top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care | Как да прекратиш токсична връзка

Как да спреш да поддържаш взаимоотношенията, които те изтощават 

Слушай статията: Поддържането на едни токсични взаимоотношения може да бъде наистина трудна задача. И няма значение дали това са романтични или приятелски взаимоотношения. Възможно е другият да е манипулативен, да те използва или пък е много негативен и постоянно се оплаква.super-girl
Защо е наложително да прекратиш токсична връзка
Прекратяването на токсичните връзки е здравословно. Разполагаш с ограничено количество енергия и време, така че е важно да се научиш да разполагаш разумно с тези ресурси. Добре е да ги вложиш в неща, които са важни за теб и ти носят радост и щастие.
Когато отрицателните емоции, следствие от токсична връзка, станат прекалено много, тази връзка започва да изсмуква цялата ти енергия. А тази енергия можеш да вложиш в някоя друга по-продуктивна и по-значима за теб дейност. Тази възможност не можеш да върнеш назад.
А ако в живота си вече имаш собствен стрес и проблеми, то този допълнителен стрес може да се окаже огромна и непосилна тежест за теб. И ако този човек не е в състояние да влияе позитивно върху твоето състояние, добре е да помислиш дали той вече има място в твоя живот.
Как да прекратим токсичните взаимоотношения
Да изключиш някого напълно от своя живот може да бъде доста трудно понякога. Този човек може да е бил дълго време съществена част от твоя живот. Може да е бил твоя опора в миналото. Може да е член на семейството ти. Може да е твой приятел. Може да е твой родител. Само че ти трябва да мислиш и да се погрижиш за своето лично психично здраве и да полагаш адекватна грижа за себе си.
Ти си човекът, които живее с последствията от собствените си действия и поведение. Затова е важно да поставиш на първо място своето собствено щастие.
Ще разгледаме 5 стъпки, които да следваш, и да тръгнеш по пътя на освобождаването:
1. Разбери какво чувстваш
Понякога човек не осъзнава каква е причината да изпитва определени чувства към даден човек. Възможно е да се чувстваш неспокоен, когато този човек е наоколо. Възможно е и да изпитваш страх дори от мисълта, че се налага да се срещнеш с този човек.
Може да отричаш съществуването на тези чувства, защото уважаващ човека като живо същество. Затова помисли за минали изживявания с този човек и се опитай да анализираш мислите и чувствата, които най-често са те спохождали, когато човекът е направил нещо, което не ти харесва. Това ще ти помогне да осъзнаеш срещу какво се изправяш. Ето няколко въпроса, които със сигурност ще са ти от полза:
 • Защо изпитваш недоволство към този човек? Това се дължи на неговото поведение или на нещата, които този човек изрича?

 • Този човек постоянно негативен ли е? Оплаква ли се от всичко?

 • Възможно ли е това поведение да бъде предотвратено?

 • Поведението му/ Думите му вследствие от временен проблем/ определени събития ли е?

 • Чувстваш ли се използван?

 • Усещаш ли физиологични промени, когато този човек е около теб?

