top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Знаеш ли от какво имаш нужда? | Mental health

Имаш ли затруднение да осъзнаеш от какво имаш нужда?

Как да идентифицираш и задоволиш своите потребности








 

Слушай статията:



 



Нашето благополучие е тясно свързано с разпознаването и задоволването на нашите потребности. Щастието ни зависи от това да получаваме достатъчно вода, храна и сън, защото няма как да сме щастливи, ако сме жадни, гладни и уморени. Същото важи и за нашите психологически нужди - задоволителни взаимоотношения, усещане за доброта в нещата, които правим, и свободата да действаме така, както решим.




Hierarchy-of-needs



Всички сме имали моменти, в които сме били гладни, уморени, отегчени или самотни и не сме го осъзнавали. Случвало ли ти се е да изпитваш раздразнителност, докато правиш нещо, след това осъзнаваш, че ти е прекалено топло и единственото, което трябва да направиш е да свалиш пуловера си? Това е типичен пример за това, че много лесно можем да отговорим на своите потребности, когато ги осъзнаем.




Много хора са склонни да минимализират или да неглижират напълно своите потребности. И това е модел, който е усвоен в процеса на израстване. Други смятат, че нуждите им са бреме и изразяването им е егоистично проявление. И това ги е научило да не се грижат за себе си и да не си отдават необходимото внимание.







Обикновено хората, които не са наясно със собствените потребности, са много добри в задоволяването на потребностите на другите. И това е очаквано, ако не сме програмирани да действаме конструктивно и да се грижим за себе си. И преди да обвиниш родителите си за това, в тяхна защите ще кажа, че може би и те самите не знаят как да разпознават и задоволяват своите потребности.




Ако по време на израстването си, не сме се научили да идентифицираме и удовлетворяваме своите нужди, след това напълно оставяме на задан план всичко, от което имаме нужда, или пък търсим някой, който да задоволи нашите потребности, защото нашите родители не са го правили. Моделът започва да се изгражда с игнорирането на потребностите и засрамването като дете. За съжаление няма как да върнеш времето назад и да промениш модела, но можеш да направиш промените сега.




Да се научиш как да идентифицираш и задоволяваш своите собствени потребности е от решаващо значение за израствването и за намирането на смисъл, удовлетвореност и радост в живота.




За да задоволиш своите потребности, първо е необходимо да ги разпознаеш. Преди това е възможно да изпитваш усещане на неудовлетвореност.




Пирамида на потребностите на Ейбрахам Маслоу




Ейбрахам Маслоу (Abraham Maslow) е американски психолог, един от създателите на трансперсоналната психология. Но името му основно се свързва с йерархичното систематизиране на човешките потребности. Близо три десетилетия разработва теорията за самоусъвършенстването. Йерархията на потребностите е известна още като теория на човешката мотивация. Йерархията на човешките потребности е 5 степенен модел, който традиционно се изобразява като пирамида.




choveshkata-motivacia

Йерархията на Маслоу систематизира основните човешки нужди и желания - физиологичните (базови) потребности трябва да бъдат задоволени преди тези след тях. Последователността е гъвкава, като уважението понякога изпреварва любовта и хората могат да се самореализират, въпреки че са материално бедни. Човешкото поведение е сложна система и често мотивирано от комбинация от потребности. Изкачвайки се в йерархията, физиологичните и краткосрочните изисквания се изместват към по-духовни и дългосрочни стремежи. Пирамидата на Маслоу помага да се идентифицират основните нужди, да се поставят цели и да се намери мотивация на работното място, образованието, консултирането и медицинските грижи.




  • Физиологични нужди

Физиологичните потребности са от съществено значение за нашето оцеляване:


въздух

храна

вода

секс

сън

хомеостаза

екскреция




  • Потребност от безопасност

Необходимост за ред, предсказуемост и контрол на живота. Те се осигуряват с помощта на семейството и обществото, защото те ни носят емоционална и финансова сигурност:


безопасност на тялото

работа

ресурси

морал

семейство

здраве

имущество




  • Социални потребности

Това е необходимост от междуличностни взаимоотношения - приятелство, интимност, доверие, приемане и взаимна обич чрез свързване и обвързване. Също така е важна и принадлежността ни към определени групи.


