top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Кои са думите (тригери), които те активират? | Mental health

Разпознай думите тригери, които активират определени реакции и състояния
 

Слушай статията: 

Забелязал ли си, че има определена дума, която предизвиква у теб отрицателна емоционална реакция, когато я чуеш?
Някои думи,словосъчетания или изречения, които чуваш, са бутони. Бутони, които задействат определени състояния и действия. Начинът, по който реагираме на тези думи, може да има огромно влияние върху взаимоотношенията ни и върху начина, по който възприемаме себе си. Затова е важно да знаеш какви са твоите тригери. Добре е да осъзнаеш действието им върху теб, за да можеш да контролираш живота си. В противен случай ще те управляват те или хората, които са забелязали кои са "кодовете ти за достъп". Ще разгледаме по-общи примери, разбира се, няма да се фокусираме върху псувни и рогатни по време на спор или ужасни обиди базирани на расов, религиозен или друг признак.
chovek-s-kopche-na-glavata-koeto-prevkluchva-negovite-emociiИ така, нека да започваме...
 

Какво е тригер?


Тригерът е определено събитие/дума, което предизвиква определена емоционална реакция. Понякога тази реакция е толкова мощна и провокира непредсказуеми дейстия, които са лишени от логика и смисъл в конкретната ситуация.


Терминът навлиза от англ. език (trigger) и се превежда като превключвател, импулс или тригер.


Обикновено тригерът се разглежда в негативен аспект, заради това, че човекът се поддава на импулсивни действия и търпи нежелани последствия. Но е възможно да се случи и обратният процес - под въздействието на емоциите човекът получава силна мотивация за постигане на целите.

 


Защо е важно да познаваш думите, които отключват определен мисловен или поведенчески модел (тригери)?
Ако познаваш и осъзнаваш своите тригери, ще ти бъде по-лесно да държиш живота си под контрол. И когато някой натиска твоите емоционални бутони, ти ще можеш да запазиш контрол и хладнокръвие.
Нашите тригери често са отделни думи, фрази или изречения. Някои от универсалните думи, за които трябва да внимаваш са: мързелив, дебел, глупав, егоистичен, тъп, "недостатъчно добър", "можеш и по-добре", "казах ли ти...", "знаех си, че ще го прецакаш", "много ме разочароваш".
Това са само едни от най-типичните примери, разбира се. Тригерите на всеки един от нас имат доста по-голям обхват. Ако сега се позамислиш (не се изненадвай, ако веднага ти идват на ум), веднага ще се сетиш за още лични примери.
Какво е въздействието на тригерите?
Първата стъпка е да разпознаеш своите тригери. Втората е да разбереш какво действие имат те върху теб. Ако разполагаме с тази информация, много по-лесно ще си върнем контрола над емоциите и над ситуацията. Ако нямаш представа как ти влияят негативните емоции, трудно ще се справиш с чувствата си.
Случвало ли ти се е някога да изпитваш ярост, тъга или радост, но да не разбираш защо точно?
Необходимо е да си наясно с действето на твоите тригери, за да знаеш какви са мотивите ти за определено състояние, за емоциите ти и поведението ти. Нека ти демонстрирам какво имам предвид:
 1. Избери си една от думите/ фразите, за които си сигурен, че са твой тригер.

 2. Припомни си ситуация, в която някой друг отправи тези думи към теб

 3. Как се чувстваш? Тъжен ли си? Наранен? Ядосан? Смазан? Раздразнен? Назови своите чувства възможно най-точно.

 4. Каква е причината да се чувстваш така?Тригерите понякога са "машина на времето"
Веднага ще ме попиташ: "Ама това не е ли хубаво?!". И този твой въпрос ще е провокиран от това, че ще схванеш термина "машина на времето" по онзи готин научнофантастичен и приключенски начин.
Твоите тригери имат способността да те връщат назад във времето. Те могат да те върнат към моменти от твоето минало, които са били болезнени за теб, разстроили са те. А това ще ти донесе онова същото усещане за несигурност.
Една думичка похвърлена от някой друг... волно или неволно и хоп!

