top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Доверие в процеса на живота | Mental health

6 причини, поради които да се довериш на процеса на живота, и как да го направиш







 

Слушай статията:



 



Почти няма човек, който да не е чувал поне веднъж фразата "Довери се на процеса". В някои моменти хората дори не знаят какво означава това. Има и едни хора, които разбират посланието, но им е трудно да го приложат на практика, особено в моментите, когато са изправени пред предизвикателство, когато имат усещането, че напредват по-бавно, отколкото биха искали.




blogpost-banner-doverie-v-procesa
Животът е процес, а не краен резултат!



Затова преди да преминем към причините, поради които е необходимо да се довериш на процеса, нека започнем с дефиницията на този цитат.




Какво означава доверие в процеса?




Фразата "Довери се на процеса" означава да си поставиш цели и да работиш върху тях. Работейки, да вярваш, че нещата ще се получат в точното време, дори и да има предизвикателства.




Това включва и разглеждане на пречките и неуспехите. Но на тях да не гледаш като на край на играта, а като част от това, през което е необходимо да преминеш, за да получиш това, което искаш.




И сега пак в съзнанието ти изниква въпросът: "Но какъв е този процес, на който трябва да се доверя?".




Процесът е поредица от стъпки, които е необходимо да бъдат предприети, за да се постигне определена цел. Независимо каква е целта - дали е да забогатееш, дали е да се ожениш, да отслабнеш, да научиш ново умение, или каквото и да е друго нещо, което желаеш.




Да се довериш на процеса означава да се освободиш от контрола. Да се пуснеш по течението. Неща, които хората изпитват трудност да направят, или пък ги заклеймяват като безхаберие и безотговорност.







Много хора обичат да управляват живота си, т.е. да манипулират събитията, които се случват с тях и около тях. Възможно е да прецениш, че ще се довериш на процеса, защото смяташ, че контролът ти пречи, тъй като намалява вероятността да намериш алтернативи за постигане на целите ти по-рано.




Доверието е голямо предизвикателство, но може да бъде полезно по много начини. И със сигурност ще ти е полезно да разбереш какви са ползите, преди да откажеш възможността да се довериш.




Какви са причините да се довериш на процеса на живота?




1/ Не всичко е под твой контрол




Да поемаш отговорността за живота си е едно. Но да манипулираш нещата в твоя полза, за да моделираш живота си, е съвсем друго. Поемането на отговорност е нещо напълно възможно. Но пълната манипулация е променлива, защото има неща, които не са под наш контрол.




Затова една от най-важните причини да се довериш на процеса е, че опитите да промениш това, което не е под твой контрол, могат само да те разочароват, могат да ти донесат нещастие и да ти загубят времето.




Нямаш кристално кълбо, което да ти помогне да предвидиш бъдещето, промяната, някои здравословни състояния, природни бедствия и т.н. Някои неща просто не могат да бъдат контролирани или манипулирани. Затова ти е необходима вяра. Вяра, че целите ти ще се осъществят. Да, пречки ще има. Да, ще има проблеми за решаване. Ако ги нямаше, нямаше да има развитие. Следователно непредвидените обстоятелства, които наричаме предизвикателства, всъщност са част от процеса. Затова, когато на пътя ни има предизвикателство, което е извън обхвата на нашия контрол, трябва да се доверим на процеса и да вярваме, че ще случи най-доброто.




2/ Доверието насърчава личностното израстване




Поглеждаш ли някога назад? Да, знам, че го правиш. Но поглеждаш ли назад, за да видиш докъде си, за да видиш всички предизвикатеслтва, които са били преодолени?




Когато размишляваш върху живота си от тази перспектива, най-вероятно ще осъзнаеш, че си същият човек, който си бил и преди. Преди да тръгнеш по пътя за постигането на определената голяма цел.




Всичко, през което преминаваме в живота, ни променя като личности. И това е следващата причина, поради която е необходимо да се довериш на процеса. Процесът е част от нашето личностно развитие.




Възможно е да ти е трудно да осъзнаеш колко много се променяш, преминавайки през трудностите, с които се сблъскваш. Но когато продължиш да вървиш по пътя си и стигнеш до другата страна, ще разбереш колко благотворно е било въздействието на предизвикателствата.




Личният ти житейски опит може да те накара да израснеш по различни начини. Някои от ползите, които ще ти донесе доверието, са:


  • повече увереност;

  • търпеливост;

  • издръжливост;

  • съпричастност;

  • себепознание;

  • развиване на нови навици;

  • пластичност;

  • промяна в начина на мислене;

  • перспектива.







3/ Доверието в процеса е добро за твоето здраве




Амбициите, преследването на мечтите и стремежът към успех могат да се отразят негативно на нашето физическо и психическо здраве.




Обикновено работим прекалено много и пренебрегваме здравето и близките си, защото сме прекалено заети да гоним целите, които сме си поставили. Това води до прекомерен стрес, тревожност и дори разочарование, когато не постигнем заложеното в рамките на срока, който сме си поставили.




Изградиш ли доверие, намаляваш натиска върху себе си, защото оставяш нещата да се развиват естествено. Не се стресираш или тревожиш, защото вярваш, че правейки това, което е необходимо да бъде направено, ще се случи това, което трябва.




