top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как да се справиш с токсично приятелство? | Mental health

Как да се справиш с токсичните приятелски взаимоотношения и как да се възстановиш след това?







 

Слушай статията:



 



Приятелите ни са наистина съществена част от нашия живот. Животът определено е по-щастлив, по-споделен и по-спокоен, когато в него има приятели. Но когато имаме токсични приятелски взаимоотношения, животът ни може да стане доста нещастен. Истински болезнено е, когато осъзнаеш, че не можеш да разчиташ на най-добрия си приятел и когато животът ти поднесе ситуации, които да ти докажат, че той не е това, което винаги си смятал, че е.  Е, тези моменти са доста унизителни и болезнени, нали?




toxic-friendship



През целия си живот съм вярвала, че да имаш спътник в лицето на най-добър приятел прави живота блажен и смислен. Това носи радост. Имах много приятели и това ми носеше наистина смисъл и радост, но понякога хората не са това, за което ги мислиш... или с времето се променят.




Можеш да си винаги на разположение за някого, но когато ти имаш нужда от рамо, на което да поплачеш, от подкрепа, опора и добра дума, този човек, или тези хора, просто ги няма. За мен е много трудно да приема подобни ситуации. Трудно ми е да приема, че хора, толкова близки за мен, не ме познават и на 10%. Затова и след токичните приятелства аз се дистанцирах. Токсичните приятели имат характеристики, които са трудно забележими, ако не им обърнем специално внимание.




Ако подозираш, че в приятелския ти кръг има токсични хора, но нямаш представа как да се справиш с тази ситуация, не знаеш как да си помогнеш, то тази статия е точно за теб! Много добре знам какви са чувствата ти в тази ситуация. Много добре знам как боли, когато се разпадне дългогодишно приятелство. Добре е обаче да знаеш, че заслужаваш много повече от токсичните си приятели и е крайно време да ги пуснеш и да продължиш напред.




Как да разпознаеш токсичното приятелство?




Понякога дори и не подозираме, че имаме токсични приятелски взаимоотношения. Този тип връзка повече вреди, отколкото да носи щастие и радост. Ако имаш съмнения, че имаш подобни взаимоотношения, ето няколко предупредителни знаци (red flags).




toxic-people-distance



Въпреки че тези знаци не бяха останали незабелязани от мен, никога не им обърщах вниманието, което заслужаваха и съответно накрая си платих за това. Силно се надявам да не повтаряш моя горчив опит.




1/ Твоят приятел винаги се конкурира с теб




Здравословната конкуренция не е нвредила на никого, а и дори е полезна. Когато с приятелите сте професионалисти в една и съща област, споделяте общи интереси, състезателният дух е нещо положително. Това ни помага да растем. Но ако постоянно се надпреварвате и тази надпревара стига огромни размери, това съвсем не е ок. Целта на съревнованието е важно да бъде развитие, а не да носи огорчение и нещастие. Ако в края на деня нямаш добри чувства към своя приятел, то е добре да се замислиш над това.




2/ Твоят най-добър приятел те сразява и безкуражава




Да, ролята на най-добрият ти приятел е да ти казва истина, така е. Но тази негова истина трябва да бъде споделена със загриженост, а не под формата на пасивно-агресивна критика, която да те срази. Когато споделиш нещо (хубаво или лошо), е нормално да очакваш личното му мнение. Но това мнение е добре да бъде деликатно споделено, а не под формата на унищожителна критика. Шегите му също трябва да бъдат в някакви норми. 




Токсичният приятел никога не осъзнава кога прекрачва границите. Той си позволява доста често да те унижава, иронизира и да те кара да се чувстваш нещастен. Не е здравословно да си в обкръжението на такива хора. Трудно е да се направи разлика между загрижеността и токсичността, но е важно да защитим себе си, когато личните ни граници бъдат прекрачени.




3/ Твоят най-добър приятел разпространява клюки по твой адрес




Ако най-добрият ти приятел клюкарства по адрес на някой друг пред теб, то почти е ясно, че прави същото и по твой адрес. Ако приятелят ти не може да пази тайна и я издава веднага щом разговорът ви приключи, то или не може да си държи езика зад зъбите, или просто не го е грижа за твоите чувства. Ако имаш съмнения, добре е да внимаваш какво споделяш на своите приятели. Ако се случи 1-2 пъти, ок, но ако е системно това поведение, най-добре е да внимаваш.




4/ Твоят най-добър приятел не зачита личните ти граници




Токсичните приятели определено нямат идея какво представляват личните граници. Те или звънят без предупреждение, или идват неканени или не ти осигуряват пространството, от което имаш нужда. Той просто нахлува в личното ти пространство, прекрачва личните ти граници и те карат да чувстваш вина, ако не му дадеш това, което очаква. И няма никакво значение, че в момента исканията му за контакт те карат да се чувстваш неудобно... или че моментът не е подходящ... че може би имаш работа... други планове... или пък просто си решил да поспиш!