Вече пак си на двадесет, изживявайки отново онова емоционално състояние, което винаги си мислил, че никога повече няма да преживееш. Мислиш си, че е забравено. И за да е още по-интересно, тези думи могат да събудят спомени и чувства, които смяташ за отдавна приключили.
Това е една от най-значимите причини, поради които е жизненоважно да знаеш как ефективно да разпознаваш и неутрализираш своите тригери, така че да отговаряш адекватно на реалността, а не да реагираш автоматично на минали болезнени събития.
Опознай емоционалната си самоличност
Емоционалните хора понякога могат да бъдат прекалено чувствителни. Не, нямам предвид да се извиниш предварително за това. В това няма нищо лошо и неестествено. Точно обратното. Това те прави такъв, какъвто си и това е хубаво.


Знам, че някой неща те разстройват.


И за да ти докажа думите си, ще изляза извън темата за думите. Можеш да се разстроиш от изображения на насилие над животни, на ужасяващи гледки, на насилие над деца или жени. Затова и няма да илюстрирам визуално това, което имам предвид. Поради тази причина не гледаш определени филми, избягваш определени уебсайтове, не четеш определени текстове, защото знаеш, че ще те разстроят.И тук не става въпрос за невежество и опит да се игнорира случващото в суровата реалност. Просто когато нещо се види, то вече е видяно. Насилствената част от филм може да бъде изгледана и забравена от някой, но за друг тези картини могат да отекват дълго в неговото съзнание. Понякога дори могат да останат толкова силно запечатани в съзнанието, че да изискват съзнателна работа върху това да бъдат забравени.
Казано по друг начин. Това на пръв поглед избягване и игнориране може да се окаже отказ от търсене на задействания на негативни състояния и емоции. Същото може да се отнася и за хората, които предизвикват такъв тип задействания. Прекарване на времето с хора, които споделят твоите ценности и вярвания (или по-важните), означава да прекарваш време с хора, които най-рядко ще натискат твоите емоционални бутони. Това има влияние върху избора ти на приятели, на работно място, на приемане на твоите близки и семейство и на времето, което прекарваш с тях, на темите, които те интересуват, на темите, по които разговаряш, на книгите, които четеш, на филмите, които гледаш, на хобито, което избираш.Всичко това може да се дължи на това кой казва "вълшебните" думи
Реакцията ни на тригерите може да зависи от това кой натиска бутона, т.е. кой ги изрича. Колега може да използва опредлена "вълшебна" дума и тя да не те докосне по никакъв начин. Някой значим и обичан от теб може да използва същата дума, но това да те разстрои, нарани и изкара извън контрол.


Много често думата тригер олицетворява конкретен човек.


Без да осъзнаваме, свързваме формулировката с човека. Ако чуеш реплика, която баща ти е използвал, аналогично ще направиш заключението: "татко винаги ми е назвал, че съм такъв и такъв". Ако се уловиш да мислиш по този начин, гарантирам ти, че някъде там в изказването на другия има дума тригер.


Човекът, който използва тази дума, може и да няма представа, че те разстройва


Въпреки, че използването на нашите думи тригери може да ни нарани, важно е да отбележим и факта, че човекът отсреща може и да няма никаква представа какво се случва в твоя вътрешен свят. Знам, че ти изглежда трудно за вярване, особено в моментите на уязвимост. В тези моменти вярваш, че човекът е казал каквото и да е, за да те нарани. Опитай се да се измъкнеш от този капан на мисленето. Идеята, че хората правят всичко, за да те наранят, не е полезна. В голяма част от случаите хората изобщо не осъзнават последствията от своите думи и поведение.
Кажи на човека отсреща как се чувстваш
В унисон на твърдението, че хората може и да не осъзнават, че нараняват чувствата ни, необходимо е да изясниш как се чувстваш.


Време е за разговор.


