top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

"Мразя понеделниците!" | Mindset

7 съвета как да спреш да мразиш понеделниците







 

Слушай статията:



 



"Мразя понеделниците!"




Никой от другите дни от седмицата не е толкова повсевместно мразен, колкото е ненавиждан понеделникът. Ако това наблюдение ти е чуждо, достатъчно е да влезеш в някой офис или училище в понеделник сутринта.




picture-survived-monday-ticked



Няма съществена причина нито сериозни научни доказателства за това защо понеделниците са толкова депресиращи и предизвикват толкова негативни емоции у много хора. Много често тези чувства се приписват на това, че понеделник слага края на двата дни "свобода" и полага началото на нови пет работни дни.




Тази палитра от негативни емоции, свързани с началото на работната седмица, като тревожност, безпокойство, депресия, стрес и умора се обединяват от понятието Monday blues.




Емоциите влияят пряко на качеството на нашата работа, затова и понеделнишкият блус може да има отрицателен ефект върху фокуса и продуктивността, както през целия ден, така и през цялата работна седмица. Затова е много важно да се научиш как да спреш да мразиш понеделниците и да започваш работните седмици по правилен начин.




Как да спреш да мразиш понеделниците?




1/ Определи причините, поради които мразиш понеделниците




Защо мразиш толкова много понеделниците?


Някога спря ли за момент, за да се запиташ каква е причината да мразиш понеделниците? Когато твърдиш, че не харесваш нещо, е необходимо да има основателна причина, нали? Ситуацията с понеделниците може да се окаже същата.




Някои от най-често срещаните причини, поради които хората не обичат понеделниците, са, че:

  • не обичат работата си;

  • не обичат да стават рано сутрин;

  • имат махмурлук или са изморени от претоварения уикенд;

  • чувстват се прекалено изморени и следващият уикенд е прекалено далече;

  • пътуването до работното място е тежко, заради задръстванията;

  • просто другите твърдят, че не обичат понеделниците.



Определянето на конкретна причина защо мразиш понеделниците, ще ти помогне да намериш начини да промениш ситуацията:


  • търсене на нова работа;

  • промяна на кариерата;

  • промяна на рутината;

  • промяна на активностите през уикенда;

  • преместване на място по-близо до работното;

  • наемане на офис пространство по-близо до дома.




Това са само една част от промените, които можеш да направиш, ако наистина искаш да спреш да мразиш понеделниците и да стартираш работната седмица по възможно най-правилния начин.




2/ Подготви се за понеделник




Това може да се сличи в петък или в неделя. Една от причините, поради които хората се чувстват изключително претоварени, са хилядите задачи, които трябват да бъдат свършени, когато човек се върне на работа. За да намалиш натоварването и да предотвратиш натрупването на работа, не оставяй работата от петък за следващата седмица. Дори и това да са неща, които не ти харесват.




banner-citat-monday-blues



Ако позволиш да се получи натрупване, това ще те накара да продължиш да мислиш за несвършената работа, докато си вкъщи. А понеделникът ти ще се превърне в ад, защото натоварването ще е прекомерно. А подготовката за работната седмица, ако започне в неделя, ще и дадеш възможност да започне по правилния начин. Ще знаеш какво е необходимо да направиш предварително. Това ще ти даде усещането за повече контрол над живота ти.







3/ Изключи се през уикенда




Една от най-честите грешки, които допускаме през уикенда, е да проверяваме непрекъснато работния си мейл и непрекъснатото премисляне на недовършените задачи. Въпреки че нямаме никакво намерение да работим през уикенда.




Непрекъснатото мислене за работата и непрестанната проверка на известията, ще провалят изцяло твоя уикенд и ще подхранят омразата ти към понеделниците. Целият ти уикенд ще е изпълнен със стрес, тревожност и страх от предстоящия понеделник... и то много преди той да е дошъл. Затова е важно да развиеш навика да се изключваш и да стоиш далеч от работните устройства и имейли.