приятелство

семейство

интимен партньор




  • Нужда от уважение

Необходимостта да бъдем приети и ценени има два аспекта:

уважение към себе си (достойнство, постижения, независимост);

уважение от другите (репутация, статус, престиж).


самоуважение

самочувствие

постижения

уважение към другите

уважение от другите




  • Себеактуализация и себереализация

Тук е нашият стремеж за достигане на границите ни, реализирайки своя потенциал. Стремеж към лично израстване и върхови постижения, а този стремеж е трудно да се поддържа постоянно.


морал

релативност

спонтанност

решаване на проблеми

липса на предразсъдъци

фактологичност



Как да идентифицираш своите потребности?




Да осъзнаеш от какво имаш нужда, означава да оцениш себе си - своя ум и своето тяло, своя живот - във всеки един момент:


"Какво се случва?"

"Как се чувствам?"

"От какво имам нужда в момента, за да се почувствам по-добре?"




След като нуждите се идентифицират, можеш да направиш опит да ги задоволиш по здравословен начин. Ако осъзнаеш, че до този момент не си удовлетворявал дадената потребност по здравословен начин, винаги можеш да промениш това. Формулата е изключително простичка:


нужда > решение


  • усещам студ > обличам пуловер

  • чувствам умора > взимам си почивка




И въпреки че формулата е изключително простичка, приложението й се оказва изключително сложно. Особено в случаите, когато става въпрос за емоционалните нужди, където решенията са неограничени. Вярно е, че са добри или лоши, продуктивни или непродуктивни, но са безкрайно много.


  • чувство гняв > бягство/ крещене/ чупене на нещо/ ругаене

  • чувство тъга > ядене/ писане/ терапия/ пиене




Докато преминаваш през този процес, добре е да си водиш дневник. Всеки ден можеш да си записваш разпознатите нужди и начина, по който са били удовлетворени. Воденето на дневник е отличен начин за рефлексия и за промяна на непродуктивните навици.


А ако не успееш да се справиш самостоятелно, винаги можеш да потърсиш професионална помощ.




Как да идентифицираш своите емоционални потребности?




Емоциите играят изключително голяма роля в нашия живот. И няма значение дали го осъзнаваш, или не. И за да можеш да идентифицираш своята конкретна емоционална потребност, е необходимо да можеш да различаваш своите емоции.




Помисли за ролята на твоите емоции в живота ти. Как са допринесли те за живота, който имаш в момента? Как емоциите или липсата на такива влияят на ежедневието ти?




Ако в израстването си емоциите ти не са били приемани, това би те накарало да се затвориш и да отречеш всички емоции, които имаш. За теб валидни са само положителните емоции, отрицателните са неприемливи и е необходимо да се избягват на всяка цена.




piramida-na-emocionalnite-potrebnosti



Как да идентифицираш и удовлетвориш своите физически нужди?



Когато семейството не е имало възможност, детето често остава гладно, живее на студено и често боледува. Това може сериозно да затрудни това дете в бъдеще да се грижи физически адекватно за себе си.




Възможно е, да е имало болка, която да е пренебрегвана. Възможно е часове наред да е имало чувство на глад или жажда. А също така е възможно и посещението на лекар да бъде отлагано дълго време.




Как да разбереш своите физиологични потребности?



За да можеш да идентифицираш своите физиологични потребности, трябва да слушаш своето тяло. Чувстваш ли глад? Жажда? Спи ли ти се? Горещо ли ти е? Или пък ти е студено? Неудобно ли ти е? Изпитваш ли болка?




Да, знам, че ти звучи елементарно и просто. Но за много от нас тази задача не е толкова лесна. Били сме програмирани да се съмняваме или да отричаме това, което чувстваме. В някои случаи дори определени нужди се свързват с вина или срам. Това се е случило, когато детето е споделило някоя своя необходимост, родителите са се подигравали или неглижирали това.




В последствие, когато човекът изпитва глад, се пита дали това е желание за храна наистина, или желание за успокоение. В такива моменти на несигурност, добре е да се заровиш по-дълбоко и да потърсиш отговор на въпроса: "От каквио точно имам нужда?".




