top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как да обезоръжиш манипулатор | Soft skills

Как да се освободиш от хватката на манипулатора




 

Слушай статията:




 



Манипулаторите са хора, които са емоционално и психически изтощителни. За съжаление обаче не винаги можеш да избегнеш напълно комуникация с манипулатор. Затова е изключително важно да имаш изградени работещи стратегии, за да можеш да се справиш с манипулаторите и да установиш и запазиш своите лични граници в здравословни измерения.




jena-prikovana-ot-manipulacia



Манипулация - кратък преглед




Вече сме засягали темата за манипулацията в блога, но въпреки това ще направим отново един кратък преглед. Преди да можем да се справим с нещо, трябва да можем да го разпознаем.







Манипулаторът обикновено е очарователен. В началото се държи като твой най-добър приятел, като човек, на когото можеш да имаш доверие, можеш да разкажеш за своите проблеми и той ще те "разбере".




В професонален контекст това е колегата, който е прекалено открит и става твой приятел много скоро след като те е срещнал.







Манипулаторът достига до другите чрез добротата. След като премине първоначалната фаза на адреналин от намирането на сродната душа, истинските цветове започват да излизат наяве. Това е моментът, когато действията на манипулатора се изместват от това да печелят доверие към момента, когато иска от човека да прави това, което той иска.




Няколко червени флага, които да ти подскажат, че се опитват да те манипулират:


  • манипулаторът играе ролята на жертва, когато не постигне своето;

  • манипулаторът събужда вина, когато получи отговор "не";

  • прилага gaslithing техники;

  • предизвиква те да проявяваш пасивно-агресивно поведение;

  • манипулаторът изкривява реалността;

  • кара те да поставяш под съмнение своята интерпретация на събитията;

  • очаква да се държиш като мъченик всеки път, когато поискаш помощ;

  • много често използва мълчанието като оръжие срещу теб.


Когато забележиш някои от тези червени флага, опитай се да се дистанцираш. Но ако това е невъзможно?




В този случай ти е необходима стратегия. Необходимо е да разбереш какви са мотивите на манипулатора и да направиш стратегии за обезоръжаването му.







От какво се страхува манипулаторът?




Манипулаторът се страхува да не бъде разкрит. Да не бъде посочен за измамник и фалшив човек.




Въпреки външния си вид и поведението, което демонстрира, манипулаторът много често няма самочувствие. Затова той разчита на валидиране по външни белези, за да може да подкрепи своето его и самочувствие и да си създаде усещането за сигурност.




Манипулаторът се издига в очите на околните без да полага усилие за това. Но ще положи огромни усилия, за да задържи контрола над хората и обстоятелствата. Загубата на контрол и разкриването са нещата, които го ужасяват.




Опитният манипулатор е добър в разчитането на хората и разполага с арсенал от тактики, които използва, за да постигне своите цели. Но това не го прави зъл гений или непобедим супергерой. Просто имаш необходимостта от правилните стратегии, за да го победиш.




10 начина за справяне с манипулатор



В идеалния случай можеш просто да се научиш да разпознаваш манипулаторите и след това да бягаш надалеч от тях. Само че този идеален вариант понякога е невъзможен за прилагане на практика.







Понякога манипулаторът ни е шеф или колега. Друг път е член на нашето семейство. Може да ти е съпруг/а или дете. В тези случаи става сложно.




И точно за тези сложни ситуации ще говорим днес. За тези ситуации са техниките, които можеш да използваш и да обезоръжиш манипулаторите в своя живот.




1/ Направи крачка назад



Буквално!




Една от традиционните техники за сплашване е посегателството върху личното пространство. Манипулаторът, който използва тази техника, може да навлиза твърде рязко във физическото ти лично пространство, т.е. да се позиционира много близко до теб, когато разговаряте. Възможно е да те потупва по гърба или по рамото. Използват тези техники, за да атакуват и отслабят твоята решимост и да те затруднят да приложиш правото си на отказ.




Затова, когато някой използва физическата близост, за да те притисне да направиш нещо, което не искаш, направи няколко стъпки назад и рестартирай разговора.




2/ Осъществи контакт с очи



Манипулаторът е много добър в контакта с очи. Използва го, за да затвърди своето надмощие и да получи това, което иска.




Използва т.нар. хипнотичен поглед. Поддържането на зрителен контакт е чудесен начин да накараш хората да се чувстват забелязани. Манипулаторът ще насочи погледа си към теб. Той ще изглежда фокусиран и напрегнат. Това хипнотично взиране обикновено има за цел да тества границите на човека, към когото е насочено. В някои от случаите е възможно точно преди или след хипнотичния поглед, манипулаторът да каже или направи нещо неудобно, за да тества каква ще е твоята реакция. Понякога тези действия се разпознават като съблазняване или любов.