Тук повърхността е доста хлъзгава и понякога е трудно да преценим дали някой ни нарушава личните граници. Тук винаги възниква възражението: "ама нали затова са приятелите, за да ти бъдат на разположение, когато имаш нужда!". Да, за това са! Ама и приятелите ни също са хора. И това, че нещо вилнее в твоя живот, не ти дава право да вилнееш в личното прострнство на приятелите ти. Не е лошо да споделим. Добре е обаче да го направим в подходящия момент. Ако искаме да посетим най-добрия си приятел, добре е да се уговорим с него преди това кога би било удобно да го направим. Ако искаме да си бъбрим с някого, добре е да го попитаме кога би било удобно. Никой не е длъжен с нищо на никого, затова е добре да изработим подход, който да е щадящ към нашите приятели. Обикновено ние познаваме тяхната рутина, знаем какви задължения имат и пр. Не би трябвало да  е проблем да намерим подходящ начин да се свържем с тях. Ако някой пренебрегва твоите изисквания, то това определено е червен флаг. Ако някой иска да те чуе или види, ще намери начин да го направи. Затова не се страхувай да споделяш на приятелите си начините, по които могат да общуват с теб. Взаимоотношенията имат правила. И тези правила е необходимо да се спазват и от двете страни. 




5/ Твоят най-добър приятел е егоцентричен




Твоят приятел говори само за себе си? Отношението към теб е все едно те няма? Познато.




За токсичния приятел съществува само той самия. Колкото и пъти да се опитваш да завъртиш разговора към себе си или към тема, която те интересува, веднага се намира начин вниманието отново да се насочи към него. Той не, че не желае да слуша за твоите проблеми и тегоби, просто е прекалено вглъбен в себе си и грам не му пука как се чувстваш. Този приятел мисли само за себе си. 




Ако някога си попадал в тази позиция, приятелю, то този човек е токсичен. Ако се обадиш на приятел, за да му разкажеш какво ти се е случило и отсреща чуеш: "То това твоето  е нищо! Чакай да ти кажа какво ми се случи на мен...!", то по-добре не повтаряй това отново. Истинският приятел ще те изслуша, ще разбере твоите чувства и чак след това, ако прецени би ти споделил за своите преживявания. Възможно е моментът да не е подходящ и да нямаш нужда от допълнително емоционално натоварване. Истинският приятел ще те щади, защото ти щадиш него.


Приятелството е ВЗАИМОотношение, то не е ОТНОШЕНИЕ.


Сега се питаш каква е рaзликата?


Едното е едностранно, а другото е взаимно. Не може да слушаш безкрайните драми на някого, който не ти дава никаква възможност да изкажеш своята болка или радост. Не може да те залива със своите емоции, без да изслуша и валидира твоите. Приятелството осигурява място за всеки по равно. Всеки има право да сподели, всеки има право да бъде изслушан, разбран и подкрепен. Никой не е по-важен от другия.  Ако нямаш право на поле за изява в рамките на твоето приятелство, съветвам те добре да помислиш над това. Това е капан, който е много коварен. 




6/ Твоят най-добър приятел се опитва да те промени




Промяната е единственото сигурно и неизбежно нещо в този живот. Всяко взаимодействие с нещо или с някого води до промяна. Но тази промяна първо трябва да е с положителен знак и второ трябва да се случи естествено. Тя не става с натякване. Не става с непрестанни изисквания. Не работи и непрестанното мрънкане и вменяване на вина. Приятелите се приемат такива, каквито са. Те не се опитват да те променят. Не атакуват личността ти и не се опитват да променят автентичното ти аз. Понякога сме толкова обладани от своите приятели, че забравяме за собственот си аз. 




Приятелите не се опитват да те моделират по свой образ и подобие. Те не се опитват да унищожат твоята идентичност до степен, че да ти е трудно да се разпознаеш. Приятелството е постоянно взаимодействие. И ако има обратна връзка, която да ни помогне да израстем, добре е да се вслушаме в нея. Но обикновено тази информация има добри намерения, следователно намира се и подходящ начин да бъде изказана на глас. В това изкаване ще прозира загриженост и подкрепа. А не осъждане и неодобрение. Ако чуеш неща, които те нараняват, и последва коментарът: "не се сърди, аз съм откровен човек!", добре е да се замислиш с кого общуваш.




Промяна настъпва, както от едната, така и от другата страна. Всеки човек си има приоритети. Можем да търсим решения на база на настъпилите промени, но не можем да налагаме личните си предпочитания, които са съобразени с промяната настъпила единствено в нашия живот, но не и с промените в живота на другия. 




