top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Мързелът - как да се справим с него

7 причини да си толкова мързелив и какво можеш да направиш, за да промениш това







 

Слушай статията:



 



Чувстваш ли се понякога много мързеливо? Обвиняваш ли се, че си много мързелив? Днес ще обсъдим точно темата за мързела и за начините, чрез които да го преодолееш. Всеки от нас знае много добре какво е да си мързелив. Дори и най-успешните и най-продуктивните.




jena-sybuzdashta-se-ot-syn-s-maska-za-syn-na-cheloto



belezka-s-text-kogato-se-nagradish-s-pochivka-sled-dobre-svyrshena-rabota-tova-ne-e-myrzel

Преди да навлезем в темата за това как да избегнем мързела, искам да подчертая, че мързелът е нещо много РАЗЛИЧНО от това да седнеш и да си починеш след тежък работен ден.




Обичайно мързелът се определя като нежелание да се полага труд или да се извършва каквато и да било дейност. Мързелът е целенасочено избягване на всякаква дейност, въпреки че има наличие на физическа или умствена способност за реализирането й. Така че по дефиниция не си мързелив, ако нямаш физическата или психическата способност да направиш определено нещо.

sticker-myrzeluvashto-choveche



Мързелът е естествена човешка склонност.




Всяко едно същество се стреми към комфорт, или поне към това, което му е удобно и което определя като комфортно. Мързелът обикновено се свързва с краткотраен комфорт, цената, на който е дългосрочен дискомфорт или болка. Ако усещането за мързел е перманентно или дългосрочно, може да се наложи да предприемеш някои стъпки към промяната на това състояние.




Животът е твърде кратък, за да го пилеем. А ако постоянно се поддаваш на склонността си към мързелуване, това ще те лиши от възможността да оползотвориш своето време максимално. А редовното губене на време е често срещан източник на стрес и разочарование. Затова е добре да обърнеш внимание на това какви са причините за твоя мързел и да поемеш контрол над своето време.




Ето какви са възможните причини за твоя мързел:




ПРИЧИНА 1 : Навик да отлагаш





Дали наистина не правиш определено нещо, защото те мързи, или просто се страхуваш от това, което трябва да направиш?




Резултатът, който се постига е един и същ, но отлагането много често се бърка с мързела. Затова се насочи към причините, поради които не успяваш да предприемеш определени действия. Каква е причината да оставяш нещата за последния момент? Силно е възможно да не се бориш със склонността си да мързелуваш, а с навика да отлагаш.






ПРИЧИНА 2 : Ниска мотивация




Трудно можеш да се мотивираш, без да положиш някакви усилия. Много е разпространено схващането, че първо трябва да се почувстваш мотивиран, а след това да предприемеш някакви действия. Но обикновено този механизъм работи на обратно.




Започни да полагаш усилия в посока на това, което искаш да постигнеш и е силно възможно да намериш мотивация. Знам, че не е лесно да действаш, когато не ти се прави нищо, но това е важно умение, което си струва да развиеш.




ПРИЧИНА 3 : Умора




Умората може да доведе до мързел. За да се извърши определено действие и да се поддържа положителна нагласа, е необходима енергия. Много по-лесно е да си в кондиция и мотивиран, когато си добре отпочинал и имаш здравословен режим на хранене.




Представи си, че се опитваш да свършиш определена задача, след като си спал само 3 часа през изминалата нощ. Това няма да е лесно. А ако това е поредната безсънна нощ, може да се окаже и невъзможно изпълнението. Нормално е да се чувстваш като ходещо зомби, да нямаш желание за нищо и да те мързи. Осигури си нужната почивка и възстановяване и чак след това премини към действия.




Сложи си разумен период за почивка. Необходимо е да се справиш с умората, особено ако влияе негативно на качеството ти на живот.




ПРИЧИНА 4: Липса на интерес



Няма лошо да си признаеш, че някои задачи са скучни или безполезни за теб. И в това няма нищо лошо. Някои задачи са безинтересни, но ни носят някакви ползи. Други са хем безполезни, хем не носят и никакви ползи. Понякога се налага да правиш нещо, което не ти допада, само защото трябва. Но е добре да отчетеш този факт. Запитай се какви са ползите за теб:


Това действие може би все пак ще ти донесе нещо - полезна информация, полезно умение? Какво положително въздействие ще има извършването на тази дейност?




ПРИЧИНА 5: Безнадеждност



Когато предварително очакваш да се провалиш, няма как да се почувстваш развълнуван и изпълнен с мотивация да направиш определено нещо. Често се случва мързелът да е симптом на безнадеждност. А това е именно вярата, че времето и усилията ти няма да окажат влияние, по-точно няма да окажат положително влияние, в живота ти.




Докажи си, че можеш да влияеш на своя живот. И то да влияеш положително. Постави си някаква малка цел. Постигни я. Наблюдавай този процес и разбери какво е необходимо да направиш, за да добиеш отново вярата, че можеш да правиш това, което искаш. Започни да работиш в насока да намериш надежда и да започнеш да се вълнуваш отново от живота си.




ПРИЧИНА 6: Нерешителност



Някои хора със статичен начин на живот не са мързеливи, те просто не могат да вземат решение. Няма как да преминеш към каквото и да било действие, ако не вземеш решение. Да направиш какъвто и да било избор, е по-добре отколкото да не правиш никакъв. Затова просто се отпусни и действай. Направи най-доброто, на което си способен. Нещата започват да се случват, когато предприемеш някакви действия.




Помисли за нещата, които са важни и ценни за теб. Приоритизирай нещата, които искаш да постигнеш. И започни да случваш живота си. Ако ти е трудно да прецениш и приоритизираш, просто започни с първото нещо, което ти идва на ум. Всяко едно действие е в пъти по-добре от статичността. По-добре е нещо, вместо нищо.




ПРИЧИНА 7: Липса на посока



Имаш ли цели? Знаеш ли в каква посока се движи твоят живот?

Липсата на посока в живота може да доведе до нерешителност и липса на мотивация. Понякога хората не са сигурни какво искат да правят с живота си и затова предпочитат да не правя нищо, защото това, според тях, е по-добре, отколкото да правят грешното нещо. Това е доста деструктивен мисловен модел.




Дори и най-малкият напредък е по-добре от никакъв. Колкото повече чакаш, толкова по-трудно ще става да започнеш. Няма как да отидеш някъде, ако не предприемеш действие и не започнеш да се движиш, нали?!







Е, още ли мислиш, че те мързи? Или вече имаш друга хипотеза за своето състояние?




Всъщност няма значение какъв етикет ще си сложиш. Най-добре не слагай никакъв. Стига само да разбереш какви са причините за липсата ти на активност.




Разбери какво се случва и направи каквото е необходимо, за да излезеш от това състояние. Всички имаме лимитирано време. Затова е важно да използваме това време разумно и да изградим живота, който наистина искаме да живеем. И само за протокола да отбележа: Единственият начин мързеливият човек да успее е като се стреми да не прави нищо.




Изборът, който трябва да направиш, е или да продължиш да бездействаш и да робуваш на статичността, или да запретнеш ръкави и да поемеш контрол над живота си. Ако ти е трудно, винаги можеш да потърсиш професионална подкрепа.



Всичко зависи от теб!



moiat-podpis-na-bial-fon






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page