 • Споделяш ли ценностите на този човек?
2. Постави своите лични граници
След като осъзнаеш начина, по който се чувстваш в присъствието на този човек, е необходимо да поставиш и своите лични граници спрямо него. Тези лични граници трябва да са продиктувани от уважението ти към себе си. Това е здравословно решение, защото от него зависи тона на твоите взаимоотношения и приятелства.
Ако изпитваш трудности да казваш "не" на хората, на които държиш, или нарушаваш своите принципи, като така заплащаш със своето лично щастие, помисли в какви ситуации това се случва. Така ще ти бъде по-лесно да очертаеш своята територия и какви пробиви имаш в "сигурността".
След като разбереш как се чувстваш и каква е причината да се чувстваш по този начин заради поведението на определен човек, запитай се кои са нарушителите на твоите граници. Те правят неща, които просто не можеш да приемеш и които искаш да промениш в тях, в противен случай взаимоотношенията ти с този човек не биха могли да продължат.
3. Говори за чувствата си
Ако смяташ, че този човек би могъл да промени своето токсично поведение, то не се колебай да поговориш с него на тази тема. Посочи му нещата, които може да промени. Бъди честен и откровен, но също така и уважителен. Обясни как се чувстваш по отношение на това поведение, но по приятелски, уважителен и щадящ начин.
Целта не е да наказваш и да сриваш тези хора. А да им обясниш по най-щадящия начин, така че човекът да осъзнае своето поведение и какви са последиците от него. Силно е възможно той да не си дава сметка за начина, по който действа, защото никой досега никога не му е казвал истината. Ако е така, разговорът, който ще проведеш, ще бъде големият червен флаг, който да даде сигнал на човека за пробуждане.
След като споделиш това, което имаш, се отдръпни. Дай време и пространство на човека да намери начин да разреши този казус спрямо своята собствена идентичност. Не очаквай, че той може да се промени за няколко минути или пък за една нощ. Никой не е перфектен и е необходимо време, за да промени своите поведенчески навици. Особено ако тези навици са създадени още през неговото детство.
Ако този човек се промени, страхотно! Понякога осъзнаването на проблема е всичко, от което се нуждаем, за да го разрешим. Но понякога нещата не са толкова идеални. Затова можеш да продължиш със следващата стъпка, ако все още не намираш промяната, към която се стремиш.
4. Прекъсни връзката
Взаимоотношенията ни имат една много силна и приятна характеристика. И това е, че те са наш личен избор. Ние контролираме с кого и кога да се обграждаме. Ние избираме дали някой да е част от нашето обкръжение, или не. Затова и нашето щастие е в нашите ръце.
Ако си споделил как се чувстваш и въпреки това поведението на човека не се променя, може би е време да се откажеш и просто да се дистанцираш.
Ако човекът е твой романтичен партньор или член на семейството, можеш да сложиш край като му обясниш направо, че не може повече да присъства в твоя живот заради начина, по който те кара да се чувстваш.
Другият вариант е, когато този човек е твой приятел или близък, с него просто можеш да станеш по-студен в своята комуникация и постепенно да се отдръпнеш. Това не е най-добрият вариант, тъй като не позволява и на двете страни да изяснят своите позиции, но в крайна сметка е някаква решение.
Взаимоотношенията - интимни, приятелски, семейни, са двупосочен ангажимент. И ако не бъдат поддържани, нормално е да бъдат загубени.
5. Фокусирай се върху себе си
Възможно е и да не е много лесно да пуснеш тези токсични хора от своя живот, особено ако те са важни за теб, когато са ти помагали в житейския ти път и са допринесли за твоята сегашна версия. Затова е нормално след подобни раздели да почувстваш тъга, празнота и да изпаднеш в състояние на депресия. Позволи си да изпиташ тези емоции, защото те са напълно нормални и адекватни на случилото се.Всяка раздяла изисква време за възстановяване и е необходимо да се съсредоточим върху своето психично здраве. Добре е да акцентираме върху любовта към себе си в този труден за нас период и да се научим да се наслаждаваме на своята собствена компания. Ето няколко идеи, които ще ти бъдат от полза, за да минеш през този нелек период:
 • медитирай;

 • практикувай утвърждения и затвърждавай положителните страни на решението, което си взел;

 • практикувай някаква физическа активност;

 • потърси креативни начини да подобриш настроението си;

 • провеждай срещи със себе си;

 • потърси специализирана помощ (психологическо консултиране или психотерапия), която да ти помогне да излезеш от това състояние възможно най-бързо.
Взаимоотношенията са двупосочна улица. Затова първо ревизирай своето поведение преди да сложиш етикет на някой друг. Анализирай своето поведение, за да си наясно, че не ти предизвикваш определен тип реакция. И когато си сигурен, че определени взаимоотношения са токсични за теб - пилеят твоята енергия и крадат от менталната ти сила, то по-добре е да се справиш с това.
Дължиш го на себе си!moiat-podpis-na-bial-fon


notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-kraj-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page