top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Баланс между професионалния и личния живот | Mental health

Как да постигнеш баланс между личния и професионалния си живот

8-те стълба на балансирания живот







 

Слушай статията:




 



Постигането на баланс в живота не е много лесна задача. Често за нашето внимание влизат в единоборство професионалния и личния ни живот. Към нас има огромни количества изисквания от всички страни. В подобна житейска обстановка е изключително лесно да неглежираме своето физическо и емоционално състояние.




vezna-na-koqto-choveche-balansira-mejdu-rabota-i-lichniq-jivot



Доста разпространено е вярването, че такова нещо като баланс между работа и личен живот НЯМА. Или си всеотдайна домакиня, посветена изцяло на своите деца, или си свръхамбициозна и безкомпромисна кариеристка. Но това са двете абсолютно крайни точки. А черно-бялото мислене е мисловна грешка.







Много често балансът ни е много "по-деликатно" нарушен. Споровете относно работата и семейния живот са една от най-стресиращите части на нашето битие.




Водени от желанието ни да си осигурим комфорт, ние много често поставяме на преден план своята професионална реализиация. Целта е да си намерим добра, платена работа, която да ни донесе добро финансово и социално положение. Чрез тях ние обикновено искаме да си осигурим по-добър начин на живот, т.е. професионалният ни живот би трябвало да подобри нашия личен живот.




Само че в един момент започваме да живеем изцяло за своята работа. Прекарваме дълго време в офиса, "носим" си домашна работа и в главата си не излизаме от работните казуси. Казано по друг начин: работата превзема цялото ни време, а животът ни остава на заден план. А последиците от това не са никак приятни: постоянна умора, burnout и криза в здравословното състояние. Балансът между професионалния и личния живот е предизвикателство за всеки. Независимо, че битува отново много разпространено схващане, че дисбалансът засяга само жените. Мъжете също могат да имат дисбаланс между професионалния и личния си живот. И това е доста разпространено явление.




Споровете относно работата и семейния живот са една от най-стресиращите житейски теми. Хората се затрудняват да се борят с проблемите в работата и в семейството. Много хора постоянно жонглират, за да балансират работата и своя личен живот. Огромно е предизвикателството пред една работеща майка, изправена пред казуса баланс между личния и професионалния живот. Огромно е и предизвикателството пред бащата, изправен пред същия казус: да балансира изкарването на стабилни доходи и времето за семейството.




Какво е баланс между професионалния и личния живот?




В представите си повечето хора смятат, че няма такова нещо като баланс между работа и личен живот. И аргументът за това е базиран на вложеното време и енергия. Все едно животът е пай, който е добре да се раздели по равно. А всъщност тайната на баланса е да бъдем по-продуктивни и успешни. Той е изключително важен, за да се насладиш максимално на всеки един момент от своя живот.




Обаче животът не е пай. А балансът не предполага инвестиране на еднакво време и енергия във всяка една част, т.е. не става въпрос за посвещаване на равни часове. По-добре е да се мисли в мащаби.




В определен житейски етап везните са наклоени към личния живот, а понякога - към работата. И това е нормално. И балансът между личния и професионалния живот е свързан с намирането на индивидуален ритъм, така че везните да се накланят и в едната, и в другата страна, без да остават в определена позиция за продължителен период от време.




  • Балансът е от съществено значение за продуктивността




Знам, че може би не намираш логика в това. Но търсенето на баланс ще повиши продуктивността на твоята работа. За да можеш да повишаваш своите резултати, трябва да правиш почивки. Ако се преумориш и не спреш за малко, продължавайки, все повече се уморяваш и стресираш. А това със сигурност не е рецепта за максимална производителност.




  • Балансът предотвратява burnout




Работата по цели дни и нощи е добра стратегия в краткосрочен план. Определено не е дългосрочна стратегия. Ще прегориш, ще усетиш претоварване и неспособност да продължиш напред. Ако усещаш, че си на път към това, добре е да обърнеш внимание на хармонията.







  • Балансът подобрява креативността




Помисли си за това колко велики идеи са те поразили под душа, в тоалетната, на пътеката във фитнеса или пък в първите минути сутрин след събуждането ти?




Дори и да не работиш, твоят мозък поддържа задачки на background. Щом телефонът ти го може, защо мозъкът ти да няма тази "функция"? Когато спреш да предъвкваш, идеите имат възможността да изплуват в твоето съзнание.




  • Балансът е важен за твоето здраве




Няма да влизам в дебрите на клишетата, които проповядват вредата на прекалената работа върху здравето. А и мисля, че всеки един от нас интуитивно е наясно, че прекалената работа е вредна за нас. Има и изследвания, които подкрепят тази теза.




Прекалената заетост генерира огромни количества стрес. А стресът е в основата на много физически заболявания.




Как да постигнем баланс между личния и професионалния живот?




1/ Промени начина си на мислене




Всяко нещо в нашия живот се променя тогава, когато променим начин си на мислене. Възможно е в семейството, в което си израстнал, професионалната реализация да е поставена на пиадестал. Възможно е да имаш сериозни постижения в училище. Възможно е да си израснал в корпоративна среда под високо напрежение. Всички тези фактори могат да те накарата да вярваш, че работата е най-важното нещо.