Важно е това да е цивилизован разговор, без писъци и красъци, защото от тях няма да излезе нищо полезно и приятно. Ако не можеш да изразиш мнението си без излишни емоционални ескалации, то тогава се успокои и изчакай.В този разговор е необходимо да кажеш на другия човек по спокоен и уверен начин, че те разстройва, казвайки това и това. Може да споделиш как се чувстваш, но най-важно е да го помолиш да спре. Всичко това трябва да се случи по спокоен и учтив начин. Не отлагай този разговор прекалено дълго и не разпъвай разговора прекалено много. Понякога навлизането в прекалено много подробности може да влоши положението. Когато сме разстроени, изтъкваме стари наранявания и оплаквания, които са отклонение от основната тема. А това може да причини само повече проблеми.
Защо да ти пука?!
Да кажем, че някой значим и любим за теб човек те нарече егоист. Нямаш никаква идея откъде се е появило това заключение. Не смяташ и че е заслужено. Хоп! Ето ти находка. Думата "егоистично" е сред думите ти тригери. И ето ти веднага един въпрос, който можеш да отправиш към себе си: "Какво като ме смята за егоист?"
Нека да помислим трезво! Какво може да означава това, че някой те нарича егоист. Възможно е да не си направил това, което другият е очаквал от теб. Може да не си отговорил на неговите очаквания. Или просто действията ти да са продиктувани от твоите собствени ценности, а не от ценностите на другия.Необходимо е да спреш да гледаш на думите тригери като на фактТова, че някой твърди, че си егоист, не означава, че си. Ако не си направил нищо нередно, това е негов проблем, а не твой. Околните имат право на мнение (дали ще го изкажат, или не, това не го отменя), а ти имаш правото да приемеш или да отхвърлиш тяхното мнение. Прояви отговорност към себе си и към чувствата си. И позволи на другите същото - да се справят със собствените си чувства.
Спри да натискаш собствените си бутониИстината е, че нашите емоционални бутони получават голяма сила от нас самите нас. Голяма част от тези думи ние си ги казваме сами на себе си. Ти поставяш себе си в уязвима позиция. Хвърляш себе си в несигурността, а тригерите пуснати в речта на някой друг допълват ситуацията и ти политаш по спиралата надолу. Ако вече чувстваш разочарование към себе си и някой друг ти каже, че също е разочарован от теб, това със сигурност ще доведе до емоционална криза.
Увери се, че не отправяш към себе си своите тригери. Ако спреш да натискаш непрестанно своите емоционални бутони, това ще промени изцяло играта. Жизнено важно е да го направиш. Ако спреш ти автоатаката, ще спре и атаката отвън. Думите на околните може и да не се променят, но ще се промени твоето отношение към тях.
Намери и оцени своята лична стойностТова е основата на всичко. Ако откриеш силата в себе си, ако се приемеш и обичаш във версията, в която си в момента, ако знаеш своята собствена стойност, тригерите ще загубят своята "магия". Дори и да те закачат, бързо ще успееш да се възстановиш след удара. Когато изградиш вътрешна устойчовост, няма нужда да се оставяш на произвола на милостта на всяка критика, която идва от външен източник.
Обръщам внимание на това, че ако се бориш със състояния на тревожност или депресия, добре е да обърнеш внимание на своите тригери и да поработиш над своята вътрешна устойчивост. Добре е да го направиш със специалист - психолог или психотерапевт. Не е срамно да осъзнаеш слабите места и да поработиш в посока към промяна на ситуацията. Това е признак за голяма сила.Неутрализирай тригераКак да неутрализираш тригера? Промени реакцията си. В момента, в който започнеш да реагираш по различен начин към дадена ситуация, тя започва да губи своята сила. Намалявайки интензитета на емоцията, намаля и силата на тригера.
Емоционалната реакция се намаля в съчетание със съзнанието за личната стойност. Мнението на околните се взима под внимание до толкова, че да доведе до някакво надграждане. Поема се отговорност за собствените чувства и емоции.
Тригерите се неутрализират чрез вяра в себе си. За да промениш сегашното си състояние е необходимо да проявиш болезнена откровеност и да се фокусираш върху реакцията си.
Ако публикацията ти е харесала, моля те, сподели я с приятелите си. Споделянето винаги е полезно и се оценява.


moiat-podpis-na-bial-fon

notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

znak-za-krai-na-stranicataПоследни публикации

Виж всички

Comentários


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page