Вместо това посвети уикенда си на почивка и на нещата, които обичаш. Един добре прекаран уикенд ще ти донесе спокойствие и удовлетворение. Ще те презареди и ще те накара да очакваш с нетърпение работния ден, където да реализираш цялата си продуктивност.




4/ Наспи се




Понеделниците стават още по-зловещи, когато си от хората, които не обичат да стават рано, или пък не са си осигурили достатъчното количество сън.




Късното ставане или недоспиването могат да развалят графика ти за деня, а оттам и за останалата част от седмицата. Липсата на достатъчно сън води до раздразнителност и умора. А те могат да бъдат стабилна основа на едно самосаботиращо поведение - спорове с колеги, спане на работното място, грубо отношение към клиентите или пък грубо спречкване с шефа.




И затова си легни рано в неделя и си осигури 8-10 часа сън. Това ще ти помогне да не мразиш толкова понеделниците. Доброто наспиване е гаранция, че ще се събудиш в добра форма за новата работна седмица.




Освен това избягвай и употребата на алкохол в неделя. Това може да ти изиграе лоша шега. Алкохолът лесно може да ти донесе махмурлук в понеделник. А това е последното нещо, от което имаш нужда, в този ужасен ден.




5/ Създай си сутрешна рутина




Какво правиш, когато се събудиш сутрин?

Имаш ли определен ред?

Имаш ли своя собствена рутина?




Има проучване, според което понеделниците са толкова депресиращи, че голяма част от хората дори не се усмихват до 11 часа.




Ако не искаш да се чувстваш така все едно понеделник е най-ужасният ден, създай си рутина, която да ти помогне да го обичаш. Идеята и е да те разведри и да ти помогне да започнеш седмицата. В рутината ти могат да бъдат включени дейности като медитация, оправяне на леглото, водене на дневник, пиене на вода, здравословна закусна, упражнения, четене, разходка на кучето, вземане на душ и т.н.




6/ Облечи се




Ако изглеждаш добре отвън, ще се чувстваш добре и отвътре. Затова не е лоша идея да избереш специални дрехи за понеделника. Такива, които да подобрят твоето настроение. Такива, които да ти носят увереност и мотивация. Положителните емоции ще надделеят над страха от тежкия ден.




Хубавият външен вид ще ти донесе комплименти, които ще те накарат да се чувстваш добре. Но търсенето на комплименти не бива да е самоцелно и да е единствената причина, за да изглеждаш добре. Външният ти вид е необходимо да подобри твоето настроение и да повдигне твоята увереност. А комплиментите... те са бонус!




7/ Промени отношението си




Обикновено подкрепяме актуализацията в своите разбирания, позовавайки се на закона на привличането. И ако продължим в този ред на мисли, ако продължаваш да повтаряш колко мразиш понеделниците, Вселената винаги ще намери начин да ти покаже как този ден може да стане още по-лош и неприятен.




Ще усещаш все повече натоварване, ще се депресираш, ще се притесняваш за дреболии... като цяло денят ти ще бъде белязан от лошото ти настроение. Работният ден ще ти се стори безкраен. Нищо няма да върви, а всеки ще иска да ти вземе.




И за да се научиш да мразиш по-малко понеделниците, е необходимо да спреш да повтаряш колко много ги мразиш и да преформулираш своите мисли. Можеш да замениш негодуванието с благодарност. Това е нов ден, това е ново начало, това е нова възможност.




Началото на новата седмица е шанс за по-добър избор, за по-добра организация и по-добро изживяване. Така от най-голямото предизвикателство на седмицата, понеделникът ще се превърне в най-голямата възможност.




Ако промениш гледната си точка, ще можеш да се научиш да виждаш положителното в ситуацията. Колкото и да е труден понеделникът за изживяване, с правилната подготовка и планиране ще можеш да се научиш да му се наслаждаваш.







Дори може да се окаже, че понеделникът може да е твоят любим ден от седмицата... колкото и да ти се струва невероятно това!



sign-tsvetelina-on-the-white-background

notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page