Отвърни на атаката със същото. Позволи на манипулатора да опита вкуса на своята собствена отрова. Струва си да овладееш тази техника. Когато някой се опитва да те манипулира чрез сплашване, кажи твърдо "не" и поддъражай постонен зрителен контакт, докато правиш това, което той не иска.




3/ Разобличи го



Това е друг начин за обезоръжаване на манипулатор. Кажи му, че знаеш какво точно прави.




Разобличи го.




Ако някой ти поставя етикети или се опитва да те въвлече в нечестен спор, имаш правото да не участваш в това.




Можеш да кажеш нещо като:




- "Ако няма да имаме възможност да дискутираме това честно, няма смисъл да говорим"

- "Правиш тези подмятания, които нямат отношение към този разговор, за да ме ядосаш, но няма да се получи"

- "Искаш от мен да работя допълнително по този проект. Защо да го правя?"

- "Мисля, че повдигаш темата, за да ме предизвикаш, затова приключвам този разговор"




Това краят ли ще е?




Не мисля. Манипулаторът ще засили своята стратегия, когато има отблъскване. Но това е сигнал, че започваш да си връщаш силата и контрола. А манипулаторът мрази това и ще се нахвърли яростно да защити своето надмощие. Затова е важно да имаш твърда позиция, за да не може манипулаторът да се възползва от теб.




4/ Запази емоционален неутралитет



Манипулаторът използва емоцията като оръжие. Ако успее да предизвика у теб емоции като вълнение, яд, вина или срам, то той може спокойно да си играе с твоята уязвимост. Един от начините да обезоръжиш някого, който се опитва да си играе с твоите емоционални бутони, е като отговориш с емоционална неутралност.







Това не е никак лесна задача, защото ще ти е необходима доста психическа сила. Но вместо да избухваш емоционално, премахни напълно емоцията от своя отговор и след това си тръгни.




  • "Съжалявам, че се чувстваш така. Нашият разговор приключи."

  • " Не съм съгласен/а с начина, по който ме харектеризираш, затова предпочитам да приключа този разговор."

  • "Нямам интерес да ходя на това място, затова затварям сега."




Емоционалната неутралност работи най-добре, когато прекратиш достъпа на този човек за период от време, от който се нуждаеш. По този начин можеш да прецениш на спокойствие и да решиш как искаш да продължат (ако изобщо искаш) взаимоотношенията ти с този човек.







5/ Постави граници



Личните граници са от съществено значение, особено когато взаимодействаш с манипулативен човек, с когото не можете лесно да се разделите - като деца, родители, братя и сестри или колеги.







Необходимо е да поставиш граници, за да се предпазиш от хората или поведенията, които нарушават способността ти да функционираш по здравословен начин. Това има различно измерение в зависимост от ситуацията.




Примери за граници, които можеш да поставиш:


  • Да обявиш, че няма да отговаряш на работни обаждания или съобщения след 21 часа (например);

  • Да обявиш, че няма да даваш повече пари назаем и да прекъсваш веднага разговори, свързани с финанси;

  • Да откажеш разговор на теми, които рутинно завършват със спор.


Изразявай ясно и уверено своите лични граници. Използвай "аз" изказвания, когато определяш основните правила.




"Повече не мога да ти давам пари назаем. Мога да бъда твой брат, но не и твоя банка."




Отпор ще има, разбира се. Но нещата ще се променят, когато проявиш твърдост и последователност. Това не означава, че другият ще се промени (въпреки че е възможно), но вече няма да се налага да се справяш със същата драма, както преди.




6/ Не давай мотив



Не давай възможност на хората да те манипулират. Ако има колега, който обича да бъде в услуга на другите, с идеята, че след това те ще му бъдат задължени, то по-добре не приемай неговата помощ. Винаги имаш вариант да кажеш: "Не благодаря! Ще се справя самостоятелно".




7/ Търси конкретност



Манипулаторите обичат да използват обощенията. Какво имам предвид? Манипулаторът те обвинява, че ВИНАГИ правиш нещо грешно и ВИНАГИ му вредиш по някакъв начин. Затова като чуеш обобщения, поискай конкретни примери. Ако някой те обвинява, че ВИНАГИ правиш определено нещо, накарай го да го докаже.




"Може ли да ми дадеш други примери, когато съм правил..., за да мога да си взема поука и да се поправя?"