7/ Твоят най-добър приятел те сравнява с други хора




Истинският ти приятел никога няма да те сравни с някой друг. Той ще те оцени такъв, какъвто си в действителност. Докато токсичният приятел винаги те сравнява - с другите ти приятели, с братя или сестри... и те принуждава да бъдеш същият. Всеки един от нас е различна личност и няма никакъв смисъл да бъдем като някой друг. Основният замисъл да имаме приятели е те да ни приемат, да ценят нашите лични качества, характер. Ако приятел се опитва да те манипулира, необходимо е да си нащрек.




8/ Твоят най-добър приятел те разстройва




Прекараното време с твоя приятел не е най-вълнуващото време. Дори нещо повече времето с твоя най-добър приятел ти носи беспокойство и те разстройва. Понякога дори нямаш желание да общуваш и да се срещаш с този човек. Това може да стане причина за измисляне на фалшиви извинения, за да се избегне среща или разговор. Ако не си даваш сметка за тези симптоми на токсично приятелство, справянето с тези взаимоотношения става все по-сложно. 




9/ Твоят най-добър приятел те кара да се чувстваш самотен




Дори и да си в компанията на своя приятел, усещаш самота. Това е така, защото разговорите са по-скоро монолози, а единствените емоции, които се отчитат, не са твоите. Няма как да се чувстваш съпричастен, когато човекът отсреща не спира да говори единствено за нещата от своя живот. Ако направиш опит за споделяне, това веднага се контрирано. Това поведение те кара да се чувстваш като повреден, защото се вълнуваш за незначителни неща. Твоите вълнения се отхвърлят, не се чувстваш чут и приет, а по-скоро отхвърлен.




Страничните ефекти на токсичното приятелство




Дотук разгледахме и набелязахме червените флагове, които са симптоматични за токсичното приятелство. Необходимо е, да отбележим и промените, които протичат в нас, докато се справяме с токсичното приятелство.



1/ Чувстваш се по-стресиран




Когато си в токсични взаимоотношения, ти се стремиш постоянно да се докажеш. Непрекъснато се състезаваш. Заради това нивата на стрес се почакват, усещаш безпокойство. Спокойствието и радостта са ти далечни.




2/ Чувстваш се изолиран




По принцип приятелите по презумпция са гостоприеми и отзивчиви. Обичаме да прекарваме време с тях и взаимоотношенията ни ни зареждат. Освен в случаите на токсичност - тогава избягваме срещите, компанията им е непредпочитана, защото в тяхно присъствие се чувстваме изолирани и самотни. Ако от известно време забелязваш, че се чувстваш по този начин, приеми го като знак, че е време да вземеш някакво по-твърдо решение.




3/ Не усещаш подкрепа




Усещаш ли, че приятелят ти не те подкрепя? Всеки път, когато изразиш мнение или сложиш начало на нещо ново, вместо да те насърчава и мотивира, токсичният ти приятел поставя под съмнение всички твои решения. Дааа, много "приятно" усещане!




Всеки път, когато имаш нещо интересно за разказване, получаваш негативна емоционална реакция, която те кара да се отчайваш, вместо да се радваш? Пълна липса на подкрепа и заинтересованост? Е, крайно време е да разбереш, че връзката ти е напълно токсична.




4/ Не се чувстваш автентичен




Когато си в компанията на своя токсичен приятел, не се чувстваш себе си. Нямаш свободата да изразиш себе си. Усещането е, че все едно някой се опитва да те промени и манипулира. А всъщност ролята на приятеля е да ти помага в пътя на себеоткриването и себепознанието. Ролята му е да те мотивира и да те подкрепя да изразяваш себе си.




5/ Трудно се доверяваш на хората



Токсичното приятелство води до недоверие. Когато осъзнаеш какво се случва, когато разбереш какво прави с теб нах-добрият ти приятел, става много сложно да се довериш на непознати. Споделяш с някого всичко 10+ години и накрая осъзнаваш, че тези взаимоотношения не са били никак екологични... е, не е лесно да се справиш с това. В главата ти изникват хиляди въпроси, на които няма кой да отговори. А ако изобщо получиш отговор, този отговор ще е под формата на обвинение и вменяване на вина. Това може да те затвори.




Но недей да забравяш, че не всички хора са еднакви. А и промяната в убежденията и вярванията ти гарантират, че може би няма да попаднеш в подобна ситуация повече. Повтаряме само това, което не научаваме.







Как да се справиш с токсично приятелство?



