top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Как да водиш свой личен дневник?

Какви са ползите от това да водиш свой личен дневник?

Как да го водиш?

Защо това е полезно за теб?Ежедневното водене на личен дневник е отличен навик, който може лесно да бъде придобит. Благодарение на него ще станеш по-добра версия на самия себе си във всяка една сфера от твоя живот.
planner-of-your-dreams
Какви са ползите от навика да водиш личен дневник?
1/ Оптимизира творческия потенциалСпоред Томас Едисон никога не бива да заспиваме, без да зададем заявка на своето подсъзнание. Повечето успешни хора преднамерено управляват работата на своето подсъзнание в посоката, която искат, преди сън.
Как го правят?
Преди да си легнат да спят, записват няколко въпроса. Записват ги на хартия. Колкото по-конкретни са въпросите, толкова по-ясни ще са отговорите. Докато спят, подсъзнанието им работи над тях.
Изследванията потвърждават, че мозъкът е най-продуктивен веднага след сън. Точно това е причината, поради която великите писатели творят рано сутрин. Подсъзнанието е по-концентрирано след сън и създава връзки в контекста и времето. А творчеството е точно това - създаване на връзки.
80% от хората на възраст от 18 до 44 години в първите 15 минути след своето събуждане проверяват своя смартфон. Докато в това време американският шахматист и автор Джошуа Уейцкин отива в някое тихо кътче, където медитира и води дневник. В него записва всички свои хаотични мисли. По този начин Уейцкин, за разлика от повечето хора, които се концентрират на входа, той се фокусира на изхода на своите мисли и емоции. Така той прониква в по-висшите нива на разбиране, обучение и творчество.
Всяка вечер записвай въпросите, които занимават твоето съзнание, за да може през нощта подсъзнанието да работи върху тях. Всяка сутрин, когато станеш, прегледай въпросите и запиши първосигналните отговори, които изскачат в главата ти.
2/ Ускорява способността да изясните целите си
Използвай дневника, за да наблюдаваш и следиш списъка със своите дейности като част от своя сутрешен ритуал. Не забравяй да описваш своята визия за живота и своите дългосрочни планове.
Защо това е важно и защо това работи?
Сигурно си мислите, че няма смисъл да мислиш върху своите стремежи и да записваш своите цели, защото така или иначе си наясно какви са те. Обаче това не е точно така. Когато всеки ден реализираш своите цели като текст, те проникват в твоето подсъзнание и се превръщат в твоя втора природа. Така започваш да забелязваш възможностите в живота, които биха били полезни за постигането на това, което искаш. Пълната концентрация е важна за нещата, които искаш.
3/ Ускорява ежедневното възстановяване
След работния ден е много сложно да се освободиш моментално от мислите за работа. В най-честия случай: прибираш се вкъщи, приготвяш вечеря, вечеряш, гледаш телевизия и през цялото това време мислиш само за работата си. А тези мисли нямат никакъв смисъл. Воденето на личен дневник ще ти помогне да превключиш. Това е ефективен метод, защото докато пишеш, не можеш да мислиш за нищо друго. Това време е време за теб. В това време можеш да споделиш своите мисли, да споделиш какво ти се е случило през деня и какво трябва да направиш на следващия ден. Да споделиш какво ново си научил през изминалия ден, какво си преживял. Ако в дневника си споделяш преживяванията си по време на работа, това ще ти помогне да избегнеш професионалното прегряване.
4/ Генерира яснота и конгруентност
Когато водиш дневник два пъти на ден по 10 минути, много бързо ще забележиш до каква степен твоите действия съответстват на мислите ти. Понятието конгруентност е най-популярно в психологията. Практическата психология тълкува понятието конгруентност като координирано функционално действие на определени компоненти, характеристики, структури на живота на човек, което предоставя обща хармонична картина на действията на човек. Това значение се отнася до съвкупността от вербална и невербална информация, обещания и действия, вътрешно състояние и външно поведение, житейски цели и тяхното изпълнение. Конгруентността се проявява главно в последователността на външното проявление на действията към вътрешните чувства.
5/ Изяснява емоциите и понижава стреса
Множество изследвания показват, че воденето на дневник понижава нивата на стрес и позволява по-лесно да разпознаваме своите емоции. Някои от най-големите преимущества са:


 • намаляване на разсеяността;

 • повишаване на концентрацията;

 • повишаване на способността за учене на нови неща;

 • освобождаване от мисли и емоции;

 • ефективна работа с миналото.


За да повишиш своята емоционална интелигентност, е необходимо да разбираш своите емоции. Анализирай ги на хартия.


 • Каква последователност от събития е довела до дадени емоции?

 • Каква е интензивността на емоцията?

 • Какво означава?


Без воденето на дневник интензивният емоционален опит може да ти вреди години наред. Но честата и откровена изповед на хартия може да бъде отлична форма на терапия.
6/ Улеснява ученето на нови неща
Хората не съхраняваме много ефективно информацията. Много често забравяме това, което сме чули или прочели. Но когато записваме, ние запомняме много повече. Дори и никога да не прочетеш това, което си записал, самият акт на записването на каквато и да било информация подобрява работата на мозъка и паметта.
7/ Развиване на чувството за благодарност
Дори и да си в лошо настроение в определен момент, изразяването на благодарност за всичко хубаво, което имаш в своя живот, е способно да ти донесе радост и щастие.Писането на дневник не е просто изписване на дадена информация на хартия, това е писане на житейска история. Историята на твоя живот. Чрез него ти ще можете да проследиш еволюцията на своите мисли и емоции. В дневника можеш да записваш всичко:


 • какво се е случило през деня;

 • защо реагира по определен начин, а не по друг;

 • за какво мисли през деня;

 • какво чувстваш;

 • за какво мечтаеш;

 • какво искаш да постигнеш.
По този начин ще имаш осъзнатостта относно това, какъв е твоят живот в твоите собствени очи, а не в очите на хората около теб. И никой не е по-добър свидетел на твоя живот от теб самия. Никой не прекарва 24/7 време с теб. Всеки ще има представа за твоя живот, която ще е пречупена през личната му субективна перспектива. Най-обективна е твоята гледна точка, затова си заслужава да я разбереш, изследваш и наблюдаваш. Това ще ти даде смисъл и посока.moia-podpis-na-bial-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page