top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | 5 Нагласи, които убиват самооценката

Какви нагласи е необходимо да промениш, за да запазиш своята самооценка и да подобриш психичното си здраве







В най-общия случай занижената самооценка лежи в основата на психическия дискомфорт, който изпитваме, и на някои негативни преживявания. Силно е възможно да не предполагаме дори, че нашето психично неразположение се дължи на нивото на нашата самооценка. А неглижирането на ситуацията и невъзможността да открием корена на проблема могат да станат предпоставка за възникване на психично разстройство.




chasha-za-kafe-izlychvashta-spokoistvie



Затова бих искала да поговорим за някои от нагласите, които саботират нашата самооценка. Ще разгледаме 5 от най-често срещаните.




1. Неглижиране на собствените си потребности




Обществено прието е да не проявяваме егоцентризъм и да сме готови да поставим нуждите на другите преди своите собствени. Подобна саможертва звучи прекрасно, но проявена в крайност води до ужасни последствия. Неглижирайки постоянно своите потребности в полза на тези на околните, човек започва да мисли, че той не е толкова значим, колкото останалите.




Добротата и щедростта са прекрасни добродетели, но в прекомерни количества крият опасността да бъде подкопано самочувствието. Ако проявяваш склонността да мислиш повече за нуждите на другите, забравяйки за своите собствени, то тогава трябва да намериш начин и време да обърнеш внимание и на себе си.







2. Излишни извинения



Ако си направил нещо, с което си причинил неудобство на някого, наскърбил си някого или пък последиците от действията ти са били непредвидени, определено си струва да се извиниш. Но ако човек започне да се извинява за неща, които са извън неговия контрол и власт, то това може да доведе до тежки психологически последствия. Да се извиняваш на някого за положението в света като цяло, означава да поемеш лична отговорност за събития, в които не играеш никаква роля. А това предизвиква чувство за вина и е разрушително за самочувствието на човек.




Ако проявяваш склонността да се извиняваш за събития или действия, в които не си взел никакво участие, то е добре да помислиш над това да откриеш нови начини, чрез които да изразяваш своето съчувствие или съпричастността си, без обаче да поемаш лична отговорност за това, което се е случило.




blogpost-banner-vina
Прочети статията



3.Пренебрегване на нюансите



Когато хората имат ниско самочувствие, те често рисуват света, използвайки само черно-бялата палитра. Нюансите, ако изобщо ги има, са малко. Тяхната оценка или е успех, или пълен провал. Когато оценяват нечие поведение, то то или е правилно, или напълно погрешно. Тези хора са склонни да разделят света на точни и ясни категории, откриват, че почти всяко свое действие го осъждат. Смятат го за неадекватно, защото не отговаря на техните стандарти за идеал. В света обаче изключително рядко нещо е толкова идеално. А ако сме отворени към повече възможности и варианти, това прави начина ни на мислене по-отворен. А по-отвореният начин на мислене може да накара самочувствието ни да разцъфти. Ако си убеден, че събитието, което оценяваш се отнася към категория "успех" или към категория "пълен провал", отдели малко време и помисли над това какви други възможности за оценка на това събитие съществуват. Изследвай алтернативите и погледни ситуацията от различен ъгъл.








4. Непрекъснато сравнение



Хората с ниска самооценка много често изпадат в ситуации, в които постоянно сравняват себе си с околните. Самата идея да измериш собствените си постижения с някой външен ориентир не изглежда никак зле и не би трябва да създава проблеми, но истината е, че ги създава. Когато процесът на сравняване заема централно място, то тогава всяко едно действие се свежда до простички измерения. Вместо да се наслаждават на живота хората, склонни да се сравняват с околните, прекарват времето си в анализиране на това дали са "добри" или не. Този навик може сериозно да ограничи развитието на здравословна самооценка. Особено, ако сравняването става хаотично, а не по точно избрани и зададе критерии. Ако непрекъснато те тормози въпроса дали се "вписваш", тогава определено си струва да помислиш над това да намериш други начини за натрупване на опит.







5. Тъжни човешки истории



Хората, които страдат от занижена самооценка, често преразказват ужасните истории на човешки съдби. Вместо да акцентират върху позитивните новини и информация, те предпочитат басни за раздори, трудности и житейски проблеми. А това има два аспекта на влияние. От една страна непрестанното разказване на подобни истории вреди на самооценката на разказвача, защото той се фокусира върху негативната страна на събитията. И от друга страна този навик кара околните да странят и да избягват неговата компания, защото кой би искал да слуша подобни истории... Това снижаване на възможностите за комуникация също повлиява на нивото на самооценката.







Негативните нагласи, които разрушават здравословната самооценка, имат различни форми на проявление. Някои са лесно забележими, други добре скрити. Но откриването им и изправянето срещу тях е неразривен компонент от развитието на самооценката.




Ако също имате проблем със собствената самооценка, обърни внимание на това как моделът ти на поведение може да е довел до негативно схващане за света.




Срещата с психолог може да ви помогне да измерите нивото на своята самооценка и да получите конкретни насоки за повишаването на своята лична самооценка.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




moiat-podpis-na-bial-fon










notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy


 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page