ти звучи някое от твърденията:


 • Аз винаги правя грешни избори.

 • Аз винаги избирам грешния човек.

 • Аз винаги прецаквам нещата.


Всеки един от тези етикети може да те смаже, ако му позволиш. ВИНАГИ означава, че това се случва всеки път - не 40% или 80%, а ВСЕКИ ПЪТ, т.е. 100%. А сигурна съм, че това не е така.
Какво да мислиш или правиш вместо това?Осъзнатостта може да те измъкне от тази дълбока дупка. Фокусирай се върху сега. "Винаги" е съждение, което се базира на минал опит. Затова ела в настоящето. Точно сега.
Всеки път, когато минеш в режим "винаги", върни се в сегашния момент. От миналото е необходимо да се учим, за да можем да вземем по-добри решения в настоящето си, за да сътворим по-добро бъдеще. но там не можем да живеем.
12/ МразяМразя е толкова силна дума, а си я подхвърляме небрежно постоянно. Вероятно я използваш много по-често, отколкото предполагаш.
Какво да мислиш или правиш вместо това?Вместо да уточняваш какво или кого мразиш, фокусирай се върху нещата, които обичаш. Ако си в задръстване, вместо да мразиш задръстванията, съсредоточи се върху това, че имаш възможността да слушаш (а защо не и да си попееш) любимите си песни по радиоти или пък имаш възможността да слушаш полезни аудиокниги. Също така това може да се превърне в прекрасно и ползотворно време насаме със себе си, за да помислиш.13/ "Аз съм лош човек"/ "Не съм добър в ..."Това може да се промъкне, така че бъди нащрек. Възможно е да започне напълно невинно, но може да се превърне в ограничаващо вярване. Ще започнеш да вярваш, че постъпваш лошо или че не се справяш достатъчно добре и ще спреш да опитваш да правиш определено нещо.
Какво да мислиш или правиш вместо това?Първо приеми, че не е необходимо да си добър във всичко. Всеки от нас е добър или лош в различни неща. И това е напълно нормално и е ок. Ако искаш да си по-добър в нещо, започни да учиш повече за него и да прилагаш наученото на практика. Никой не е добър по презумпция в нещо. Всичко се постига с труд и постоянство.
Винаги е добра идея да научиш повече за темите личностно развитие и взаимоотношения. Книгите винаги са чудесно начало.
Първата стъпка в елиминирането на тези токсични думи и фрази от своето мислене е осъзнаването. Бъди наясно кога мислиш или казваш негативни неща и след това предприеми действия, за да промениш своето поведение. Въпреки че може да изглеждат малки и безобидни тези фрази и думи, те могат да нанесат големи щети. Могат да ти попречат да продължиш напред в своя живот.
Затова си дай шанс да блеснеш!moiat-podpis-na-bial-fon

notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page