Това ще спре преумората. Имайки точен план какви усилия е необходимо да положиш, ще си осигуриш и време за теб и за хората, които те правят щастлив.




Доверието в процеса ще подобри значително твоето психическо и физическо здраве. Ако вярваш, че всичко ще се нареди по най-добрия възможен начин, ще спасиш здравия си разум.







А какво ще стане, ако се провалиш?



Ако се довериш на процеса и се провалиш, ще осъзнаеш, че всеки неуспех, всяка трудност, е част от процеса. Следователно те са преодолими. Ти си точно там, където трябва да бъдеш в момента.




4/ Хубавите неща отнемат време



Когато прецениш, че ще се довериш на процеса, трябва да си готов да играеш дълга игра. И това е най-голямото предизвикателство за нас, хората от съвременната модерна епоха. Ние не сме търпеливи. Искаме да постигнем мечтите си СЕГА. Това ни пречи да видим и да осъзнаем дългосрочните ползи от нещата.




Когато търсиш бързо удовлетворение, търсиш преки пътища и е възможно да пожертваш много важни неща, за да получиш това, което искаш. Можеш да платиш със своя морал, семейство, здраве, взаимоотношения, свободно време, че дори и щастие.



Важно е да изградиш доверие в процеса, да се освободиш от контрола и да имаш вярата, че всичко, което ти принадлежи (което заслужаваш), ще дойде в точното време. И докато това стане факт, е необходимо да проявиш търпение и упоритост, за да продължиш да работиш върху своите цели. Новите идеи, етапите и резултатите ще дойдат, когато моментът е подходящ.




Ако избереш бързия пряк път, може да съжаляваш за този избор по-късно. Но ако избереш естествения развой на нещата, т.е. дългия път към успеха, т.е. чрез упорит труд и постоянство да постигнеш своите цели, силно е възможно да имаш страхотно бъдеще, в което да реализираш уроците, научени от твоя личен опит.




Време е да осъзнаеш, че добрите неща изискват време и усилия. Ако бързо придобиеш нещо, за което не си достатъчно съзрял, лесно ще го пропилееш. Затова е важно да се довериш на процеса.







5/ Доверието поддържа оптимистичната нагласа и мотивацията



Предизвикателствата са такива, защото те изпитват нашата мотивация и вяра. Преодоляването им е трудно, но поучително.




Когато не постигаме своите цели, ние се демотивираме, а понякога и отказваме. Постоянно ни изкушават преките пътища, за да стигнем до бързия резултат. Затова доверието в процеса е много важно.




Да вярваш, че ще постигнеш това, което искаш, въпреки трудностите, ти носи оптимизъм и мотивация. Дори и нещата да са трудни. Тази нагласа ще ти донесе знанието, че сега, когато нещата са трудни, животът няма да е винаги такъв. Знаеш, че трудностите са част от играта. Не са повод за отказване, а повод за мотивация. Мотивация за подобрение. Търсене на вариант, в който да можеш да се справиш с трудността. Да намериш изхода и да продължиш по пътя.




6/ Доверието развива благодарност



Ако нещо е прекалено лесно за постигане, ние не инвестираме много в него. Следователно това постижение може да не е запомнено и отчетено като такова. Затова може и да не предизвика благодарност.




Всяко постижение е малка победа. То показва, че сме на правилния път. Знак за преминат етап от процеса. И този етап е необходимо да бъде отпразнуван.




Осъзнавайки етапите на процеса, ти му се доверяваш. Отчитайки неговите етапи, ти проявяваш благодарност. Този етап ти е коствал времето, енергията, парите... т.е. инвестираш ресурси, за да успееш. Затова е важно да си благодарен.




Когато се довериш на процеса и пуснеш контрола, остава само вярата, че нещата ще се случат, но не е ясно кога. И когато постигнеш нещо, за което си работил усилено, се чувстваш благодарен, нали?




Как да се довериш на процеса?



1/ Поставяй целите си правилно и създай план;


2/ Фокусирай се върху нещата, които са под твой контрол;


3/ Промени начина си мислене - най-вече разбиранията си за провал и пречки;


4/ Играй дългата игра и прояви търпение;


5/ Спри да се тревожиш за бъдещето и живей тук и сега;


6/ Не позволявай на никого да ти вземе вярата в желания резултат;


7/ Остави нещата да се развият по естествен начин;


8/ Не се страхувай от непознатото.




Много хора казват, че имат доверие в процеса, но изпитват трудност да изпуснат контрола. Предпочитат да манипулират нещата и да използват преки пътища, за да получат незабавните резултати.




Да се довериш на процеса, означава да избереш пълноценния начин на живот и вярата в положителния развой на нещата. Доверието в процеса предполага поставянето на реалистични цели, планиране и работа за постигането им. Без обсебване в мисли за това дали ще се провалиш, или успееш. Вместо това заложи на вярата, че нещата ще се случат, както трябва, когато им дойде времето.




Полагай необходимите услия и прояви търпение, дори и да е трудно!

moiat-podpis-na-bial-fon










notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page