Промяната в начина на мислене отнема време и изисква усилия. Започни с това да осъзнаеш как се чувстваш. Воденето на дневник е добър начин да наблюдаваш мислите и чувствата си.







2/ Планирай всичко




Направи план на действие и насрочи всичко. Да имаш график, означава да имаш време за всичко. Добави лични дейности и семейно време към графика си. Направи го така, както го правиш за своите работни задачи. Блокирай времето си и така планирай своята седмица. А в това число са времето за тренировка, сън, хранене, седмична семейна вечеря и т.н.




3/ Признай си, че везните могат да се наклонят в една или друга посока




Признай си и приеми, че везните не винаги са в равновесно положение. Понякога се налага да работиш дълги часове. Понякога обаче личният и семеен живот изискват повече време и внимание. Единственото, което трябва да направиш, е да внимаваш везната да не остане перманентно наклонена само на една от страните.




4/ Намери здравословни начини за справяне със стреса




Една от основните причини, поради които може да се чувстваш претоварен и нестабилен, е стресът. Има различни и лесни техники за справяне със стреса. Намери тези, които ти допадат и ги включи в дневната си рутина.







Но най-вече почивай редовно и качествено. Грижата за себе си не винаги означава, че трябва да си вземеш една седмица отпуск, за да отидеш на почивка или пък да се поглезиш в някой спа център. Грижата за себе си е рутинна процедура и не зависи от това дали се намираш у дома, или в офиса.







Тялото и умът имат нужда от ежедневна поддръжка, а не само в определени дни и часове. Всички "проблеми", които имаме обикновено се дължат на факта, че прекалено дълго време не сме се грижили добре за своето тяло и психика. Имаме нужда от въздух, храна, сън... изобщо базовите ни потребности не могат да бъдат непрестанно отлагани за времето, когато ще имаме време. Те не са лукс, който трябва да заслужим. И за да можем дълго време да бъдем заети с нещата, които са от второстепенно значение, но правим приоритет, е необходимо да се погрижим за своето здраве.







5/ Организирай се




Организацията ще ти помогне да свършиш повече за по-кратко време. Ще ти помогне и да управляваш всички лични, семейни и професионални задължения. Това ще даде свобода на мозъка ти да се наслаждава на работата и на лични ти живот.




Организацията намалява и стреса. Тя премахва притеснението, че ще забравиш или загубиш нещо.




Разработи си лична система за организация, съобразена с твоите лични специфики. Дали ще го правиш онлайн или офлайн, това си е твой личен избор.




6/ Спри да бъдеш перфекционист




И това се отнася и за личните, и за работните задачи. Спри да правиш всичко перфектно. Задоволи се с "най-доброто, на което си способен". Мозъкът ти е програмиран така. И дори на автопилот, той ще направи точно това - най-доброто, на което си способен, към момента, в който правиш даденото нещо.







7/ Постави ясни граници



Поставянето на ясни лични граници е един от най-добрите начини за подобряване на баланса между работа и личен живот. Има много варианти на граници, които можеш да зададеш. Ето няколко, на които е добре да помислиш:


  • задай начален и краен час на своя работен ден. Ако няма ясен диапазон, работният ден може да стане ЦЕЛИЯТ ти ден;

  • постави ограничения на времето, което отделяш за задачи с нисък приоритет - превъртане на социални медии, прекарване на време пред тв и гледане на новинарски емиции и т.н.;

  • създай си специално работно пространство, дори и да нямаш "офис";

  • без проверки и прелиствания на работни мейли по време на грижите за себе си или за семейството;

  • без работа по време на отпуска.







8/ Не пести време за сметка на съня




Може да ти звучи изкушаващо да намалиш съня, за да удължиш своето "продуктивно" време. Не попадай в този капан.




Лишаването или намаляването на съня ще доведе до неблагоприятен ефект върху когнитивните способности. Може да намали способността ти да се концентрираш. В крайна сметка ще работиш повече, за да компенсираш липсата на продуктивност. Силно е възможно и да се наложи да повториш някоя задача, за да я свършиш на нивото, което желаеш.




Почивката е важна, затова си я осигури, за да можеш да бъдеш в оптимална форма.




Ефективна комуникация



Ключът към ефективното решаване на проблемите е комуникацията. Промяната в начина на общуване може да промени изцяло играта. Ако можеш да изразиш правилно своите очаквания, да изговориш по правилен и асертивен начин своите потребности, можеш изцяло да промениш реалността, в която живееш.




Ефективната комуникация на работното място ще ти донесе успех и ще ти помогне да вземеш правилните решения. А ефективното общуване в семейството може да ти е от полза да споделиш своите проблеми, да получиш правилния съвет и/или подкрепа. Така балансът между работата и семейството става много по-лесно решим проблем.




Постигането на баланс между личен и професионален живот не се постига за една нощ. Но не е непостижим. Това е една от областите, където не е важно съвършенството, а напредъкът. Тайната е в малките крачки към хармонията. И в края на деня си благодари за това.




notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page