Манипулаторът ще изпита изключително силен дискомфорт и ще се разочарова от въпросния разговор.




8/ Не давай на манипулатора това, което иска



Насилниците се хранят с негативни емоции. Затова много добре знаят как да натискат емоционалните бутони. Задействайки емоционална реакция, те получават негативна емоция, от която имат нужда.




Имаш правото да не участваш.




Ако ти звънне човек, за когото знаеш, че обича драмата, провокацията, изкривената истина, можеш спокойно да игнорираш това обаждане. Ако обажданията са настоятелни и прецениш, че е необходимо да се чуеш с този човек, не позволявай разговорът да стане токсичен. Винаги имаш право да откажеш нещо, което се изисква от теб. Направи го ясно и категорично, така че манипулаторът да приеме това.




9/ Избягвай изолацията



Манипулаторите полагат много усилия, за да държат своите жертви зависими от тях - емоционално, финансово, романтично, професионално или комбинация от всичко.

Един от най-разпространените начини да направят това е като те накарат да се оттеглиш и отчуждиш от своето семейство и приятели. Осъзнаването, че не прекарваш достатъчно време със своите близки, приятели и любими хора, е първата крачка към освобождаването от хватката на манипулатора.




10/ Техника "Замъгляване"



Тази техника е често използвана при развитието на увереността. Тя осигурява спокоен отговор към някого, който се отнася агресивно към нас. Когато е правилно приложена, тя намалява риска от продължаване и задълбочаване на конфронтацията. Това се случва, защото не се подхранва агресията, а по-скоро се подтиска.




Чрез тази практика ние можем да постигнеш по-спокойни и по-контролирани разговори. А и заемаме по-настоятелна позиция.




Техниката се състои в това да изразим, че сме съгласни с всяка истина, която се крие в изказването на другия. Когато някой подхожда агресивно, той очаква агресивен или пасивен отговор. Това подхранва още повече неговата агресия. Чрез тази техника можеш да отнемеш горивото, като предоставиш отговор, който е различен от очаквания. Без "гориво" другият започва да променя подходя си. Оттам ти ставаш по-спокоен и по-настоятелен.




За да можеш да използваш техниката, е необходимо да слушаш какво ти казва другият човек, без значение от начина, по който го казва. Когато другият каже нещо, което е вярно, вместо да заемеш отбранителна позиция и да започнеш спор, със спокоен и ясен тон заявяваш, че това, което другият казва е истина.




Ето и пример за прилагане на техниката:




- Закъсняваш 15 мин. за срещата ни тази сутрин. Къде беше? (агресивно)


- Да, прав си, закъснях, а това явно те разочарова (спокойно)


- Разочарован? Да, много съм разочарован. Можех да свърша нещо друго през това време. (агресивно)


- Разбирам, че можеше да поработиш върху нещо друго през времето, което загуби да ме чакаш (спокойно)


- Занапред намери начин да ме предупредиш, че ще закъснееш (тонът става по-спокоен)


- Да, така е. Трябваше да те уведомя, че ще закъснея (спокойно)


- Защо закъсня? Всичко наред ли е? (спокойно)




Ако се опиташ да се оправдаваш или заемеш отбранителна позиция, то тази ситуация бързо ще прерасне в спор. Ще ти отнеме много време и енергия да го разрешиш. А целта е да продължи срещата в описаната ситуация по-горе.




Когато прилагаш техниката, трябва да имаш предвид следните неща:




1/ Реакцията ти трябва да бъде спокойна и контролирана, независимо от това как се чувстваш;


2/ Отговорите ти не трябва да обясняват каква е причината казаното да е истина, а само да потвърдят, че то е вярно;


3/ Необходимо е отговорът да посочва разбирането ти за чувствата на другия;


4/ Не трябва да се извиняваш. че казаното е истина.




Техниката "Замъгляване" е асертивна. Откриваш зрънцето истина в това, което другият казва, признаваш го и след това се отдръпваш от разговора. По този начин се фокусираш върху това, което е вярно, без да се ангажираш с неверните изказвания и критика, които са отправени към теб.




Манипулацията се свързва с власт и контрол. Колкото повече власт и контрол си извоюваш обратно от манипулатора, толкова по-щастлив ще се чувстваш. Обсъждането на стратегии е добро начало, но получаването на подкрепа също е важно. Ако си в капана на манипулацията, потърси професионална помощ.







Работата с терапевт може да ти даде ефективни стратегии, които да са адаптирани към твоята специфична лична история.

moiat-podpis-na-bial-fon


notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page