Ако изпитваш глад, опитай се да разбереш какви емоции изпитваш. Освен глад каква би била другата причина да се нуждаеш от храна? Нещо разстройло ли те е? Изпитваш ли стрес? Нещо тревожи ли те? Ако нищо не ти идва на ум, значи най-вероятно изпитваш глад. Но ако ти хрумне нещо друго, добре е да намериш друг начин да се справиш с него, а не чрез храна, защото в момента нуждата, която трябва да удовлетвориш, не е "глад", а е "чувствам се стресиран" (или каквото друго излизе от твоя самоанализ).




Как да задоволиш своите физически нужди?



След като идентифицираш своята физиологична нужда, трябва да намериш начин да я задоволиш. Проста формула, но трудно изпълнива на практика.




Връщаме се на примера с глада. ако наистина установиш, че си гладен, следва да прецениш какво и колко ще ядеш. А това също крие доста подводни камъни, защото решението ти може да бъде здравословно или нездравословно и може да повлияе на състоянието на твоя ум и тяло по различен начин. Приоритетно е не само да се задоволи нуждата, а да се задоволи по здравословен начин.




Ако изпитваш жажда, можеш да се изкушиш да хапнеш нещо набързо, което да е висококалорично. А ако изпитваш болка, болкоуспокояващото би било доста изкушаващо. Но това са лесни и бързи решения, а дали са здравословни? Дали са полезни за нашето благополучие?




Да посрещнеш своите физиологични нужди изисква много повече внимание, отколкото предполагаме, защото изисква и изграждането на здравословни навици. Добре е да вкараш здравословни практики за задоволяване на своите физиологични нужди:


  • вслушвай се в сигналите, които тялото ти изпраща;

  • осигури си достатъчно сън и почивка;

  • осигури си редовна физическа активност;

  • посещавай редовните профилактични прегледи;

  • потърси медицинска помощ в случай на необходимост;

  • създай си здравословно и балансирано меню;

  • пий достатъчно вода;

  • спазвай добра хигиена;

  • осигури си достатъчно слънчева светлина.




Това са практики, които изискват време и търпение. Обикновено не дават бързи резултати, но в дългосрочен план се отразяват изключително добре физически и психически.




Как да идентифицираш своите социални потребности?



Всички много добре знаем, че социалната среда е от решаващо значение. Когато искаш да направиш промяна в своя живот, добре е да започнеш от смяна на обкръжението. Това е ключов момент в терапията и лечението на определени състояния. Това е и основата на пълноценния начин на живот.




За да разбереш от какво имаш нужда, отговори си на следните въпроси:


  • Настоящите ми взаимоотношения удовлетворяват ли ме?

  • Има ли нещо, което искам да променя в своите взаимоотношения?

  • Как се чувствам, когато съм в компанията на... ?

  • Получавам ли достатъчно подкрепа в момента?




Отговорите на тези въпроси ще ти дадат необходимата яснота дали в момента имаш нужда от промяна в социалната среда. Може да се окаже, че дадени взаимоотношения не вървят добре, други да са те разочаровали, трети - да не ти дават необходимата подкрепа, а четвърти - може да са токсични. Ако установиш и дефинираш нуждата, помисли как е най-добре да подходиш.




Социалните нужди са малко по-различни от другите, защото изискват смелост. Може да се наложи да поставиш здравословни лични граници или пък да се наложи да изкажеш своите нужди пред други хора. Казано по друг начин, задоволяването на социалните потребности е по-скоро външен, отколкото вътрешен процес. Това е така, защото в процеса са включени и други хора.




Ако установиш, че има проблем в дадени съществуващи взаимоотношения, може да се опиташ да изясниш възможните решения чрез диалог с другия човек. Ако обаче това не е опция, може би е дошло време да преразгледаш тази възка. От друга страна, ако прецениш, че в живота ти липсват значими взаимоотношения, може би е добре да помислиш как да създадеш такива.




Как да определиш какви са твоите лични нужди?



Всеки от нас е различен. Всички имаме емоционални, социални и физиологични нужди, които имат различна стойност за всеки от нас.