Понякога си заслужава да дадем втори шанс. Понякога човекът не осъзнава своето поведение и неговата токсичнотост е неосъзната. Осъзнавайки своето поведение, той може да има желание да го промени. Възможно е, да поиска да спаси вашите взаимоотношения. Всички правим грешки. И токсичните хора са такива, поради някакви житейски събития. Може би не е виновен самият човек, а той просто е станал жертва на обстоятелствата. Но имай предвид, че я има и възможността нищо да не се промени.




И ако твоят случай е от последните - непроменените, то най-добре е да се спасиш от тези взаимоотношения. Сигурна съм, че не искаш да вредиш на душевното си спокойствие и да съсипваш своето ментално здраве. Затова ти предлагам няколко варианта, за да се справиш със своите токсични взаимоотношения и да се спасиш.




1/ Постави лични граници



Ако прецениш, че е добре да дадеш втори шанс на своя приятел, добре е да бъдеш внимателен. Затова е важно да поставиш здравословни лични граници. Определи кога и как ще общуваш с този човек. Напълно е в реда на нещата да го държиш на растояние.







Постави ясни правила. И който е готов да ги спазва и е готов да се съобразява, нека бъде добре дошъл. А който ги игнорира и въпреки това продължава да налага собствените си правила в твоя живот, е свободен да не те ангажира със своето присъствие.




2/ Комуникирай ясно



Не се притеснявай да проявиш откровеност и прямота. Обясни спокойно своите притеснения и обоснови решението си защо не искаш да продължиш тези взаимоотношения по този начин. Разбира се, това няма да мине без бой. Другият също ще се опита да се защити. Затова внимавай. Не забравяй какво си преживял и как си се чувствал. Не си позволявай да попаднеш в капана отново и да страдаш отново. Бъди директен и изложи своето мнение спокойно.




3/ Отдели време за размисъл



Ако приятелят ти се опитва да те върне към "нормалните" ви взаимоотношения, направи крачка назад и помисли. Дай си времето, откоето имаш нужда. Прецени си времето и усилията. Прецени дали наистина искаш да прекарваш време с някой, който те е накарал да се чувстваш нещастен.




Наистина е много трудно да се прекъсне многогодишна връзка. Но понякога е по-добре да помислиш първо за себе си. Не е добре да продължиш да се унижаваш и унищожаваш, за да поддържаш една илюзия за приятелство. Вземи си времето, от което имаш нужда, и помисли добре.




4/ Отвори се към другите



Добре е да потърсиш помощ от другите - други твои приятели, близки и роднини. Знам, че в главата ти препускат хиляди мисли. И то не много приятни. Затова е добре да има някой, който да те изслуша и да ти даде качествена и конструктивна обратна връзка. В този момент имаш нужда от емоционална подкрепа и трезва гледна точка. Понякога разговор с общ ваш приятел би дал яснота и би ти дал обяснение на твоите емоции. Възможно е той да е минал вече през този път. Може и да го е преживял и да има стратегии, които да са му помогнали да се справи с тази ситуация.




Ако ти липсва такава подкрепа, винаги можеш да се обърнеш към психолог или психотерапевт, който да ти помогне да преминеш през този етап от своя живот.




6/ Избягвай чувството за вина



Силно е възможно да започнеш да мислиш, че ти си човекът, който е виновен за състоянието на вашите взаимоотношения. Може да смяташ, че ти имаш негативно мислене. Добре е да се пазиш от подобни мисли. Не е твоя грешка, че обмислиш да се спасиш от нечие неблаготворно влияние. Просто си спестяваш повече нежелани преживявания. Така си помагаш. Затова не позволявай чувството за вина да нарушава твоето спокойствие. Силно е възможно това чувство да ти е вменено. Токсичността обикновено използва този инструмент.







7/ Полагай грижи за себе си



Решаването на тежки казуси във взаимоотношенията ще те изцеди психически и физически. Затова е изключително важно да се погрижиш и за себе си. Това е боледуване. Тези житейски ситуации ни вадят от обичайното ни състояние и изискват да бъдат "преболедувани". А този процес задължително включва подпомагане.


Какво можеш да направиш?


  • осигури си достатъчно време за почивка;

  • прекарай време насаме със себе си;

  • отдай се на занимание, което ти носи спокойствие и радост;

  • води личен дневник.







Справянето с токсичното приятелство е истинско предизвикателство, което се свързва с болка. Много се надявам бързо да се възстановиш и да намериш любовта и утехата, от които имаш нужда. Не е проблем да потърсиш помощ и подкрепа, не забравяй, че не си сам в това преживяване. Много хора преминаваме през такъв житейски опит, но по различно време. Важно е да си помогнеш и да приключиш с тези нездравословни връзки и да поработиш за едно по-добро утре. Ако имаш нужда от подкрепа, винаги можеш да разчиташ на мен! С удоволствие ще мина с теб по този нелек път...


До скоро!


moiat-podpis-na-bial-fon

notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page