Има хора, които се нуждаят от адреналин, приключения и предизвикателства в своя живот, за да живеят пълноценно. В същото време има и такива, които имат нужда от спокойствие и стабилност, за да се чувстват удовлетворени. Всеки от нас схваща живота по свой собствен и уникален начин. Затова е важно да отделиш време, за да помислиш върху това, от което имаш нужда.




Започни като помислиш върху това какво ти носи удовлетворение, радост, удоволствие и смисъл. Помисли върху това какво е ценното в живота за теб.




Ако не оценяваш своите потребности, няма и да ги задоволиш. А това ще остави в теб усещането за липса в живота ти. Подценяваната потребност може да е необходимост, която е носила усещане за срам в детството, или пък е била силно неглижирана. Но не се фокусирай върху това, което родителите или някой друг значим възрастен е направил или не направил за теб; върху това, което са ти казали или върху това, в което са те убедили. Това са усилия на вятъра. Тази информация ти е необходима, за да разбереш логиката на модела, а не за да обвиняваш или да се самосъжаляваш. Вместо това се фокусирай върху анализа на своите лични потребности.




Предлагам ти примерен списък с базовите потребности, който да ти помогне да се вдъхновиш. Този списък няма претенциите да бъде изчерпателен.


  • безопастност

  • взаимоотношения

  • духовност

  • естетика

  • игра

  • идентичност

  • интимност

  • култура

  • независимост

  • откриване

  • образование

  • постижение

  • предизвикателство

  • приемане

  • приключение

  • принадлежност

  • принос

  • производителност

  • простота

  • растеж

  • самодисциплина

  • свобода

  • сигурност

  • социална среда

  • съпричастност

  • творчество

  • управление на мислите

  • управление на поведението




Как да задоволиш своите лични потребности?



Целта на задоволяването на личните ни нужди е да се постигне усещането за удовлетворение, радост и щастие. Различните хора обаче изискват различни неща и опит, за да могат да задоволят своите лични потребности.




След като идентифицираш своите лични потребности, които са уникални за теб, помисли как можеш да ги посрещнеш и удовлетвориш. Дали ги осъзнаваш тези потребности, или не, ще ги задоволиш. Въпросът е, да го направиш по здравословен начин. Ако към момента това не е така, промени начина си на живот и започни да удовлетворяваш своите потребности по здравословен начин, за да постигнеш своето лично удовлетворение.




Ако цениш интимността и своята връзка, и влагаш там цялото си време, и ресурси, може би е време да започнеш да общуваш повече с други хора и да отделиш време за разнообразни дейности, които да ти позволят да се свързваш и с други хора. Ако цениш предизвикателствата и приключенията, а си се установил на сигурна и статична позиция към този момент, може би е време да поемеш труден проект или пък да предприемеш пътуване до някое екзотично място. Само ти знаеш правилния отговор на въпроса: "От какво имам нужда".




Разбира се, всичко това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не всеки има смелостта да се пребори за това, което е важно за него. Но ако нещо е наистина ценно, човек намира начин да го направи. Това включва, както приоритизаране на нуждите, така и правенето на определени жертви. Но ако целта е важна наистина и решенията са направени напълно осъзнато, ще откриеш, че си заслужава.




Решаването на казуса "От какво имам нужда" изисква много внимание, самоосъзнаване и решителност. Но в основата на решението е развитието на навици. Това е грижа за себе си. Това е лечение и израстване.




tsvetysnotes-needs
.pdf
Изтегляне на PDF • 10.22MB



Ако личните ти потребности не са били задоволявани досега, не означава, че това трябва да продължи до края на живота ти. Никога не е късно да започнеш да започнеш да се грижиш за себе си. Никога не е късно да удовлетвориш нуждите, които преди не си.




Независимо дали го осъзнаваш, или не, прекарваш голяма част от живота си в опити да задоволиш своите лични нужди - физиологични, емоционални, социални. Правиш го, защото почти винаги се стремиш да се чувстваш добре. Това е да си човек.




Пътят на промяната не е лек, но пък си заслужава.



moiat-podpis-na-bial-fon

notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-kraj-na-stranicata

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page